› Fora › ASTRO-FORUM › ATM – BYGGEPROJEKTER › Spejlcellemodificering
- Dette emne har 72 svar og 12 stemmer, og blev senest opdateret for 11 Ă„r siden af Torben Taustrup. This post has been viewed 2190 times
-
ForfatterIndlĂŠg
-
25. august 2012 kl. 13:53 #87310
Torben TaustrupAdmin- Neutron star
For et stykke tid siden oplevede vi en markant feltglidning, som vi er kommet frem til skyldes en forskydning af hovedspejlet – det er gledet pĂ„ de seks understĂžtningspunkter.
Det er godt nok ikke meget, men forskydningen havde en indflydelse pĂ„ billedkvaliteten, fordi der ogsĂ„ skete en forskydning af de optiske center.Indtil nu har vi forsĂžgt at holde spejlet pĂ„ plads med tolv sidestĂžtter, men pga. en forskel i de termiske egenskaber pĂ„ hhv. spejl og aluminiumsbund ( 3,5 og 23,6 ) har vi vĂŠret nĂždt til at indbygge en tolerance som sikrer, at spejlet under lave temperaturer ikke klemmes af sidestyrene.Jeg har regnet ud, at materialernes forskellige termiske egenskaber afstedkommer en forskel pĂ„ 0,8 mm i omrĂ„det +20 til -20 grader C.Det er selvfĂžlgelgelig ikke meget, men alligevel nok til, at man ikke kan tillade sig at skubbe sidestyrene ind til mekanisk kontakt, nĂ„r justeringen foretages ved stuetemperatur.Men nu er det ikke kun de termiske besvĂŠrligheder vi kĂŠmper med, for der er ogsĂ„ tyngdekraften, som i sig selv kan afstedkomme en deformering af hovedspejlet. Det er derfor at vi gik fra tre til seks understĂžtningspunkter – og fra tre til tolv sidestĂžtter.Nu er vi sĂ„ i gang med at fremstille nye sidestyr – tre vipper, som via smĂ„ kuglelejer forhĂ„bentlig kan holde hovedspejlet pĂ„ plads. Nu er der ikke lĂŠngere et tyndt lag filt som danner et svagtfjedrende grĂŠnselag.Fidusen er, at de to nederste vipper burde kunne holde hovedspejlet fikseret i hovedparten af de retninger vi sĂŠdvanligvis fotograferer i – fra en deklination under himmelhorisonten i omrĂ„det fra Ăžst til vest. Planen er, at de seks stĂžttepunkter under spejlet forsynes med en teflonbelĂŠgning, sĂ„ spejlet hele tiden vil vĂŠre i god kontakt med stĂžttepunkterne pĂ„ spejlkanten.Vipperne laves i aluminium ned en godstykkelse pĂ„ 5 mm. NĂ„r vi er fĂŠrdige vil spejlcellen have denne konfiguration:Mon vores problemer med feltglidning pga. forskubning af hovedspejlet sĂ„ lĂžst? Kommentarer er meget velkomne.mvhTorbenTOC Observatory - "http://tocobs.org -14.5âł â f:4,2 Newt - Atik383 - ZWO2600-mono â SXV H9 - QHY8L-color - SkyWatcher 80 mm ED refraktor - 60 mm F:6 apocromat - TAL Apolar 125 f : 7,5.
25. august 2012 kl. 14:18 #87311
NicolajDeltager- Giant
Torben, det ligner et fint design og meget lig det jeg har lavet pÄ NAP16.
Jeg mener dog ikke det er nÞdvendigt med kuglelejer hvis du laver justerbare trykskruer som fingerspÊndes ind mod kanten af spejlet. VÊgten af spejlet skal nok fÄ armene til at vippe hvis det er spÊndt lÞseligt pÄ akslen.
Jeg har valgt at lade spejlet hvile pÄ nylonskruer som er hÄrde nok og glatte sÄ spejlet kan glide uhindret pÄ dem.
Designet er inspirere af Jens Jacobsen og har vist sig at fungere ganske godt.
Du kan se detaljer omkring min spejlcelle her: http://www.starworks.dk/nap16/assembly.html
Der hvor jeg har oplevet lidt flex er ikke i spejlcellen men i opspÊnding af spejlcellen men der har jeg fundet en lÞsning pÄ (tror jeg nok)
Nicolaj
Fordi lyset bevÊger sig hurtigere end lyden sÄ fremtrÊder mange mennesker kloge nÄr du ser dem indtil du hÞrer dem tale.
25. august 2012 kl. 19:05 #87323
Torben TaustrupAdmin- Neutron star
Hej Nicolaj
Tak for dine kommentarer – og tak for link til dit byggeprojekt. Jeg mĂ„ sige, at det er svĂŠrt at holde pĂ„ mundvandet, nĂ„r man ser al mekanikken – det er rigtig nydeligtDu har flere vipper, og derfor stiller det store krav til justeringen af dine nylontrykfĂždder, hvis spejlets vĂŠgt skal fordeles jĂŠvnt pĂ„ dem. hvordan bĂŠrer du dig ad med det?Bunden af vores spejlcelle er 6 mm tyk, men pĂ„ trods heraf, vil den stadig kunne bukke under spejlets 8,5 kg. Derfor har jeg foreslĂ„et, at vi fjerner noget gods fra pladen ved at skĂŠre nogle huller, og i stedet bygger den op med lodretstĂ„ende profiler. Hullerne kan man sĂ„ lukke igen med noget tyndt plade – eller mĂ„ske noget finmasket net.mvhTorbenTOC Observatory - "http://tocobs.org -14.5âł â f:4,2 Newt - Atik383 - ZWO2600-mono â SXV H9 - QHY8L-color - SkyWatcher 80 mm ED refraktor - 60 mm F:6 apocromat - TAL Apolar 125 f : 7,5.
26. august 2012 kl. 07:16 #87355
NicolajDeltager- Giant
Det er meget nemt: jeg placerer spejlet ovenpÄ de tre triangler som kan vippe og som hver har 3 nylonskruer hvorpÄ spejlet hviler. Alle tilspÊndingsskruer er skruet helt tilbage, hvilket giver ca. 2mm luft mellem skrue og spejl som sÄ igen gÞr det nemt at lÊgge spejlet nogenlunde i midten ( det er ikke kritisk). SÄ fingerspÊnde jeg alle skuerne ca lige meget hver indtil de alle lige netop rammer spejlets kant. FÊrdig.
Mit spejl er pĂ„ 16″ og vejer ca. 13 kg. Spejcellen er lavet af 10mm aluminium med en masse huller for at gĂžre den sĂ„ let som muligt. UnderstĂžtningen af spejlet er i Ăžvrigt beregnet med PLOP.
Kik forbi en dag hvis du har lyst….
Nicolaj
Fordi lyset bevÊger sig hurtigere end lyden sÄ fremtrÊder mange mennesker kloge nÄr du ser dem indtil du hÞrer dem tale.
26. august 2012 kl. 11:57 #87371
Torben TaustrupAdmin- Neutron star
Hej Nicolaj
Din justeringsmetode er sĂ„ lidt pĂ„ gefĂŒhl – og det er ogsĂ„ den vi har benyttet, nĂ„r vi har justeret alle vores sidestyr. FormĂ„let mĂ„ jo vĂŠre at sikre, at alle stĂžttepunkter er justeret ens i forhold til spejlets kant.NĂ„r ophĂŠnget som dit er fremstillet i hĂ„rde materialer, sĂ„ skal der ikke meget til, fĂžr nogle stĂžtter trykker mere eller mindre end de andre. Hvor stor en betydning det har kan vĂŠre svĂŠrt at afgĂžre. En mĂ„de at sikre det pĂ„ kan vĂŠre at have vipper med vipper – altsĂ„ tre hovedvipper hvorpĂ„ der er monteret to mindre vipper, som dĂŠkker 30 grader hver. pĂ„ den mĂ„de vil de vĂŠre selvjusterende. Her er lige et hurtigt udkast – nogle kaster det et opkast:Jeg kunne godt tĂŠnke mig at se sagerne pĂ„ tĂŠt hold, sĂ„ vi mĂ„ lige finde en dag, hvor jeg kan komme forbi.mvhTorbenTOC Observatory - "http://tocobs.org -14.5âł â f:4,2 Newt - Atik383 - ZWO2600-mono â SXV H9 - QHY8L-color - SkyWatcher 80 mm ED refraktor - 60 mm F:6 apocromat - TAL Apolar 125 f : 7,5.
2. september 2012 kl. 13:30 #87663
Torben TaustrupAdmin- Neutron star
Jeg har forgĂŠves forsĂžgt at finde en kantsupport, som anvender det samme design, som jeg har foreslĂ„et i ovenstĂ„ende indlĂŠg – men uden held.
Er ideen i virkeligheden ny?
mvhTorbenTOC Observatory - "http://tocobs.org -14.5âł â f:4,2 Newt - Atik383 - ZWO2600-mono â SXV H9 - QHY8L-color - SkyWatcher 80 mm ED refraktor - 60 mm F:6 apocromat - TAL Apolar 125 f : 7,5.
8. september 2012 kl. 13:48 #88016
Torben TaustrupAdmin- Neutron star
Nu er vi nÄet sÄ langt, at vi nÊste gang skal montere de nye kantstÞtter.
Jeg har endnu ikke fundet en spejlcelle, som benytter samme princip, men det er lidt pĂ„ linje med de princip man anvender til spejlunderstĂžtning med mange understĂžtningspunkter.Jeg har lavet en prĂžvemontage af de store vipper for at fĂ„ en fornemmelse af styrke og stabilitet. Jeg skruede akselblokken pĂ„ den gamle bund til spejlcellen. Det virker meget stabilt. Akslen som gĂ„r gennem bronzeforingen er 6 mm tyk. Bronzeforingerne er limet fast pĂ„ vipperne. Vippens godstykkelse – og ogsĂ„ de smĂ„ vippers er 5 mm.Den fĂŠrdige konstruktion kommer til at se sĂ„dan ud:TOC Observatory - "http://tocobs.org -14.5âł â f:4,2 Newt - Atik383 - ZWO2600-mono â SXV H9 - QHY8L-color - SkyWatcher 80 mm ED refraktor - 60 mm F:6 apocromat - TAL Apolar 125 f : 7,5.
8. september 2012 kl. 14:06 #88025
jens.jacobsenDeltager- Neutron star
Hej Torben.
Innovativt, bliver spĂŠndende om det hjĂŠlper- Vi krydser fingre for denne ekskursion ud i Amateur Telescope Making’s grĂŠnseland!
mvh
Jens8. september 2012 kl. 17:34 #88059
Torben TaustrupAdmin- Neutron star
Hej Jens
Ja, det bliver da lidt spĂŠndende. Man kan sige, at det nuvĂŠrende kantstĂžttesystem er noget vanskeligt at justere.Har du lyst til at give et bud pĂ„ fordele og ulemper ved det nye kantstĂžttesystem?mvhTorbenTOC Observatory - "http://tocobs.org -14.5âł â f:4,2 Newt - Atik383 - ZWO2600-mono â SXV H9 - QHY8L-color - SkyWatcher 80 mm ED refraktor - 60 mm F:6 apocromat - TAL Apolar 125 f : 7,5.
12. september 2012 kl. 20:00 #88505
Torben TaustrupAdmin- Neutron star
I gÄr fik vi monteret det nye kantstÞttesystem, og nu venter vi bare pÄ godt observationsvejr, sÄ vi kan fÄ det afprÞvet.
LĂŠs om modifikationen pĂ„ hjemmesiden: http://tocobs.org/cell.htmmvhTorbenTOC Observatory - "http://tocobs.org -14.5âł â f:4,2 Newt - Atik383 - ZWO2600-mono â SXV H9 - QHY8L-color - SkyWatcher 80 mm ED refraktor - 60 mm F:6 apocromat - TAL Apolar 125 f : 7,5.
20. september 2012 kl. 22:45 #89045
Torben TaustrupAdmin- Neutron star
Vi har nu vĂŠret ude et par gange for at teste sideophĂŠnget. Det er endnu for tidligt at sige noget om dets stabilitet. Det ser ikke umiddelbart ud til, at den modificerede spejlcelle deformerer spejlet.
Vi har brugt en del tid pĂ„ at kollimere, for stjernerne har ikke vĂŠret helt runde.I forgĂ„rs kom vi imidlertid tĂŠt pĂ„, for stjernerne begyndte at se pĂŠne ud. De havde fĂžr haft en kyse, som udgik i retningen kl. 2. Den fĂžrste justering af hovedspejlet fik dem over i kl. 8, sĂ„ vi vidste, at det var muligt at fĂ„ dem pĂŠnere, men det det er svĂŠrt at udfĂžre den sidste finjustering.Vi var i gang med en serie optagelser af M76, men besluttede at stoppe og i stedet finjustere, da stjernerne nede i venstre hjĂžrne var noget deforme – de havde drĂ„beform med spidsen i retningen kl. 7.Finjustering igen, og nu sĂ„ det lidt bedre ud.Her er en stack af tre optagelser. Samlet eksponeringstid 8 minutter:Ikke helt perfekt, sĂ„ i dag kontrollerede jeg justeringen i dagslys og kunne konstatere, at sekundĂŠrspejlet skulle have et lille nĂžk. Det har det sĂ„ fĂ„et, og jeg synes, at det ser bedre ud.De justeringshjĂŠlpemidler som findes, Cheshireokular og laserkollimator er ikke helt ideelle til en Newton. Med laserkollimatoren kan man sagtens fĂ„ strĂ„len tilbage til sit udgangspunkt uden at optikken er kollimeret korrekt, og Cheshireokularet er mest velegnet til refraktoren.Jeg har udtĂŠnkt en nyt kollimatorprincip……. indtil videre hemmeligtMvhTorbenTOC Observatory - "http://tocobs.org -14.5âł â f:4,2 Newt - Atik383 - ZWO2600-mono â SXV H9 - QHY8L-color - SkyWatcher 80 mm ED refraktor - 60 mm F:6 apocromat - TAL Apolar 125 f : 7,5.
23. september 2012 kl. 11:30 #89201
Torben TaustrupAdmin- Neutron star
SĂ„ blev der lejlighed til at teste optikken efter den seneste justering – og rensning af sekundĂŠrspejlet:
Bortset fra optagelserne af M-57, sĂ„ er det forholdsvis korte optagelser – mest omkring 5-8 minutter. Der er ikke gjort ret meget ud af billedbehandlingen.Det lader til, at optikken er kollimeret forholdsvis godt, men dĂžm selv.http://tocobs.org/toc/m57_2AS.png
http://tocobs.org/toc/M57_bw.pngDeklinationer fra 0 til ca. 22:
Dekl. -0,39 http://tocobs.org/toc/GSC5211_626.pngDekl. -0,49 http://tocobs.org/toc/M2.pngDekl. +12 http://tocobs.org/toc/N7094.pngDekl. +12 http://tocobs.org/toc/M15.pngDekl. +22 http://tocobs.org/toc/N7137.pngmvhTorbenTOC Observatory - "http://tocobs.org -14.5âł â f:4,2 Newt - Atik383 - ZWO2600-mono â SXV H9 - QHY8L-color - SkyWatcher 80 mm ED refraktor - 60 mm F:6 apocromat - TAL Apolar 125 f : 7,5.
23. september 2012 kl. 12:53 #89204
jens.jacobsenDeltager- Neutron star
Hej Torben.
Det ser da godt ud! SÄ er det bare at komme igang med et godt science projekt, f.eks lyskurver pÄ asteroider, eller hurtige variable stjerner. Der er altid nok at gÞre.
De kendte tÄger er der sÄ mange der kan fotografere!Det Êstetiske i billederne er ogsÄ godt, det eneste ankepunkt, og det er kun min egen smag og behag, det er jeres besynderlige spikes. Det trÊkker altsÄ i min bog ned fra et rent 10.0.
De klassiske spikes ser altsÄ bare bedre ud.Godt gÄet.
mvh
Jens23. september 2012 kl. 12:57 #89205
munkholmDeltager- Neutron star
Hej Torben, det mÄ vÊre en virkelig kreativ skÞn oplevelse at komme der til, hvor i er nu. Stort tillykke med resultatet, andet kan man vist ikke sige, nÄr jeg ser de billeder
Takahashi FSQ-85ED APO GSO RC 10" SBig 8300M SW NEQ6 pro
23. september 2012 kl. 16:06 #89217
Torben TaustrupAdmin- Neutron star
Hej folkens
Tak for kommentarerneJa, vores V-vane spider laver jo en vis asymmetri, sĂ„ det er i orden, at vi ikke scorer topkarakterVi har faktisk talt om at montere en standard-spider. Der er ingen tvivl om, at den tilfĂžrer tubus en stĂžrre styrke – sammen med de indbyggede blĂŠnderinge.Ingen tvivl om, at vi nu skal i gang med at fotografere. Vi har vores M1-projekt, som vi vil fortsĂŠtte med, men derudover hĂ„ber jeg, at der kommer nyt pĂ„ himlen i den kommende sĂŠson – en komet mĂ„ske.mvhTOrbenTOC Observatory - "http://tocobs.org -14.5âł â f:4,2 Newt - Atik383 - ZWO2600-mono â SXV H9 - QHY8L-color - SkyWatcher 80 mm ED refraktor - 60 mm F:6 apocromat - TAL Apolar 125 f : 7,5.
-
ForfatterIndlĂŠg
- Emnet 'Spejlcellemodificering' er lukket for nye svar.