Valg af begynderkikkert?

Fora ASTRO-FORUM ER DU NYBEGYNDER? Valg af begynderkikkert?

  • Dette emne har 14 svar og 7 stemmer, og blev senest opdateret for 7 Ă„r, 1 mĂ„ned siden af finnr. This post has been viewed 356 times
Viser 15 indlĂŠg - 1 til 15 (af 15 i alt)
  • Forfatter
    IndlĂŠg
  • #157371

    m@per
      • Asteroid

      Hej herinde.

      Jeg stÄr og er pÄ udkig efter en kikkert, sÄ jeg kan fÄ set lidt pÄ rummet og hvad der er derude. Jeg har kigget forskellige fora, lÊst guides pÄ nettet, mhb pÄ at finde det rette sted at starte. Det har dog ikke gjort det nemmere for mig.

      Kan lÊse mig frem til at der er mange ting der spiller ind, sÄ lad mig skrive hvad jeg har i tankerne:

      PrimÊrt vil jeg nok gerne se planeter og stjernetÄger (hvis det er realistisk med mit budget). Kunne ogsÄ godt tÊnke mig at se lidt pÄ solen. Generelt mÄ det gerne kunne lidt af det hele. Jeg bor i provinsen, godt 10 km fra kbh (brÞndby) og der vil det nok primÊrt blive brugt fra, men kunne godt se mig selv kÞre ud pÄ landet og stille det op nogle nÊtter. Med tiden vil jeg gerne tage billeder ogsÄ.

      Mit budget er ikke helt fastlagt endnu. Har tÊnkt pÄ omkring 3-4000 kroner, men er villig til at bruge lidt mere, hvis det er merprisen vÊrd

      Ser frem til hvad der bliver budt ind med,

      #157376

      astrojensen
      Deltager
        • Neutron star

        Alle teleskoper kan vise planeter og stjernetÄger i varierende grad, sÄ det, der er vigtigst ved valget af et teleskop er egentlig mere, hvor transportabelt det skal vÊre, hvor langt skal man bÊre det, er der mange trapper op og ned, skal det kÞres i bil, osv. Derudover mÄ man gÞre sig det klart, HVOR meget man egentlig forventer, at det skal kunne vise og holde det op mod budgettet.

        Solen er meget speciel og min klare erfaring er, at en linsekikkert er LANGT den bedste til det brug. En linsekikkert er samtidig et godt valg til planeterne og MÄnen. Efter min mening, er det meget vigtigt som visuel observatÞr her i landet, at have et godt solteleskop, fordi man i sommermÄnederne nÊrmest ikke kan observere andet. Den giver ogsÄ gode billeder meget hurtigt efter, at den er taget ud i nattekulden, hvilket generelt ikke gÊlder for spejlteleskoper, der gerne skal kÞle ned i mindst en times tid.

        Dog er et stÞrre spejlteleskop bedre til deep-sky (stjernetÄger) end en linsekikkert til samme pris, men en stor spejlkikkert er ikke god til solen og hurtige kig pÄ himmelen. Det er efter min mening ret vigtigt, at have et teleskop, man hurtigt kan smÊkke op, sÄ man lige kan nyde en halv times opklaring imellem regnbygerne. SÄ fÄr man set det mere.

        Jeg vil derfor anbefale en linsekikkert som det fÞrste teleskop, fordi den er mest alsidig. FÞrend jeg vil komme med et endeligt bud pÄ, hvad der kunne vÊre anbefalelsesvÊrdigt, skal jeg lige vide lidt mere om, hvor transportabelt det skal vÊre.

        Thomas, Bornholm

        #157377

        astrojensen
        Deltager
          • Neutron star

          Et par ekstra rÄd:

          1) Meld dig ind i en lokal astronomiforening. MÊngden af tips, du kan fÄ der, er enorm.

          2) Udover et teleskop, skal du have en god prismekikkert. KĂžb gerne den fĂžrst og lĂŠr himlen lidt at kende. En 10×50 er gerne mit fĂžrste bud pĂ„ en alsidig prismekikkert til astronomibrug. Med den kan du finde de fĂžrste deep-sky objekter, se kratere pĂ„ MĂ„nen, Jupiters mĂ„ner, etc. Skaf ogsĂ„ gerne et stativ til den. SĂ„dan startede jeg selv.

          3) LÊs alt, hvad du orker, om astronomi. Skaf dig viden om de grundlÊggende ting og lÊr stjernebillederne at kende, sÄ er du rustet til at kunne bruge et teleskop mere effektivt.

          Thomas, Bornholm

          #157378

          m@per
            • Asteroid

            Ja, det er netop ogsÄ med i mine tanker. For jeg er slet ikke sikker pÄ at jeg ville kunne se nok ved f.eks en stjernetÄge, eller galakser, pÄ mit budget. Og sÄ tÊnker jeg at det nok et vÊrd at spare mere sammen, for ikke at sidde tilbage og vÊre skuffet. Det mÄ gerne vÊre rimelig klart og tydeligt, sÄ jeg evt kan tage gode billeder af det. Derfor kigger jeg lidt pÄ nogle forskellige apparater og ser om jeg kan spore mig frem pÄ bileder, netop taget med det.

            Her gÄr jeg lidt med tankerne om at have noget separet til at kigge pÄ solen med. Det tÊnker jeg kan gÞre til en fornuftig pris?

            Nu ved jeg ikke hvor optimalt/sub-optimalt det er, men jeg har en fhv stor altan, som jeg tĂŠnkte at benytte mest. Og skal det med ud i naturen, sĂ„ skal det bare kunne vĂŠre i en bil. Jeg er heldigvis en frisk ung mand, sĂ„ vĂŠgten er ikke sĂ„ stort et issue. 😀

            #157379

            m@per
              • Asteroid

              Astrojensen wrote: Et par ekstra rÄd:

              1) Meld dig ind i en lokal astronomiforening. MÊngden af tips, du kan fÄ der, er enorm.

              2) Udover et teleskop, skal du have en god prismekikkert. KĂžb gerne den fĂžrst og lĂŠr himlen lidt at kende. En 10×50 er gerne mit fĂžrste bud pĂ„ en alsidig prismekikkert til astronomibrug. Med den kan du finde de fĂžrste deep-sky objekter, se kratere pĂ„ MĂ„nen, Jupiters mĂ„ner, etc. Skaf ogsĂ„ gerne et stativ til den. SĂ„dan startede jeg selv.

              3) LÊs alt, hvad du orker, om astronomi. Skaf dig viden om de grundlÊggende ting og lÊr stjernebillederne at kende, sÄ er du rustet til at kunne bruge et teleskop mere effektivt.

              Thomas, Bornholm

              Jeg er sĂ„ smĂ„t begyndt at kigge efter foreninger i nĂŠrheden. 🙂

              Jeg har godt lÊst mange steder, at folk anbefaler en prismekikkert, sÄ det vil jeg ogsÄ kigge efter.

              Jeg hĂ„ber at jeg orker at lĂŠse en del om astronomi, da jeg har planer om at lĂŠse fysik og tage en kandidat i astrofysik. 😀 Men det er svĂŠrt at vide hvor jeg skal starte. TĂŠnker at basis viden altid er det bedste sted at starte. Hertil modtager jeg ogsĂ„ gerne rĂ„d.

              #157385

              astrojensen
              Deltager
                • Neutron star

                For det fÞrste mÄ man forstÄ, at intet teleskop, uanset hvor dyrt, kan vÊre perfekt til alt. Nogle teleskoper kan de fleste ting ret godt, andre kan nogle fÄ ting virkelig godt og er ubrugelige til resten. Det er MEGET billigere og lettere, at kÞbe to-tre teleskoper, der hver isÊr er gode til nogle forskellige ting og som tilsammen dÊkker ens behov, end det er at finde ét teleskop, der dÊkker alle behov.

                For jeg er slet ikke sikker pÄ at jeg ville kunne se nok ved f.eks en stjernetÄge, eller galakser, pÄ mit budget. Og sÄ tÊnker jeg at det nok et vÊrd at spare mere sammen, for ikke at sidde tilbage og vÊre skuffet.

                Det vigtigste er ikke teleskopets stÞrrelse, men at have realistiske forventninger. Er forventningerne for hÞje, kan intet teleskop opfylde dem. I alle amatÞrteleskoper er galakser og tÄger blot udflydende, grÄ tÄgeklatter. Detaljerne er svÊre at se, selv i ret store teleskoper, hvis man ikke har Þvelsen. Da man som nybegynder selvsagt ikke har nogen Þvelse overhovedet, er det svÊrt ikke at blive skuffet, hvis forventningerne er hÞje. Det at kigge i et teleskop fordrer stor Þvelse og megen tÄlmodighed. Har man fÞrst fÄet Þvelsen, sÄ begynder man til gengÊld at kunne se en hel del detaljer, selv i et lille teleskop. De barske realiteter er, at det tager flere Ärs Þvelse, at blive en nogenlunde dygtig visuel observatÞr. Det er en meget stor fordel, at starte som ungt menneske, sÄ her har du en fordel. Det er ogsÄ en fordel at starte med prismekikkerten, inden man gÄr igang med at lege med teleskoper. NÄr man fÞrst har fÄet Þvelsen, sÄ kan visuel observation vÊre en vildt fascinerende hobby.

                Byens lysforurening er ogsÄ en meget stor forhindring i observationen af svage galakser og tÄger. Her er det absolut nÞdvendigt, at sÞge ud pÄ landet, langt fra bylys. Sol, MÄne og planeter er ikke pÄvirket af lysforureningen og kan med fordel observeres fra byen, sÄlÊnge luften blot er rolig.

                Det mÄ gerne vÊre rimelig klart og tydeligt, sÄ jeg evt kan tage gode billeder af det. Derfor kigger jeg lidt pÄ nogle forskellige apparater og ser om jeg kan spore mig frem pÄ bileder, netop taget med det.

                Foto og visuel observation er TOTALT forskellige og stiller vidt forskellige krav til udstyret. Man kan med lethed fotografere ekstremt svage objekter, som man nĂŠppe kan skimte i de stĂžrste teleskoper, selv i et ganske lille bitte teleskop, hvis dette er optimeret til foto. Teleskoper til foto er generelt LANGT dyrere end visuelle teleskoper. Man kan (nĂŠsten) altid bruge et fototeleskop til visuel observation, men et teleskop, der er optimeret til visuel kan ikke nĂždvendigvis bruges til foto. Jeg vil personligt anbefale at starte med et visuelt teleskop, lĂŠre himlen at kende og eventuelt tage nogle enkle billeder med kameraet pĂ„ trefod (starscapes) og mĂ„ske lidt mĂ„nebilleder gennem teleskopet. Du kan fĂ„ et vĂŠsentligt stĂžrre visuelt teleskop for de samme penge og der er efter min mening ingen grund til at gĂžre hobbyen yderligere kompliceret, ved at blande astrofoto ind i det de fĂžrste par Ă„r – eller fem. Galakserne skal nok vĂŠre der om fem Ă„r, sĂ„ brug hellere tiden pĂ„ at fĂ„ de grundlĂŠggende ting pĂ„ plads, inden du kaster dig ud i astrofoto gennem teleskopet, for det er en krĂŠvende disciplin.

                Thomas, Bornholm

                #157392

                clauskaf
                Deltager
                  • Nova

                  Hej M@Per

                  Jeg kan kun give Thomas ret i hans betragtninger

                  Jeg er medlem af den lokale forening for KĂžbenhavn(KAF)

                  KAF

                  Vi holder til pÄ: Kroppedal

                  Og pÄ: RundetÄrn

                  Du skal vĂŠre velkommen til at kigge forbi for at se om det er noget for dig

                  Der er ogsÄ mulighed for at kigge pÄ forskellige kikkerter, samt evt. lÄne

                  Hilsen Claus

                  #157393

                  Torben Taustrup
                  Admin
                    • Neutron star

                    Der findes masser af information om kĂžb af teleskop.

                    Her er fx noget:

                    Telescope Buying Guide

                    Da det er et emne, som altid dukker op, sÄ burde vi mÄske have vores

                    egen guide, for der findes en masse god viden her pÄ forum?

                    TOC Observatory - "http://tocobs.org -14.5″ – f:4,2 Newt - Atik383 - ZWO2600-mono – SXV H9 - QHY8L-color - SkyWatcher 80 mm ED refraktor - 60 mm F:6 apocromat - TAL Apolar 125 f : 7,5.

                    #157394

                    outlook
                    Deltager
                      • Super Nova

                      Astrojensen wrote: Et par ekstra rÄd:

                      1) Meld dig ind i en lokal astronomiforening. MÊngden af tips, du kan fÄ der, er enorm.

                      2) Udover et teleskop, skal du have en god prismekikkert. KĂžb gerne den fĂžrst og lĂŠr himlen lidt at kende. En 10×50 er gerne mit fĂžrste bud pĂ„ en alsidig prismekikkert til astronomibrug. Med den kan du finde de fĂžrste deep-sky objekter, se kratere pĂ„ MĂ„nen, Jupiters mĂ„ner, etc. Skaf ogsĂ„ gerne et stativ til den. SĂ„dan startede jeg selv.

                      3) LÊs alt, hvad du orker, om astronomi. Skaf dig viden om de grundlÊggende ting og lÊr stjernebillederne at kende, sÄ er du rustet til at kunne bruge et teleskop mere effektivt.

                      Thomas, Bornholm

                      Det er udmĂŠrkede rĂ„d, bortset fra, at det ikke kan anbefales at begynde med en prismekikkert. Begyndere ved ikke, hvor de skal kigge hen uden vejledning! Og nĂ„r de finder “noget” sĂ„ ved de heller ikke hvad det er. Men den er udmĂŠrket til at scanne MĂŠlkevejen med.

                      Jeg har kigget lidt pÄ dba.dk for dig og fundet en all round kikkert med alt til begynderen og ogsÄ inden for dit budget, men tag et kig:

                      spejlkikkert

                      Den er ganske vist fotooptimeret, men kan udmÊrket bruges visuelt og sÄ kan du bruge foto muligheden senere. Mht. Solen, sÄ skal du bruge et objektivfilter af typen Baader solar folie og kan kÞbes fx her:

                      Solfilter

                      Du kan dog ikke bruge et Herschel prisme til en Newton.


                      Hilsen Leif,
                      “When you look through a good apo, your world suddenly gets very quiet. Your breathing gets deep, and you don’t seem to be in any hurry to do anything else
” Ed Ting

                      #157400

                      astrojensen
                      Deltager
                        • Neutron star

                        Jeg startede personligt med en prismekikkert og vil anbefale det. Den giver uvurderlig Þvelse, inden man fÄr sit fÞrste teleskop og den er et, efter min mening, uundvÊrligt hjÊlpemiddel og mellemled mellem det blotte Þje og teleskopet, nÄr man skal lÊre at stjernehoppe og lÊre at finde de fÞrste deep-sky objekter.

                        At begyndere ikke ved, hvor de skal kigge hen uden vejledning er jo logik, men sÄ mÄ de jo gives noget vejledning!! Dette gÊlder jo bÄde for prismekikkert og teleskop.

                        Thomas, Bornholm

                        #157401

                        m@per
                          • Asteroid

                          Jeg synes faktisk at ideen med en kikkert giver fin mening, det rĂ„d bliver ogsĂ„ givet i guiden der bliver linket til lĂŠngere oppe. 😀

                          NĂ„r det sĂ„ er sagt, sĂ„ tager jeg alle de gode rĂ„d til mig og kommer til den erkendelse, at jeg hellere vil have flere forskellige teleskoper, der er gode til hver deres ting, end en der er middel til det hele. Der hvor jeg er lige nu, der er det nok at se mĂ„nen og planeter. OgsĂ„ fordi jeg har to bĂžrn, som jeg ogsĂ„ gerne vil introducere for mine interesser. 🙂

                          SÄ hvad er at foretrÊkke til mit formÄl??

                          Og yderligere vil jeg gerne lÊse mere om astronomi, sÄ jeg kan fÄ lidt mere grundlÊggende viden. SÄ hvis nogen har nogle gode links, sÄ modtager jeg dem gerne. M@per2017-02-06 10:28:37

                          #157404

                          astrojensen
                          Deltager
                            • Neutron star

                            Personligt vil jeg altid foreslÄ at starte med en linsekikkert, hvis teleskopet skal vÊre rimelig alsidigt, robust og godt til solsystemets klare objekter.

                            Jeg vil nok anbefale den her som begynderteleskop: http://www.kikkert-teleskophuset.dk/product/bresser-messier-ar-102l-hexafoc-exos2-teleskoper-2598/

                            Den er en anelse over dit budget, men den er ret godt udstyret og kan udbygges med motorstyring, GOTO, osv. Den er ikke optimal til foto, men den kan sagtens bruges til at lÊre de grundlÊggende teknikker med. Monteringen kan bÊre et stÞrre spejlteleskop, f.eks. 200mm f/4, sÄ du kan anskaffe sÄdan en senere, som du sÄ kan specialisere til foto, hvis du skulle fÄ de interesser.

                            Det eneste minus, jeg umiddelbart kan se ved den er, at stativet er lidt underdimensioneret. Det er dog ikke vÊrre, end det kan bruges i nogle mÄneder, sÄ du eventuelt kan spare op til et bedre stativ. Monteringen er ganske fortrinlig til et teleskop af den stÞrrelse og det hele er i hvert fald lysÄr foran det, jeg selv startede med. Der medfÞlger kun ét okular og du fÄr i reglen brug for mindst tre, til lav, mellem og hÞj forstÞrrelse. Du kan eventuelt lÄne nogle af mig, hvis det skulle knibe med Þkonomien.

                            Thomas, Bornholm

                            #157408

                            spatzek
                            Deltager
                              • Super Giant

                              Enig med Thomas, Bresser kikkerten er fin, robust og kan bruges til meget. Har storebroderen, og kan stÄ inde for kvaliteten i forhold til pengene.

                              Lars

                              #157412

                              m@per
                                • Asteroid

                                Den ser spÊndende ud og ligner det bedste bud pÄ min begynder kikkert, ud fra det jeg har lÊst om den pÄ forskellige sider. Hvilke stÞrrelser okularer skal jeg kigge efter, hvis jeg skal bruge 2 mere?

                                #157419

                                finnr
                                Deltager
                                  • Main Sequence

                                  Det er slet ikke nogen dÄrlig ide at
                                  prĂžvekikke sig frem med en prismekikkert, hvis man overvejer at tage astronomi
                                  op som hobby (eller som erhverv, som trÄdstarterteren her Wink ) Hvis ikke du
                                  har en liggende i en skuffe allerede, sĂ„ prĂžv om du kan lĂ„ne en – 7×50 eller
                                  10×50, der er populĂŠre til fugle, er meget velegnede, 7×35 og 8x 40 er ogsĂ„
                                  helt fint. Men selv en 4×20 teaterkikkert viser mere, en hvad man kan se med
                                  det blotte Ăžje.

                                  Men allerfĂžrst er det en god ide at
                                  installere et af de gratis planetarie-programmer, fx Cartes du Ciel eller Stellarium.
                                  Det fremragende “Sky-safari” kan fĂ„s for fĂ„ kr. til tabletter og mobiler. Find
                                  ud af, hvad der er pÄ himlen en klar aften og planlÊg, hvad du vil prÞve at
                                  finde. De mest kendte stjernebilleder skal ses med det blotte Ăžje, og hvis det
                                  er rigtigt bÊlgmÞrkt kan man sÄmÊnd ogsÄ se Plejaderne, kernen af Andromedagalaksen
                                  og tÄgen i Orions bÊlte uden kikkert. Men selv teaterkikkerten viser en del
                                  mere!

                                  Du fÄr brug for rutine i at finde rundt,
                                  nÄr du fÞrst har anskaffet et teleskop! OgsÄ selvom monteringen har en Go-To
                                  computer, der kan finde objekterne, nÄr man indtaster et katalog-nummer, for man
                                  skal stadig selv finde nogle alignment-stjerner nÄr man starter, og i det taget
                                  kunne kontrollere, om computeren ser ud til at vÊre pÄ rette vej.

                                  Din terrasse i BrĂžndby vender
                                  forhĂ„bentlig mod syd – det er vĂŠk fra byens lys, og det er her de fleste sjove
                                  ting ses!

                                  Okularer: prÞv at fÄ fat i et okular,
                                  der giver et bredt synsfelt og mindre end 30 gange forstĂžrrelse. Det er godt til
                                  at lede efter objekter med og fÄ et overblik. Og til planeter skal man gerne op
                                  pÄ mindst 130 x for at se detaljer. 200 x er fint pÄ en aften med stillestÄende
                                  luft, mere kan sjĂŠldent bruges. Man kan fordoble et objektivs forstĂžrrelse med en
                                  2X barlow-linse, der er billigere end et okular, men regn med, at det tager et Ăžjeblik
                                  at sÊtte den pÄ plads. Og hvis man ikke har motor pÄ sÄ er planeten drevet ud
                                  af synsfeltet og sĂŠrdeles svĂŠr at fange igen med den stĂžrre forstĂžrrelse.

                                  Til Solen skal man bruge et solfilter
                                  til objektivet, og det behĂžver ikke at vĂŠre sĂŠrlig dyrt (kan laves af
                                  solfilterfolie). Man kan se solpletter og
                                  visse andre fÊnomener pÄ solskive, men regn ikke med at se de sÄkaldte protuberanser
                                  (promincenses). De krĂŠver et sĂŠrligt (og meget dyrt) filter.

                                  Go’ fornþjelse med alle overvejelserne,
                                  det blotte Ăžje og evt. prismekikkert!

                                  FinnR

                                Viser 15 indlĂŠg - 1 til 15 (af 15 i alt)
                                • Emnet 'Valg af begynderkikkert?' er lukket for nye svar.