UV/IR filtre?

Fora ASTRO-FORUM TEKNIK – TILBEHØR UV/IR filtre?

  • Dette emne har 4 svar og 2 stemmer, og blev senest opdateret for 10 år, 4 måneder siden af edbbob. This post has been viewed 39 times
Viser 5 indlæg - 1 til 5 (af 5 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • #109664

    edbbob
    Deltager
      • Super Nova

      Nu har jeg investeret formuen i et mono kamera (Atik428), og sidder og kigger på filtre.

      I gamle dage brugte man UV filtre, fordi analog film tog mest imod i UV området. I dag benytter mange fotografer stadig UV filtre for at beskytte optikken.

      Til gengæld skulle der vel ikke være behov for at beskytte en CCD mod UV lys eller hvad?

      Størstedelen af UV lyset bliver vel alligevel filtreret fra i atmosfæren.

      Og hvorfor vil man gerne filtrere IR fra?

      Jeg synes at jeg forleden læste her på forum, at vores chips godt kan opfange IR.

      Er der en som kan forklare mig, hvorfor man bruger UV/IR filtre til Luminans?

      På forhånd tak

      Vh

      Morten

      #109684

      Frank Larsen
      Moderator
        • Super Nova

        1. Bruger du linse kikkert kan den ikke stille skarpt i uv og Ir samtidigt med VIS. Derfor er uv/ir cut godt til luminans da skarpheden vil være nogenlunde den samme som for RGB. Uden ville den være dårligere.

        2. skal Luminans give mening, skal et luminans filter dække netop det område som dækkes af de øvrige filtre. Med RGB filtrer dækker et typisk UV/IR cut nærmest perfekt. I praksis kan man dog vælges hvad nan har lyst til. Ofte vælges jo Ha som luminans til smalbåndsoptagelser og IR-pass filter til Luminans ved planet optagelser da vi her har den bedste opløsning.

        Fir en Newton uden brydende glas i den optiske vej er der ikke noget i vejen for at bruge…intet filter…som luminans. Ofte vil man dog foretrække et eller andet stykke klart glas for ikke at skulke refokusere for meget når der skal optages luminans. det er her uvir filtret komner ind

        undtagelse er dog hvis du bruger farvekamera…der er du nødttil at bruge et UV/IR cut filter da de små plastik farvefiltre på sensoren lader IR og UV slipoe igennem i B og R med deraf følgende utilregnelig farvebalance.

        til smalbånd kunne luminance også oprages med et uhc filter eller andet LPS filter som lader alle de primære spektral linier fra tåger komne igennem og blokere kontinuumet.

        FrankLarsen2013-11-06 00:13:54

        #109685

        edbbob
        Deltager
          • Super Nova

          Tak Frank!

          Var selv ved at nå frem til samme forklaring. Et L filter koster jo ikke mange basseører ift. de mere eksotiske filtre, men alt glas i lysvejen kan give refleksioner, så derfor kunne der jo være et godt argument for at droppe filtret. Har fundet nogle forskellige IR pass filtre, så når jeg alligevel skal til at købe farvet glas i store mængder, ryger der sådan et med for sjov.

          Vh

          Morten

          Btw. Findes der et helt sort “filter” man kan sætte i filterhjulet til at lave darks mm.? Ellers er det jo ret hurtigt lavet.

          #109686

          Frank Larsen
          Moderator
            • Super Nova

            ikje mig bekendt. men jeg fjernede glasset fra et IR cut filter jeg ikke brugte og satte et stykje liggeunderlag i (så det slutter tæt i fatningen) og har det i mit filterhjul. Det er godt nok til kortere darks. har dog oplevet at jeg må sætte låget på kikkerten ved sarks på 20-30 minutter hvis månen er oppe eller daggry er på vej.

            #109687

            edbbob
            Deltager
              • Super Nova

              Jeg har nogle gamle filtre, og overvejede at give et af dem en tur med flere (mange) gange mat sort. Spøjst iøvrigt. Det findes til filterskuffer, men jeg har ikke fundet dem til hjul. Det kunne være man skulle sætte nogle kinesere til at producere dem…

            Viser 5 indlæg - 1 til 5 (af 5 i alt)
            • Emnet 'UV/IR filtre?' er lukket for nye svar.