Råd om rensning af korrektor linse på Celestron 8

Fora ASTRO-FORUM TEKNIK – TILBEHØR Råd om rensning af korrektor linse på Celestron 8

  • Dette emne har 10 svar og 5 stemmer, og blev senest opdateret for 7 år, 5 måneder siden af geni. This post has been viewed 208 times
Viser 11 indlæg - 1 til 11 (af 11 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • #152216

    geni
    Deltager
      • Asteroid

      Jeg har en Celestron 8 fra 1970’erne. Den store korrektor plade for enden af kikkerten trænger til en rensning. Jeg har læst, at man skal være meget forsigtig, blandt andet på grund af coating. Jeg tror ikke, jeg har mod til at tage pladen af for at rense indersiden.

      Er der gode råd til, hvad jeg skal gøre?

      PS. Jeg fik rigtig startet op med kikkerten tirsdag og onsdag, hvor jeg synes der skulle være fine betingelser. Jeg prøvede at finde M2, M15 og M71, kuglehobe med lysstyrker på hhv. 6,3, 6,3 og 6,1. Det lykkedes ikke at se dem. Skulle man ikke kunne se dem med en 8 tommer spejlkikkert?GeNi2016-10-07 15:33:20

      #152222

      outlook
      Deltager
        • Super Nova

        Næhh, da tubus er lukket burde der ikke være noget på indersiden, men dampe fra smøremidler kan “coate” indersiden med en hinde, der kan “blurre” det visuelle indtryk. Der er mange sider på nettet, hvor du kan søge hjælp og en af disse er denne:

        http://www.astrosurf.com/luxorion/reports-cleaning.htm

        Hvis du ikke kan se disse kuglehobe, så må den virkelig være beskidt eller måske er kollimationen også helt i skoven, for det SKAL du kunne. Jeg går ud fra, at du kiggede på deres pladser på himlen på det pågældende tidspunkt. Mht. til kollimation, så er der også mange sider om dette, bl.a. her:

        http://www.asterism.org/tutorials/tut14-1.htm

        Men lad os dog se nogle fotos af det næsten antikke teleskop og især korrektor pladen med spejl og det hele.


        Hilsen Leif,
        “When you look through a good apo, your world suddenly gets very quiet. Your breathing gets deep, and you don’t seem to be in any hurry to do anything else…” Ed Ting

        #152267

        geni
        Deltager
          • Asteroid

          Hej Leif. Tak for svaret. Jeg havde været ude og google, men løb ind i det problem, at jeg fik modstridende oplysninger.

          I manualen for C8 står der således under “Lens Care and Cleaning”: “The corrector lens should be cleaned only when necessary. To remove loose dust or dirt particles, use a can of pressurized air or a camel’s hair brush.”

          Men på den hjemmeside,du refererer til, og som jeg havde set på, står der:

          “First advice, do *never* try to blowing the dust with a compressed air or using a clean hair brush”

          Så var det, jeg tænkte, at jeg hellere må høre, hvad specialisterne i dette forum gør

          Nu har jeg så prøvet at tage et billede af C8’eren, så man kan se correktor pladen og spejlet. Hvis man kigger godt efter, kan man se, at der sidder noget støv/snavs på ydersiden af pladen. Derudover kan man ane – især hvis man kigger til venstre – at der sidder en tynd film på indersiden af pladen.

          Spørgsmålet er, om det har så meget betydning, at det har væsentlig indflydelse på, hvad jeg er i stand til at se. Hvis det er tilfældet, om der er nogle i forummet, som har erfaring med at pille correktor pladen af en C8 og rengøre den på indersiden?

          GeNi2016-10-08 19:47:19

          #152285

          clauskaf
          Deltager
            • Nova

            Jeg synes ikke at din corrector ser særlig beskidt ud, det er i hvert fald ikke det, der er grunden til at du ikke kan se de nævnte objekter.

            Hilsen Claus

            PS prøv evt at tage et eller flere billeder, hvor snavset er mere tydligt

            #152300

            outlook
            Deltager
              • Super Nova

              Du burde, trods den lettere snavsede plade let kunne se de nævnte objekter. Jeg kan godt se, at du vitterlig har noget snavs på den indvendige side, så lad os dvæle lidt ved det. Ok, du afmonterer pladen ved at skrue ringen af, der holder pladen.

              MEN du markerer med en tusch, hvor pladen har siddet i forhold til tubus med en streg, så du kan montere den igen på samme plads. Det er der overhovedet ikke noget svært ved. Der kan være nogle korkplader og de skal være på samme plads, når du monterer pladen igen.

              Nu kan du rengøre pladen på indersiden og gør det nu også på oversiden, når du nu er i gang. Monter så pladen igen på den samme plads. Så er det, at du skal tjekke kollimationen og det gør du ved at følge vejledningen på nettet. Ellers må du vende tilbage, hvis du er i tvivl.


              Hilsen Leif,
              “When you look through a good apo, your world suddenly gets very quiet. Your breathing gets deep, and you don’t seem to be in any hurry to do anything else…” Ed Ting

              #152308

              webweichel
              Deltager
                • Nova

                Hej,

                Enig med Leif den er ikke specielt snavset, det er kollimeringen du skal have styr på. Prøv evt. også at se på nogle objekter i dagslys for at checke om den tegner skarpt eller gade lamper etc. Man kan også kollimere på en kunstig stjerne som blot kan være sølvpapir med nåle prik huller i sat foran en lomme lygte. Det kræver lidt afstand eller forlængerrør for at nå fokus.

                C8’eren kan være ret langt ude af kollimering så det kan sagtens være forklaringen.

                Jeg har 2-3 gange på ca. 30 år 😉 gange renset min C8’er og har lagt lidt billeder fra en sådan process her:

                http://clearskies.dk/images/C8Cleaning.zip

                hvis det skulle have interesse.

                Husk som Leif nævner at afmærke rotationen af optikken da den er/kan være optimeret i en specifik rotation af korrektor vs hovedspejl. Ved rens har jeg brugt lang fibret vat vædet med de-ioniseret vand med små mængder først isopropyl alkohol dernæst vand med få dråber opvaskemiddel – en farveløs version. Det hele kan fås i Matas. Man må aldrig lægge pres på og kun vattets egen vægt må benyttes. Vattet trækkes fra center området ud til kant og må ikke genbruges 😉 ….. der findes flere vejledninger på nettet. Tørring plejer jeg at gøre med gummibold – sådan en man bruge til at rense ører med (fyldes normalt med vand) igen kan den fås i matas. Alle dråber skal jages væk fra overfladerne så de ikke efterlader rester.

                Håber det kan bruges.

                #152326

                jens.jacobsen
                Deltager
                  • Neutron star

                  Der er et par ting man skal tjekke med så gammel en C8’er.

                  1: Når man får korrektoren af, er korkstykkerne som fungerer som afstandsstykker mellem tubus og korrektor, nok smuldret til støv. Derfor, hav gerne noget nyt kork til at lave afstandsstykker af, klar.

                  2: Jeg oplevede på min C8’er af samme alder, også med den metalliske sekundærholder, at limen som holder den runde skive med kollimeringskruerne fast i huset, som er skruet i korrektoren, var smuldret væk. Pludselig stod jeg med sekundæren i hånden. Jeg nåede at gribe den. Den runde metalskive blev så renset let på kanten og efterfølgende limet med et lille bitte smule epoxy. Men tjek lige at sekundærholderen ikke er løs i huset.

                  Selve korrektoren kan godt sidde ganske meget fast og i det tilfælde skal man være meget varsom med at bruge værktøj til at liste den fri. læg evt kikkerten på et bord, med tubus vandret, og lad noget isopropylalkohol løbe langs kanten af korrektoren. Det har i nogle tilfælde fået opløst skidtet som har holdt korrektoren fast.

                  Gelinde gør det!

                  mvh
                  Jens

                  #152335

                  geni
                  Deltager
                    • Asteroid

                    Tak for svarene. Jeg havde planlagt at arbejde med kollimeringen i aftes, da vejrudsigten lovede, at der ville være et par timer med skyfri himmel først på aftenen i Viborg. Men da vi var færdige med at spise, var der overskyet. Jeg ser på det ved først givne lejlighed.

                    Jeg fandt på youtube en video om, hvordan man afmonterer korrektorpladen, og det så jo meget simpelt ud, men nu gør Jens’ indlæg mig noget betænkelig. Jeg havde godt nok selv tænkt på, at der kunne ske noget i den retning. Så i første omgang tror jeg, at jeg nøjes med at rengøre ydersiden af pladen efter Steens anvisning.

                    Det undrer mig noget, at det skulle være vigtigt at afmærke korrektorpladen og tubus, så korrektorpladen kommer til at sidde i nøjagtig samme position. Optikken i en Schmidt-Cassegrain kikkert er da cirkulært symmetrisk – såvel primær spejl, sekundær spejl og okular.

                    #152336

                    jens.jacobsen
                    Deltager
                      • Neutron star

                      Ja, det er i bund og grund vel også sekundæren. Korrektorens orientering er ret ukritisk, men når de nu er mærket op, kan man jo lige så godt være tro mod den originale orientering.

                      Under ringen skal der være et mærke på korrektoren, og der er et tilsvrende på primærspejlets bagside, og på sekundærens bagside. Disse mærker skal allesammen være til kl 3, når man kigger ind i kikkerten forfra.

                      Tag rigeligt med billeder når du skiller den ad, så du kan se hvordan den er samlet.

                      P.S Sekundærholderen på din C8’er er lavet helt i metal. De har som regel et fin-gevind, som holder den let i spænd på korrektoren. De fleksible skiver kan godt være gået til, så selve holderen sidder løst i korrektoren. Er det tilfældet kan du næppe kollimere, ensige få kollimering til at holde. Tjek også dette.

                      mvh
                      Jens

                      P.S
                      På internettet er der flere henvisninger til, bl.a fra Rod Mollise, om hvordan man “lige sætter en skruetrækker ned ved kanten af korrektoren og vipper den ud” Lad endeligt være med det, det er lige opskriften på at lave et muslingebrud på kanten.

                      #152337

                      jens.jacobsen
                      Deltager
                        • Neutron star

                        Iøvrigt er det lidt mærkeligt at man ikke engang kan kalde dig ved navn??

                        #152342

                        geni
                        Deltager
                          • Asteroid

                          Hej Jens.

                          Ja det har du da ret i! Jeg fandt straks ud af, hvordan jeg kunne udfylde diverse ting i en profil

                        Viser 11 indlæg - 1 til 11 (af 11 i alt)
                        • Emnet 'Råd om rensning af korrektor linse på Celestron 8' er lukket for nye svar.