Ud med det gamle teleskop!

Fora ASTRO-FORUM OBSERVATIONER OG VISUEL ASTRONOMI Ud med det gamle teleskop!

Viser 15 indlĂŠg - 1 til 15 (af 15 i alt)
  • Forfatter
    IndlĂŠg
  • #111348

    astrojensen
    Deltager
      • Neutron star

      Ja altsĂ„, ud under stjerne, ikke som i “at smide ud”. Teleskopet er min gamle 85/1600mm f/19 Zeiss apokromat fra 1903. Den har altsĂ„ holdt 110 Ă„rs fĂždselsdag i Ă„r. Jeg glemte at fejre det, sĂ„ jeg mĂ„ fejre de 111 Ă„r med manĂ©r, til nĂŠste Ă„r. 111 er jo ogsĂ„ sĂ„dan et dejligt tal.

      NÄ, men tilbage til i gÄr. Det var meget lÊnge siden, jeg havde haft den gamle apo ude sidst, sÄ da der bÞd sig en mulighed i gÄr eftermiddags, med en tiltagende MÄne hÞjt i sydsydvest og meget klar himmel (dog med nogle drivende skyer), ja sÄ mÄtte jeg jo ud. Jeg havde ogsÄ netop diskuteret Jupiterobservationer med smÄ teleskoper pÄ CN, sÄ jeg var temmelig inspireret.

      Jeg opdagede snart, hvor meget, jeg egentlig havde savnet den gamle kanon. Den har personlighed, samt en uhyggeligt god optik, der stiller de fleste moderne teleskoper i skammekrogen. Med binokulÊrtubus Baader Maxbright, 1.65x GlaslÊngdekorrektor, Zeiss/Baader T2 zenithprisme og 2x25mm Zeiss mikroskopokularer, samt en hulens god seeing, ja sÄ stod MÄnen helt vanvittig skarpt med 106x. Farvefejl er der ingen af og selv helt ude langs med mÄneranden kunne jeg se bittesmÄ kontrastforskelle. Jeg nÞd MÄnen fra omkring solnedgang indtil kl 1740, hvor kulden tvang mig ind. Det blÊste temmelig kraftigt, sÄ jeg mÄtte finde et sted med nogenlunde lÊ, hvor jeg ogsÄ kunne se MÄnen. Alligevel rystedes teleskopet regelmÊssigt af vinden, og kulden gik til marv og ben. PÄ et tidspunkt kom der skyer for MÄnen, sÄ jeg observerede RingtÄgen og M13. Begge var let synlige, trods mÄnelyset. Med 178x (9mm ES100) kunne jeg endda oplÞse M13 i hundredevis af enkeltstjerner i kerneomrÄdet. Halostjernerne kom ikke med, pga lyset fra MÄnen og min derved manglende mÞrkeadaption.

      Efter aftensmaden holdt jeg en pause indtil kl ca 21, hvor jeg gik ud igen og nu kunne flytte monteringen til et bedre sted. Nu gik det lÞs med Jupiter. Jeg prÞvede forskellige forstÞrrelser pÄ binovieweren, men endte med 106x som det bedste, med hensyn til balancen mellem billedskala og lysmÊngde. jeg ville gerne have brugt omkring 160x, men det var der ikke lys nok til.

      Jupiter viste et vÊld af detaljer, for et sÄ lille teleskop. Billedet herunder, der er lÄnt fra den lange trÄd pÄ CN, viser ret eksakt, hvad jeg sÄ, selvom det er taget for et stykke tid siden.

      Billede taget af Roland Niklo

      Farverne var dog ikke sÄ udprÊgede eller helt de samme. GRS var svagt brunrÞd, men mere pastelagtig. NEB var meget mÞrkt kastanjebrunt. SEB varierede en hel del, siden modsat GRS var meget mÞrkere i kulÞren, end siden med GRS, men siden med GRS var meget mere opbrudt og detaljeret. OmrÄdet fra det nordlige tempererede bÊlte og op mod polomrÄdet var antydet stribet. Jeg havde ogsÄ det held, at se en Io-skyggepassage i hele dens udstrÊkning. Io selv var dog ikke synlig under passagen, sÄ snart den havde bevÊget sig ind over Jupiterskiven.

      Ud over Jupiter, sĂ„ jeg selvfĂžlgelig ogsĂ„ pĂ„ deep-sky objekter. Jeg havde faktisk 12″ dobben ude samtidig, pĂ„ et tidspunkt, men brugte den ikke meget. Til sidst satte jeg den indenfor igen, denne nat tilhĂžrte 85’eren.

      OriontÄgen mÄtte jeg naturligvis se pÄ. Den var meget detaljeret ved alle forstÞrrelser. Ved 178x (9mm ES100) var den stadig forblÞffende klar og detaljerne vÊltede frem. Jeg sÄ efter E og F stjernerne i Trapezium, men kunne ikke se dem, den ret gode seeing til trods.

      NGC 1999 syd for M42 var klar og tydelig ved 178x. Jeg havde fornemmelsen af, at kunne se den mÞrke stÞvsky inde i tÄgen, men kunne ikke se den med sikkerhed.

      Med 8×40 prismekikkert gik jeg pĂ„ opdagelse omkring Orion. Collinder 70 i Orions BĂŠlte var selvsagt tydelig og ogsĂ„ M78 dukkede frem, men jeg blev forblĂžffet, da jeg kunne ane FlammetĂ„gen nĂŠr Zeta Orionis! Der var nemlig noget dis i luften, sĂ„ det havde jeg ikke regnet med.

      M1 var tydelig og viste sin uregelmĂŠssige form med 53x (30mm ES82), svĂŠvende i et mylder af svage stjerner.

      NGC 2158 nĂŠr M35 var oplĂžst i en tĂ„geagtig sky af ganske svage stjerner ved 178x (9mm ES100). Det havde jeg ikke set i 85’eren fĂžr!

      M81/82 var fint synlige ved 53x (30mm ES82) og M82 viste sit stÞvbÄnd. Med 178x (9mm ES100) var M82 svag, men viste utrolig mange detaljer, for en sÄ lille Äbning. Hele cigarformen var oplÞst i adskillige klumper, adskilt af tre stÞvbÄnd og samlet i stÞrre og mindre skyer og klumper.

      Rigel var tydeligt adskilt med 106x pÄ binovieweren. Meget tydeligt, endda, sÄ der var mÄske hÄb for Sirius B? Men nej, uanset, hvor meget jeg anstrengte mig, sÄ kunne jeg ikke se det mindste spor af den, uanset, at seeingen var noget af det bedste, jeg har set i den hÞjde.

      Nu var jeg blevet meget kold, flere varmepauser til trods, sĂ„ jeg mĂ„tte stoppe for denne gang. Men sikke en nat! Der blev vĂŠkket en del minder, fra den gang, 85’eren var mit hovedinstrument. Der er en hel del minder og fĂžlelser forbundet med den og de gĂžr sig altid pĂ„mindet, nĂ„r jeg observerer med den. Den er stor for at vĂŠre en 85mm refraktor og temmelig tung og krĂŠver en EQ-6 montering, for at vĂŠre nogenlunde stabil, sĂ„ det er ikke et grab ‘n go instrument, men den er besvĂŠret vĂŠrd. Jeg har ofte sagt, at jeg aldrig sĂŠlger min Zeiss Telemator, netop fordi den er sĂ„ transportabel, men jeg er nu temmelig sikker pĂ„, at hvis det skulle komme dertil, sĂ„ vil jeg hellere skille mig af med min Telemator, end jeg vil skille mig af med min gamle 85’er. Jeg kan, trods alt, altid fĂ„ en anden Telemator, men en anden 85mm f/19 Zeiss A apokromat fra 1903, ja se det bliver nok straks en anelse svĂŠrere.

      Thomas, Bornholm

      #111352

      lindhard
      Deltager
        • Super Nova

        Godt at der er nogen. der kigger, og fantastisk at den gamle kikkert kan endnu.

        SĂ„ du enkeltstjerner i NGC 2158?


        mvh
        Lars

        #111355

        astrojensen
        Deltager
          • Neutron star

          Jeps, jeg sÄ enkeltstjerner i NGC 2158. Men helt nemt var det ikke.

          Thomas, Bornholm

          #111356

          lindhard
          Deltager
            • Super Nova

            Astrojensen wrote: Jeps, jeg sÄ enkeltstjerner i NGC 2158.

            Det er godkendt


            mvh
            Lars

            #111361

            astrojensen
            Deltager
              • Neutron star

              Jeg takker og bukker.

              Thomas, Bornholm

              #111363

              jens.jacobsen
              Deltager
                • Neutron star

                Hej Thomas.

                Dejlig beskrivelse, og ja, instrumentet er pragtfuldt. Lavet dengang man satte en personlig ĂŠre i at lave kvalitet. Jeg husker tydeligt synet af solens granulation med den fine gamle A-linse…

                Ser frem til flere kig i den, mÄske nÊste sommer/efterÄr??

                mvh
                Jens

                #111365

                astrojensen
                Deltager
                  • Neutron star

                  Hvis jeg kommer til MAF igen – og det hĂ„ber jeg selvfĂžlgelig pĂ„ – sĂ„ tager jeg den da gerne med igen. Viggo vil vist ogsĂ„ gerne kigge lidt i den igen!

                  Thomas, Bornholm

                  #111395

                  ulrik
                    • Planet

                    Super rapport Thomas.!

                    God beskrivelse bla. af Jupiter igennem din 85/1600. Ja- E og F stjernerne i Orion er drilske.

                    Sirius B. Jeg tror ikke du undgÄr en heagonalmaske foran apo`en, plus en

                    skarptegnende blÊnde i okularets brÊndpunkt/og midte som jeg selv har gjort. Med apoŽen og ca. 130x ser du den i denne sÊson. Det tror jeg pÄ.

                    Ellers et godt forsĂžg !

                    MVH

                    Ulrik

                    #111398

                    astrojensen
                    Deltager
                      • Neutron star

                      Jeg har tidligere prĂžvet hexagonalmaske pĂ„ min Vixen 80L. Jeg mĂ„ forsĂžge pĂ„ Zeiss’en. Seeingen var ellers virkelig ganske god, den lave hĂžjde taget i betragtning. Jeg kunne se fĂžrste diffraktionsring omkring Sirius og det kan man kun, nĂ„r luften er temmelig rolig.

                      Vi prĂžver igen.

                      Thomas, Bornholm

                      #111403

                      allan_dystrup
                      Deltager
                        • Nova

                        Som altid en pragtfuld, inspirerende observationsrapport Thomas.

                        Tak for det, og forstĂ„eligt at Zeiss A-85 apo’en er helt pĂ„ toppen af din refraktor-liste, Jeg hĂ„ber jeg fĂ„r lejlighed til at kigge i den engang !

                        Jeg var selv ude for et par dage siden med min lille Zeiss E-50, med bl.a. et kort kig pĂ„ M42/43; C,A,D i Trapetz’et stod klart, mens jeg ikke med sikkerhed identificerede B’eren, — med en separation pĂ„ 8.7″ mellem A-B skulle den dog klart kunne ses i en 50mm, men den druknede nĂŠsten i lyset fra tĂ„gen!

                        Det skal naturligvis forsĂžges igen snarest, sammen med en rĂŠkke andre interessante dobbelt/multi-stjerner i Orion (lambda, delta, zeta, sigma, theta-2, iota, beta… der er nok at jagte for hĂ„ndkikkert og smĂ„ refraktorer !)

                        Allan

                        #111408

                        astrojensen
                        Deltager
                          • Neutron star

                          Allan, du mÄ bare tage til MAF! SÄ skal du nok fÄ set i den. Det kan vÊre, jeg ogsÄ kommer til StevnstrÊffet til April, sÄ har du jo ikke sÄ langt, sÄ skulle der jo vÊre en mulighed der ogsÄ. Det er dog ikke sikkert, jeg kan komme. Det afhÊnger af pengene.

                          Jeg brugte i flere Är nÊsten udelukkende min Zeiss 50/870mm. Den har fantastisk optik og kan vise absurde ting. Naturligvis kunne den vise de fire Trapeziumstjerner, sÄ det kan din ogsÄ. Den ene er dog, som du skriver, ikke sÄ klar, sÄ den kan nemt drukne i baggrundslyset, isÊr ved lavere forstÞrrelser.

                          Har du set Rigel B i din E 50/540? Jeg havde ingen problemer med den i min 50/870mm, men B stjernen er naturligvis svag i sÄ lille en Äbning og krÊver ganske gode forhold.

                          Thomas, Bornholm

                          #111409

                          astrojensen
                          Deltager
                            • Neutron star

                            Hvis du undrer dig over, at du aldrig har hÞrt om en Zeiss 50/870mm fÞr, sÄ er det fordi, objektivet stammer fra en Tysk afstandsmÄler fra en krydser eller destroyer, der blev hugget op i KÞbenhavn efter krigen. Jeg fik det af Darnell for efterhÄnden mange Är siden. Det er en meget speciel konstruktion, med nÊsten plane front- og bagflader og kittede linser. Det er coated, men coatingen har taget nogen skade med Ärene. I starten var linserne nÊsten usynlige, nÄr man drejede objektivet, sÄ man ikke sÄ nogen direkte reflektioner af stÊrke lamper eller lignende. Objektivet er ret tykt, sÄ de interne krumninger er sikkert stÊrke. Cellen er af stÄl og det hele er temmelig tungt, for et sÄ lille objektiv. Deutsches kvalitÀt.

                            Optisk er objektivet ekstremt. Kvaliteten er den bedst tĂŠnkelige – og sĂ„ lidt til. Man kan presse det med helt absurd ekstreme forstĂžrrelser, men det bryder ikke sammen. Billedet bliver bare stĂžrre og svagere. Dobbeltstjerner kan let klare 300x – 400x. MĂ„nen har jeg observeret med 280x, bare for sjov, og der var ikke spor af farvefejl. Kontrastgengivelsen er forbilledlig. MĂ„nen stĂ„r som skĂ„ret ud med en kniv. MĂ„nehavene viser de mest sublime, mikroskopiske kontrastforskelle man kan tĂŠnke sig. Ligger terminatoren gunstigt, kan man se alle de stĂžrre rillesystemer og mange af de mindre. Jeg har set forbindelsesrillen mellem Hyginus- og Ariadaeusrillerne i den, med 70x forstĂžrrelse (12,5mm Kokusai Kohki 24,5mm orthoskop).

                            DesvÊrre har jeg kun et ret usselt rÞr til dette fremragende objektiv, men jeg har fundet nogle stumper, jeg kan bygge et bedre af, sÄ jeg skal bare tage mig sammen og se at komme i gang.

                            Thomas, Bornholm Astrojensen2013-12-09 21:45:09

                            #111431

                            allan_dystrup
                            Deltager
                              • Nova

                              Ja Thomas, jeg vil tro, at min kones lille KIA kan trille til StevnstrĂŠf – eller i hvert fald til KAF’s AvnĂžtrĂŠf til nĂŠste efterĂ„r… det er vist mest ned ad bakke fra KĂžge Ås. Det kunne vĂŠre rigtig hyggeligt !

                              Jeg har ganske rigtigt undret mig over, hvor din Zeiss 50/870mm egentlig stammede fra, sĂ„ det var spĂŠndende at fĂ„ beskrevet “stamtavlen” for dette lille, fine instrument! En ganske usĂŠdvanlig, specialiseret optisk konstruktion, og interessant at den yder sĂ„ fremragende til visuel astronomi.

                              Min egen 50/540mm er jo fra et klassisk CZJ/DDR refraktor byggesĂŠt (“Bastelsatz“), men Ă©n af de forrige ejere har desvĂŠrre voldpudset objektivet, sĂ„ der er en del smĂ„ ridser, hvilket giver lidt lysspredning pĂ„ meget klare objekter.

                              Alt i alt har skarphed, kontrast og farverenheden i det lille objektiv dog overrasket mig positivt, — det er faktisk bedre end i mine Unitron 60mm linser. Og sĂ„ kan jeg jo tage det lille teleskop incl. EQ-montering i den ene hĂ„nd, og min hĂ„ndkikkert i den anden, og dermed vĂŠre ude at observere pĂ„ under 2 minutter 🙂

                              Rigel er en af dĂ© dobbeltstjerner, jeg har pĂ„ min “short list” til nĂŠste stjerneklare nat, — jeg har endnu ikke prĂžvet den med min 50mm, men den burde kunne oplĂžses ved ca. 75x. Vi fĂ„r se.

                              AllanAllan_Dystrup2013-12-10 14:34:10

                              #111441

                              viggo.t
                              Deltager
                                • Super Giant

                                Jo Thomas. Jeg vil meget gerne kikke i den igen. Jeg glemmer ikke hvor god den var pÄ Solen lige med det samme.

                                mvh Viggo.
                                #111455

                                astrojensen
                                Deltager
                                  • Neutron star

                                  Jeg mÄ tage den med til MAF igen til nÊste Är. Da fylder den 111 Är! SÄ holder vi sgu fÞdselsdag for den, med kage og hele svineriet!

                                  Thomas, Bornholm

                                Viser 15 indlĂŠg - 1 til 15 (af 15 i alt)
                                • Emnet 'Ud med det gamle teleskop!' er lukket for nye svar.