XO-5b observation

Fora ASTRO-FORUM OBSERVATIONER OG VISUEL ASTRONOMI XO-5b observation

  • Dette emne har 2 svar og 2 stemmer, og blev senest opdateret for 10 år, 11 måneder siden af Nicolaj. This post has been viewed 23 times
Viser 3 indlæg - 1 til 3 (af 3 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • #100526

    Nicolaj
    Deltager
      • Giant

      For et par dage siden – dagen inden fuldmåne ville jeg prøve igen – at observere en exoplanet. Denne gang skulle det være XO-5b som lige netop kunne følges igennem transitten uden at teleskopet ville ramle ind i vægen (troede jeg).

      Med nogle kopper kaffe, en netflix konto, godt med kager og en tålmodig kone, gav jeg mig i kast med dette vanskelige objekt som skulle følges fra ca. kl 23 til 4 dansk tid.

      XO-5b passagen varer 193 minutter og begyndte klokken midnat. Man skal helst optage 1 time før og en time efter transit.

      Hver optagelse er på 20 sekunder og er tilpasset så XO-5 ligger indenfor den linære område af QCAM8. Man skal huske at vælge eksponerngstiden så man ikke kommer udenfor det linære område hvis stjernen i løbet af natten stiger på himlen (=mindre air mass).


      Efter 541 optagelser er det tid til dataudtræk. Billedet viser MaximDL med XO-5 (Obj1) og 5 check stars.

      Ved hjælp af et sofistikeret regneark fra Bruce Gary kom denne lyskurve frem:


      Aarrrgghhh! Sikke noget hø! Der er ikke meget sammenfald efter 5 stive timer i observatoriet.

      Jeg slog det hen med at det var fuldmåne og SNR derfor blev meget ringe. SNR var på ca. 85 da jeg begyndte og endte helt nede på ca. 40 da jeg sluttede. På tidligere exo observationer har SNR ligget på flere hundrede!

      Det store dyk i slutningen af observationen skyldes et træ Ouch

      Nå, men jeg kunne jo ligeså godt bruge data til noget fornuftigt og det skulle være at checke den nye mulighed for at bidrage til “Exoplanet Transit Database” på http://var2.astro.cz/ETD.

      Det tog lige lidt tid at lære hvordan det foregår men efter at have sovet lidt på det lykkes det her i eftermiddag og til min store overraskelse er mine data faktisk brugbare alligevel! Stor var forbavselsen da der dukke tal op som ligger indenfor de øvrige observationer.


      Først vises deres representation af mine data – ser ikke ud af meget.

      I flg. deres beregninger siger mine data at transitlængden er 207,3 +/- 23,3 minutter. Den kendte “sande” transitlængde er 193 minutter.
      I flg. deres beregninger siger mine data at dykket i lyskurven er 11,1mmag +/- 3,2mmag. Det kendte “sande” dyk er på 14mmag.
      Utroligt hvad der kan hente ud af så ringe data!

      Jeg vil hermed bevise endnu en gang at det er muligt for alle at observere transit af exoplaneter.

      De uploadede data vises med det samme her: http://var2.astro.cz/EN/tresca/transits.php

      Når ETD har haft et levende menneske til at evaluere data vil de blive vist på deres side også: http://var2.astro.cz/ETD/etd.php?STARNAME=XO-5&PLANET=b

      De foreløbige ETD data ser således ud (den blå markør er mine data):

      God påske til alle
      Nicolaj


      Fordi lyset bevæger sig hurtigere end lyden så fremtræder mange mennesker kloge når du ser dem indtil du hører dem tale.

      #100543

      htj
        • Planet

        Cool stuff, og ret imponerende gjort.

        /Henrik

        #100571

        Nicolaj
        Deltager
          • Giant

          Henrik, tak.

          Det er faktisk ikke så svært så det er noget de fleste med en god portion tålmodighed kan finde ud af.
          Hvis man gerne vil i gang så har jeg skrevet en artikel om fremgansmåden. Vejledningen findes her: http://www.starworks.dk/articles.php
          Nicolaj

          Fordi lyset bevæger sig hurtigere end lyden så fremtræder mange mennesker kloge når du ser dem indtil du hører dem tale.

        Viser 3 indlæg - 1 til 3 (af 3 i alt)
        • Emnet 'XO-5b observation' er lukket for nye svar.