Oldies but Goodies

Fora ASTRO-FORUM TEKNIK – TELESKOPER OG MONTERINGER Oldies but Goodies

  • Dette emne har 139 svar og 10 stemmer, og blev senest opdateret for 9 Ă„r, 5 mĂ„neder siden af allan_dystrup. This post has been viewed 4986 times
Viser 15 indlĂŠg - 1 til 15 (af 140 i alt)
  • Forfatter
    IndlĂŠg
  • #94040

    outlook
    Deltager
      • Super Nova
      Hej alle

      MĂ„ske er jeg ved at blive “gammel” eller blot en smule sentimental eller ogsĂ„ blot nysgerrig, nĂ„r jeg “kom til” at kĂžbe en Zeiss Telementor 1 fra 70’erne, men da jeg har en klassiker mere dog ikke sĂ„ udbredt som Zeiss’en sĂ„ fandt jeg valget ret let, isĂŠr fordi jeg over tid har hĂžrt mange lovprisninger om Zeiss og i dette tilfĂŠlde – Telementoren som mange har lĂŠst om, fĂŠrre har kigget gennem og endnu fĂŠrre har ejet.

      Jeg selv faldt altsÄ over en Êldre sag, en Telementor 1 OTA, men uden helical fokuseren. Dette gjorde den naturligvis en del billigere, men kan give anledning til lidt spekulation. NÄr nu fokuseren mangler er det jo nÊrliggende at antage, at optikken ikke er helt ok. Man kan have monteret fokuseren pÄ en bedre optik, en bedre Telementor. Men ejeren forsikrede mig, at optikken var fÞrsteklasses. Dette mÄtte naturligvis testes ved fÞrstkommende lejlighed, da jeg havde returret pÄ varen i en periode.

      Ved fĂžrste Ăžjekast sĂ„ optikken tilforladelig ud, uden synlige ridser, men de sĂŠdvanlige pletter som er atmosfĂŠrisk betinget. Disse har dog til alt held ikke “ĂŠdt” sig ind eller gennem coatingen og kunne lades upĂ„agtet, da de ikke har synlig effekt pĂ„ ydelsen. Men jeg valgte dog nĂŠnsomt at fjerne dem alligevel med de blĂždeste klude og den mildeste sĂŠbe. Resultatet var en udefra set perfekt optik, men ville optikken stĂ„ distancen med en stjernetest?

      En align pÄ Altair i Ørnen som teststjerne afslÞrede som ventet for farverne i hvertfald, en blÄlig, inden for fokus og en grÞnlig tone uden for fokus. Ligesom model fotoet herunder viser for et Zeiss AS objektiv sÄ er farve

      Zeiss AS

      rĂŠkkefĂžlgen ens. Zeiss’en er en cementeret akromat, altsĂ„ “limet” uden luftafstand som med en Fraunhofer eller Steinheil variationer. Telementoren var oprindelig en AS 63/840, men det store stykantal til skoler umuliggjorde en masseproduktion af det ĂŠdle objektiv pga. de Ăžgede omkostninger og tidsfaktoren.

      Telementor linse

      Den cementerede akromat var et godt alternativ om ikke helt sĂ„ farvekorrigeret som AS’en, sĂ„ kunne den dog prĂŠstere ligesĂ„ godt pĂ„ alle andre omrĂ„der.

      Nu ejer jeg ogsĂ„ en cementeret triplet i form af en ĂŠldre Televue fra sidste halvdel af 80’erne, altsĂ„ dengang da ED glasset endnu var i sin vorden. Og som det ses pĂ„ billedet

      Modelfoto af triplet

      er det en ordentlig klump glas, men altsĂ„ uden ED element. Og bevares, den prĂŠsterer ikke det samme som en moderne TV76 eller TV85’er med ED eller SD glas, men de er til gengĂŠld heller ikke en Oracle. Televuen er sĂ„dan cirka en halv lĂŠngde af Telementor, men vil Zeiss’en prĂŠstere lige sĂ„ godt eller endog bedre end min Televue?

      En klassisk shootout, som mÄ vente lidt endnu, da himlen lukkede sig og som i nok er klar over stadig er lukket.

      Men hvorfor kĂžbe en Telementor, nĂ„r der er et hav af disse lange smĂ„ akromater derude? Fordi muligheden bĂžd sig og fordi Zeiss’en stadig lever og har et godt ry. De lange kinesiske akromater som fĂžr var rigtig legetĂžj, er i dag blevet sĂ„ meget bedre mht til optikken, men de kan stadig ikke gĂ„ hele vejen. Desuden er de rent mekanisk langt bagud, hvor Zeiss’en er i en kvalitet, der ikke laves mere.

      Telementoren har sÄ vidt jeg kan se 3 bafler og kigger man gennem tubus, ser det ud som pÄ billedet til venstre:

      Det andet billede til hÞjre viser en gammel Tal 100R refraktor og kunne ogsÄ vÊre et billede af en ekstrem kineser akromat. Begge er dog blevet en hel del bedre pÄ det sidste.

      Tubusen pÄ telementor er et kapitel for sig, da jeg endnu mangler at se sÄ solidt et hylster til et 65 mm objektiv. Skulle jeg sammenligne med noget mÄ det vÊre et raketstyr! Var det ikke for bafflingen, kunne den udmÊrket rumme en antipanser raket. Sigtekorn har den jo allerede i stedet for en optisk sÞger. Selv ikke en solid refraktor som Televuen kan fÞlge med her.

      Men hvordan kunne jeg lige lave den stjernetest med den manglende fokuser pÄ Telementoren? Vel, jeg har en helical fokuser fra en SolarMax 40 som jeg har udskiftet med en Crayford, der bedre opfylder mine krav der. Men den kunne udmÊrket erstatte den originale fra Zeiss:

      Og sÄ stÄr sort faktisk godt til den gamle grynede beige farvede tubus fra Zeiss Jena.

      Nu mht. til fokuseren sĂ„ er adaptionen til en Coronado helicalfokuser ikke sĂ„dan lige at gennemfĂžre, da gevindet naturligvis ikke passer sammen, hverken i stĂžrrelse eller stigning. Jeg skal skĂ„ne lĂŠseren for yderligere detaljer, men det lykkedes selvom metoden kan diskuteres, men med gamle sager kan man sagtens bruge “hammer og mejsel”. Og sĂ„ lader vi den ligge her.

      Med fokuseren “fixeret” manglede blot en mere moderne skinne for monteringen end Zeiss originale alugrĂ„ svalehale. LĂžsningen var en 210mm lang Vixen standard skinne, tilpasset hullerne i tubus. Skinnen var ogsĂ„ holdt i sort som med fokuseren og med en sort stribe der, hvor objektivet sidder er tubus fĂžrt op til tiden eller fĂ„et et mere moderne snit, synes jeg da selv:

      Designet skal ligne en AP 6″ f12 Super planetary bare i mini udgave med Zeiss’en. Jeg ved godt, at det er at sammenligne med en knĂŠgt, der Ăžnsker sig et legehus, men fĂ„r et dukkehus i stedet! Men hver himmel har jo sin kikkert og kvaliteten fejler ikke noget. Der manglede dog et objektivdĂŠksel, men lĂžsningen kom med tiden af sig selv, da et sort skruelĂ„g fra et rĂždbedeglas meget belejligt passede som hĂ„nd i handske.

      Meget “salgsgas” er hĂžrt om Zeiss’en og denne her er ingen undtagelse og tilmed en af de nyere fra eBay:

      LOOKING FOR SOMETHING ULTRA SPECIAL

      CARL ZEISS JENA TELEMENTOR 63MM REFRACTOR

      63mm Aperture
      840mm Focal Length

      Excellent quality example of the most famous refracting telescope ever made
      Manufactured by Carl Zeiss in their Jena East Berlin (this production facility no longer exists)
      No telescope under 100mm aperture can produce images the equal of this exceptional telescope

      The world’s smoothest focuser
      Exceptional clarity, contrast, detail, sharpness & magnification capability

      This sensataional telescope even outperforms my own personal Unitron 100mm refractor
      Is is exceptionally rare, extraordinarily exotic, extremely hard to get and has excellent mechanical and optical performance

      Men kan alle de “claims” i teksten nu ogsĂ„ passe? Og kan den hamle op med min gamle TeleVue? Eller en nyere ED? Min Televue har samme farve rĂŠkkefĂžlge i stjernetesten som Telementoren og viser i det hele taget samme billede med tendens til en smule overkorrektion.

      Men hvordan vil de performe i en shootout mod Zeiss’en? Åbningen kan man nĂŠsten se bort fra med kun godt en halv tomme i forskel. Et stĂ„r klart, en anden 60-70 mm refraktor standard fra fx Kina, nĂ„r ikke Zeiss’en til sokkeholderne. Nok kan de fĂžlge med ved lave og middel forstĂžrrelser, men derover skilles fĂ„rene hurtigt fra bukken.

      Billedet i Telementoren bliver nok mĂžrkere, men bryder ikke sammen. Dette kendetegner i hĂžj grad god optik og derfor holder Telementoren stadig stand, selvom Zeiss purister har det med at overdrive en smule. Nu er det sin sag at tumle rundt med en lang tubus, der vejer hele 3 kilo til en 63mm Ă„bning, men med den rette grab & go montering som kan fĂ„s i dag er det ikke en issue. Jeg bruger den samme Teleoptic alt-az montering til bĂ„de den og Televue’en.

      Og det gĂ„r som i smĂžr. Den “nye” helical fokuser er ogsĂ„ smooth at arbejde med og accepterer fra start 1.25″ tilbehĂžr. Jeg har valgt ikke at fokusere sĂ„ meget pĂ„ historien omkring Telementor. Den kan findes mange steder pĂ„ Internettet. Men nu tror jeg det er tid til det de fleste vel venter pĂ„, en Shootout, der altsĂ„ fĂžrst fĂžlger, nĂ„r himlen atter Ă„bner sig en gang, mĂ„ske fĂžrst i det nye Ă„r…

      outlook2012-12-26 10:49:26


      Hilsen Leif,
      “When you look through a good apo, your world suddenly gets very quiet. Your breathing gets deep, and you don’t seem to be in any hurry to do anything else
” Ed Ting

      #94041

      Torben Taustrup
      Admin
        • Neutron star

        Jow-jow, jeg har ogsĂ„ ejet en Zeiss, en Telemator – altsĂ„ med samme refraktor men med en opstilling med motordrev. Det er et fint instrument, ingen tvivl om det. Fokuseringsprincippet er ogsĂ„ fint. Opstillingen er i en klasse for sig. Den kĂžrer prĂŠcist, og vha. R.A.- og deklinationskredsene er det nemt at finde objekterne.

        Jeg solgte den for mange Är siden, og jeg hÄber, at den nye ejer stadig har glÊde af den.

        Torben

        TOC Observatory - "http://tocobs.org -14.5″ – f:4,2 Newt - Atik383 - ZWO2600-mono – SXV H9 - QHY8L-color - SkyWatcher 80 mm ED refraktor - 60 mm F:6 apocromat - TAL Apolar 125 f : 7,5.

        #94042

        astrojensen
        Deltager
          • Neutron star

          Hej Leif

          Super mini-artikel!! Jeg er pÄ vej til julefrokost, men vender tilbage senere, med flere kommentarer.

          LOOKING FOR SOMETHING ULTRA SPECIAL

          CARL ZEISS JENA TELEMENTOR 63MM REFRACTOR

          63mm Aperture

          840mm Focal Length

          Excellent quality example of the most famous refracting telescope ever made

          Manufactured by Carl Zeiss in their Jena East Berlin (this production facility no longer exists)

          No telescope under 100mm aperture can produce images the equal of this exceptional telescope

          The world’s smoothest focuser

          Exceptional clarity, contrast, detail, sharpness & magnification capability

          This sensataional telescope even outperforms my own personal Unitron 100mm refractor

          Is is exceptionally rare, extraordinarily exotic, extremely hard to get and has excellent mechanical and optical performance

          Sikke en gang bullshit!! Min egen Zeiss Telemator har perfekt optik, men det forhindrer ikke min 80/1200mm Vixen refraktor i at vise flere detaljer pÄ planeterne eller andre ting. SÊlgeren har Äbenbart haft en usÊdvanligt dÄrlig Unitron! Og Zeiss har i Þvrigt aldrig haft en fabrik i Berlin!

          Thomas, Bornholm

          #94043

          allan_dystrup
          Deltager
            • Nova

            Hej Leif,

            Rigtig mange gange tillykke med Telementoren, og tak for din forelĂžbige rapport; Jeg glĂŠder mig til “High Noon” (eller “High Midnight”) shootout i Telescope Town 🙂

            Jeg var selv sÄ heldig at kunne kÞbe en Telementor i efterÄret 2012 (model 2 pÄ Zeiss EQ T-mount), og jeg kan bekrÊfte, at det er et enestÄende instrument, uovertruffent i 60-70mm klassen sÄvel optisk som mekanisk.

            Nu har der jo vĂŠret begrĂŠnset mulighed for at udnytte kikkerten de seneste mĂ„neder, men stjernetest af min Telementor har vĂŠret helt efter lĂŠrebogen, og billederne af sĂ„vel Ă„bne hobe (nĂ„lestik i sort flĂžjl) som knivskarpe kontrastrige mĂ„nelandskaber og Jupiter-bĂŠlter har vĂŠret yderst lovende. Specielt mĂ„ jeg sige at kikkerten yder sit bedste med Zeiss’ orthoskopiske okularer.

            Allan

            Allan_Dystrup2012-12-26 12:22:29

            #94094

            outlook
            Deltager
              • Super Nova

              Hej Thomas, god julefrokost

              Jeg ved godt, at Telementoren med AS objektivet hed noget i retning af “Fernrohr fĂŒr Amateure” eller “Schulfernrohr” fĂžr det fik en overhaling og kom til at hedde Telementor med den cementerede akromat blot for at gĂžre en lang historie kort. Men som nĂŠvnt kan historien jo lĂŠses andet steds pĂ„ nettet.

              Hej Allan, mange tak

              Og ja, det skal nok blive interessant. De originale smĂ„ Zeiss orthoskoper yder deres bedste i det teleskop, men nu er der en hype i gang med at gĂžre Telementor 1.25″ tilbehĂžr duelig, sĂ„ man kan bruge alle de gode okularer i den stĂžrrelse.

              Apropo Zeiss 0.965″ orthoskoper, der pĂ„ ingen mĂ„de er billige heller, sĂ„ er der en auktion i gang med en Zeiss monocentrik 6-M pĂ„ eBay:

              Den er fĂŠrdig omkring kl. 2240 og er i Ăžjeblikket pĂ„ siger og skriver 835 Euro…

              Jeg tror nok jeg kan nĂžjes med Baader’s Genuine Ortho’s…


              Hilsen Leif,
              “When you look through a good apo, your world suddenly gets very quiet. Your breathing gets deep, and you don’t seem to be in any hurry to do anything else
” Ed Ting

              #94110

              allan_dystrup
              Deltager
                • Nova

                OMG! Monozentrisches Okular 6-M der Firma Carl Zeiss Jena endte pĂ„ EUR 1.033,00, mind you : E-U-R-O !! U-troligt…

                Du har jo helt ret Leif, priserne pĂ„ Zeiss ortho okularerne er helt ude i ‘Oort skyen’… SĂ„dan gĂ„r det med astro udstyr, der er af hĂžjeste kvalitet og derfor ekstremt eftertragtet, men ikke produceres mere… SĂ„ sĂŠtter “samler-effekten” ind med fuld kraft… Der gĂ„r total Van Gogh i den. Med Zeiss Mono, sĂ„ledes ogsĂ„ med Zeiss Abbe Ortho ZAO II okularerne, fx.:
                http://www.astromart.com/classifieds/details.asp?classified_id=674127

                Zeiss CZJ Ortho kan stadig kĂžbes til 1/5 af prisen for en ZAO-II, der (efter sigende) kun skulle vĂŠre marginalt bedre; Det kunne vĂŠre interessant med en sammenlignende vurdering af CZJ og andre nyere ortho’er som Baader’s Genuine Ortho‘er… Anyone ?

                Allan

                Allan_Dystrup2012-12-28 07:42:57

                #94114

                astrojensen
                Deltager
                  • Neutron star

                  Jeg har sammenlignet mine 24.5mm Zeiss orthoskoper med Japanske 24.5mm fra Kokusai Kohki (IKKE samme optik som i de almindelige 1.25″ volcano-top orthoskoper fra University Optics, Kasai et al) og fundet dem jĂŠvnbyrdige. Sammenligningen er dog lidt svĂŠr, da jeg ikke har de samme brĂŠndvidder i begge sĂŠt. Baader Genuine Orthoskoper er sikkert fuldt ud lige sĂ„ gode, om ikke bedre. De fleste observatĂžrer, jeg har hĂžrt fra, placerer BGO lige under Zeiss Abbe Orthoskoperne, men klart over UO volcano-top ortho’erne. Mine 24.5mm KK ortho’er er bedre end mine 1.25″ KK volcano-tops.

                  Det eneste negative, jeg har at sige om Zeiss Jena orthoskoperne er, at de ikke har meget Ăžjeafstand. De kan i nogen grad krĂŠve tilvĂŠnning i brug. Mine 24.5mm KK ortho’er har langt mere komfortabel Ăžjeafstand. DesvĂŠrre er 24.5mm KK ortho’erne gĂ„et ud af produktion for et par Ă„r siden og kan ikke lĂŠngere fĂ„s. Synd, for de var meget billige, omkring 250,- stykket, direktimport. Dertil selvfĂžlgelig moms+told. Hvad vĂŠrre er, er at de legendariske volcano-tops ogsĂ„ er udgĂ„et af produktion, da ejeren af det lille vĂŠrksted, der lavede dem, er gĂ„et pĂ„ pension. Baader Genuine Orthos kan heller ikke fĂ„s mere, men produktionen af disse ortho’er er da i det mindste genoptaget af en underleverandĂžr til Kasai. Det samme med Baaders gamle Eudiaskopiske plössl okularer, der nu ogsĂ„ sĂŠlges af Kasai, som Kasai Astroplan okularer. Egentlig et bedre navn end Baaders, da designet netop er baseret pĂ„ Zeiss’es Astroplanokular.

                  Thomas, Bornholm

                  #94115

                  astrojensen
                  Deltager
                    • Neutron star

                    Hej Leif

                    Jeg ved godt, at Telementoren med AS objektivet hed noget i retning af “Fernrohr fĂŒr Amateure” eller “Schulfernrohr” fĂžr det fik en overhaling og kom til at hedde Telementor med den cementerede akromat blot for at gĂžre en lang historie kort. Men som nĂŠvnt kan historien jo lĂŠses andet steds pĂ„ nettet.

                    Og alligevel gentager du det her… Versionen af deres 63mm skolekikkert fĂžr den kom til at hedde Telementor hed bare “Schul- und amateurfernrohr AS 63/840”. Ikke andet. 63mm skolekikkerten kom fĂžrst til at hedde Telementor i 1972, da de lavede den “billige” udgave, med kittet objektiv. Jeg ved ikke, hvor mange gange jeg har hĂžrt 60mm Zeiss teleskoper, sĂ„ gamle som fra fĂžr fĂžrste verdenskrig, omtalt som en “Telementor”. Det svarer jo til at kalde en Ford T for en Ford Escort og det er der jo ingen, der gĂžr.

                    Thomas, Bornholm

                    #94118

                    astrojensen
                    Deltager
                      • Neutron star

                      De originale smĂ„ Zeiss orthoskoper yder deres bedste i det teleskop, men nu er der en hype i gang med at gĂžre Telementor 1.25″ tilbehĂžr duelig, sĂ„ man kan bruge alle de gode okularer i den stĂžrrelse.

                      Jeg vil ABSOLUT anbefale, at man giver sin lille Zeiss mulighed for at bruge mindst 1.25″ okularer, gerne 2″, hvis man har mulighed for det. FĂžrst med moderne okularer slippes hestekrĂŠfterne virkelig lĂžs! Jeg har adaptere, sĂ„ jeg kan bruge 2″ pĂ„ min Telemator og det sparker virkelig rĂžv! Jeg kan ikke vente med at afprĂžve mit kommende ES 30mm/82° okular pĂ„ den! 28x forstĂžrrelse og 2.9° synsfelt! Mit nuvĂŠrende bedste deep-sky okular er et 25mm/70° militĂŠrt vidvinkelokular fra en sigtekikkert. Det yder suverĂŠnt i den langbrĂŠndviddede Telemator. Men ogsĂ„ mine billige GSO Superviews, med 70° synsfelt, der kostede under 300,- stykket, virker fortrĂŠffeligt i Telematoren. IsĂŠr er jeg begejstret for mit 10mm GSO. Det store synsfelt og den behagelige Ăžjeafstand gĂžr det bedre til deep-sky end mit 10mm Zeiss orthoskop!

                      Thomas, Bornholm

                      #94119

                      outlook
                      Deltager
                        • Super Nova

                        Hej

                        En monocentrik til over 1000 euro, gad vide hvad konen ville sige til det, nÄr hun Þnskede sig en diamant?Confused

                        Ja ja, Thomas. Jeg mĂ„tte korrigere mig selv i teksten og derfor kom det med. Okay, hestekrĂŠfterne slippes altsĂ„ fĂžrst lĂžs med 1.25″ okularerne. Rart at vide, men 2″ erne bruger jeg nu udelukkende i Televuen, der har 2″ udtrĂŠk. Det kan jeg ikke fĂ„ pĂ„ Zeiss’en med min nuvĂŠrende SolarMax fokuser. Men her mĂ„ 1.25″ ogsĂ„ vĂŠre tilstrĂŠkkelig.


                        Hilsen Leif,
                        “When you look through a good apo, your world suddenly gets very quiet. Your breathing gets deep, and you don’t seem to be in any hurry to do anything else
” Ed Ting

                        #94123

                        outlook
                        Deltager
                          • Super Nova

                          Det klarede til dels op i aftes og derfor en forelĂžbig lille rapport pĂ„ shoot out selvom betingelserne var vanskelige med nĂŠsten fuld mĂ„ne, hĂžje skyer og til tider halvdĂ„rlig seeing. Men for at gĂžre en lang historie kort, sĂ„ kan Zeiss’en heller ikke overgĂ„ de fysiske love omkring apertur og oplĂžsning.

                          Hvad jeg kunne se i Zeiss’en kunne jeg med lethed ogsĂ„ se i Televue’en endda i nogle tilfĂŠlde lettere. Jeg brugte den samme diagonal og okularserie, nemlig de nĂŠvnte BGO’er. Jeg alignede pĂ„ Rigel som ogsĂ„ var mit fĂžrste objekt, der jo er en for en 3″ ret vanskelig dobbeltstjerne og for en 2.5″ som Zeiss’en sikkert en udfordring.

                          Og med Televue’en var sagen klar og Rigel “splittet”. Med Zeiss’en var det svĂŠrere og kun momentvis kunne jeg gĂžre det, men det er jo ogsĂ„ rigeligt. Men det skyldes nok dels den lokale seeing pĂ„ min halvlukkede altan og den lange tubus og dermed varmeudveksling med omgivelserne i hĂžjden. Dels den lidt mindre Ă„bning, Zeiss’en jo har.

                          Herefter strejfede jeg over pĂ„ Mintaka i Orions bĂŠlte og her var kun hovedstjernen og den lille partner 52″ vĂŠk, og altsĂ„ ikke partneren tĂŠttere pĂ„. Og det gjaldt begge kikkerter. Men et slog mig i Ăžjnene, og det var hvor rund og nĂŠrmest kugleformet stjernen var i Zeiss’en uden noget “scattered” lys. En fornĂžjelse.

                          En tur til Jupiter blev det ogsĂ„ til og frem til omkring 23 tiden var seeingen momentvis hĂŠderlig. Alle “events” pĂ„ Jupiter var desvĂŠrre overstĂ„et, altsĂ„ mĂ„ner og deres skygger pĂ„ overfladen, men bĂŠlterne var der naturligvis og bĂžd pĂ„ god kontrast i begge kikkerter. Jeg kunne gĂ„ op til 187x i dem begge, men med lidt flere detaljer i Televue’en, der ogsĂ„ optrĂ„dte lysere i okularet. SĂ„ 12-13 mm mere apertur betyder skam ogsĂ„ noget her.

                          Begge kikkerter viste farve pĂ„ Jupiter, den ufokuserede blĂ„, men bestemt ikke generende. MĂ„nerne stod som mejslet og som smĂ„ kugler, ikke “punkter”. En tur til MĂ„nen blev det naturligvis ogsĂ„ til omend uden en terminator. Men begge kikkerter viste god kontrast i randbjergene efter omstĂŠndighederne.

                          Mere nĂ„ede jeg ikke her. Og sammenligningen med en moderne ED heller ikke, men det kommer, nĂ„r forholdene bliver bedre. Der tegner sig dog en forelĂžbig vinder her, nemlig Televue’en, der med sin gode kontrast, gode afbildning og mere apertur viste lidt mere end sin velrenommerede lange pendent i Zeiss’en, der momentvis alligevel kunne vise de bedste stjerner jeg nogensinde har set i en kikkert. SĂ„ jeg glĂŠder mig til anden halvleg.Smile


                          Hilsen Leif,
                          “When you look through a good apo, your world suddenly gets very quiet. Your breathing gets deep, and you don’t seem to be in any hurry to do anything else
” Ed Ting

                          #94125

                          astrojensen
                          Deltager
                            • Neutron star

                            Hej Leif

                            Interessant rapport! Jeg var selv ude pÄ samme tidspunkt, dog ikke med Telematoren, men med min 85mm Zeiss apokromat og 300mm dobsonian. Mine kommentarer bygger dog pÄ mange Ärs observationer med mine 60mm Zeiss.

                            Rigel B er svag i en 60mm, men kan dog alligevel ses ret let med 50x – 100x. PĂ„ grund af svagheden mĂ„ det dog anbefales at observere den en aften uden for meget mĂ„nelys. Det kan vĂŠre en sjov sport at forsĂžge at observere den med mindre og mindre Ă„bning og jage den under supergode forhold. Min rekord er en 42mm.

                            Kunne du se den store rÞde plet pÄ Jupiter? Den var fremme i gÄr, netop ved den tid og tydelig i 85mm Zeiss. Den kan ses i min Telemator, men hvis seeingen er lidt ulden, sÄ kan det vÊre svÊrt. PrÞv mindst 80x, men Jupiter har ikke sÄ meget lys, sÄ kontrasten bliver hurtigt dÄrlig, nÄr man gÄr over 120x (7mm okular). Hvis seeingen er rigtig god, og jeg bruger binoviewer, sÄ har jeg en enkelt gang set den lille rÞde plet med min Telemator. Det var yderst svÊrt.

                            Jeg forstÄr ikke, hvordan du kan skrive, at MÄnen ikke viste terminator i gÄr. Jeg var som sagt selv ved teleskopet, og der var MASSER af terminator at se pÄ, endda igennem yderst interessante omrÄder, sÄsom Mare Orientale. OmrÄdet mellem Cordillera- og Rookbjergene viste myriader af detaljer, sÄsom smÄ, runde hÞje og kratere pÄ sletten mellem bjergkÊderne. De smÄ kratere kan vÊre svÊre at se i en 63mm, men hÞjene kan ses. De var tydelige i min 85mm Zeiss med 64x pÄ binovieweren.

                            FuldmÄnen er efterhÄnden nÊrmest min favorittid, nÄr det gÊlder mÄneobservationer. Der er altid noget usÊdvanligt at se, som nÊsten ingen andre lÊgger mÊrke til. OgsÄ i en 63mm Zeiss.

                            Thomas, Bornholm

                            #94129

                            outlook
                            Deltager
                              • Super Nova

                              Hej igen

                              Vi har nok alle vores prĂŠferencer og subjektive vurderinger og det er let ikke at vĂŠre fuldstĂŠndig objektiv. Ja, Rigel var svĂŠr i Zeiss’en, men selvfĂžlgelig lettere uden mĂ„nelys. Og sjovt du nĂŠvner GRS, men jeg var oppe i en stor forstĂžrrelse pĂ„ det tidspunkt og selv om jeg sĂ„ mange detaljer faldt det mig ikke ind, at jeg ogsĂ„ skulle kigge efter den. SĂ„ nej, den oversĂ„ jeg sgu, pga som du nĂŠvner, en dĂ„rligere kontrast ved disse hĂžje forstĂžrrelser.

                              MÄnen og terminator. Hmm, jeg forstÄr ved terminator den store kontrast forskel pÄ lys og skygge ved fx halvmÄne, og den var der godt nok ikke i gÄr. I Þvrigt var kontrasten ret fattig med de hÞje skyer, jeg ogsÄ var plaget af, sÄ der var heller ikke en mÞrk himmel baggrund. Kun ved randbjergene sÄ jeg hvad de fleste forstÄr ved kontrast som nÊvnt.


                              Hilsen Leif,
                              “When you look through a good apo, your world suddenly gets very quiet. Your breathing gets deep, and you don’t seem to be in any hurry to do anything else
” Ed Ting

                              #94130

                              astrojensen
                              Deltager
                                • Neutron star

                                Terminatoren er (pÄ mÄnen) betegnelsen for adskillelsen mellem nat og dag, altsÄ omrÄdet med kraterskygger. Om dette omrÄde ligger helt ude ved randen eller andetsteds, er uden betydning for benÊvnelsen. Og der VAR tydelig terminator i gÄr aftes, men da det lÄ helt ude ved randen, sÄ skulle man mÄske vÊre vant til at se efter den netop der? Jeg er personligt yderst interesseret i netop omrÄderne langs med randen, altsÄ i librationszonen, sÄ jeg er mÄske mere vant til at observere disse end de fleste?

                                Det er lidt en kunst at observere med smÄ teleskoper. De kan vise meget, men de tÄler ikke de hÞje forstÞrrelser, som man kan bruge pÄ stÞrre instrumenter. Derfor er man henvist til at forsÞge at observere bitte smÄ detaljer pÄ en ganske lille planetskive eller se ganske smÄ deep-sky objekter i synsfeltet. Dette krÊver i meget hÞj grad trÊning og tilvÊnning. Derfor kan nogle observatÞrer ogsÄ se langt mere i smÄ teleskoper end andre kan, simpelthen pÄ grund af mere trÊning eller tilvÊnning.

                                Thomas, Bornholm

                                #94138

                                allan_dystrup
                                Deltager
                                  • Nova

                                  Hej Thomas,

                                  Du skriver “Jeg har adaptere, sĂ„ jeg kan bruge 2″ pĂ„ min Telemator”.
                                  Kan du angive hvilke adaptere, du har fundet brugbare til 2″ – observation med Zeiss 63mm’eren ? Jeg antager ud fra dine tidligere posts, at dit setup inkluderer et prisme og en bino… (Jeg HAR studeret Baaders T2 system, men der er jo en del kombinationsmuligheder Shocked )
                                  IĂžvrigt tak for mange gode informationer og erfaringer !
                                  Allan
                                  ____________________________________________________________
                                  UPDATE:
                                  Jeg tror jeg har fundet (en del af) svaret her Thomas 🙂
                                  Men dine 25mm Zeiss mikroskop-okularer er vel 1.25″, eller hur ?
                                  Og hvilke mellemstykker og diagonal anvender du ?
                                  Allan

                                  Allan_Dystrup2012-12-28 19:38:29

                                Viser 15 indlĂŠg - 1 til 15 (af 140 i alt)
                                • Emnet 'Oldies but Goodies' er lukket for nye svar.