› Fora › ASTRO-FORUM › ASTRONOMIENS BETINGELSER › Natten som turist destination
- Dette emne har 23 svar og 6 stemmer, og blev senest opdateret for 11 år siden af tom. This post has been viewed 970 timesa. This post has been viewed 970 times
-
ForfatterIndlæg
-
9. januar 2012 kl. 12:28 #75772
tom.aDeltager- Super Giant
Hej
Vi har vist efterhånden allesammen hørt Avnø omtalt som stedet med mørk himmel og selv Danmarks Naturfredningsforening har nu fået øje på Avnø (+ mange andre steder), så der begynder at sket lidt i DK omkring opmærksomheden på vores mørke steder.Men hvordan bevare vi natmørket? Mange – rigtig mange – mennesker er slet ikke opmærksom på, at de med deres udendørslamper og gadelys, bidrager til at gøre steder som Avnø mindre mørk og derfor er det vigtigt at alle begynder at få en forståelse af at natten kan bruges til andet end se tv og sove i.Mit første bidrag til dette er, at gjort natten til et turistdestination! Tekst og billeder til et fuldt opslag i Destinationskatalog 2012 for Møn og Sydsjælland blev sendt afsted i aftesDestinationskataloget fra 2011 kan ses her http://www.e-pages.dk/feriepartnermoen/12/, så I har en ide om hvad dette går ud på.Kataloget udgives på følgende sprog DK, DE og UK og fordeles til rigtig mange steder, så det er et meget stort publikum jeg får fat i her. Tyskerne alene, står for ca. 23 mio. overnatninger i DK.Opslaget har fokus på trækfugle i natten og de virkelig mørke fuglesteder Avnø og Nyord nævnes, sammen med en kort beskrivelse af hvorfor det er så vigtig at bevare nattemørket og hvorfor natten er så fed en oplevelse. Målet er at få flere ud og opleve natten og gøre de lokale overnatningssteder opmærksom på natten som en oplevelse og en ressource.Nå, men dette er første trin en flere-trins raket, som skal øge opmærksomheden på værdien af den mørke nattehimmel, her i det Sydsjællandske. Så der kommer flere tiltage i løbet af året.Jeg vender tilbage, når Destinationskataloget for 2012 er kommet på gaden.mvh Tom
Avnø Naturcenter, stedet hvor AFFS og nattemørket mødes.
Min blog http://grib-stjernerne.dk/4. marts 2012 kl. 21:28 #79884
tom.aDeltager- Super Giant
Hej
Så er Destinationskataloget 2012 kommet på gaden og opslaget om nattehimlen er blevet rigtig flot, hvis jeg selv skal sige det
I kan se Destinationskataloget her: http://www.e-pages.dk/feriepartnermoen/17/
Opslaget er på s. 22-23.mvh Tom
Avnø Naturcenter, stedet hvor AFFS og nattemørket mødes.
Min blog http://grib-stjernerne.dk/5. marts 2012 kl. 00:18 #79897
munkholmDeltager- Neutron star
Rigtig skønt, håber det kan være en øjenåbner for dem som forurener vores nattehimmel
Takahashi FSQ-85ED APO GSO RC 10" SBig 8300M SW NEQ6 pro
5. marts 2012 kl. 09:14 #79903
paul- Nova
Super Tom…I disse sparetider kan man jo slå to fluer med et smæk ved at lave mørklægning om natten…vi sparer på luft og lysforurening samtidig med at vi øger vores turistindtægter i takt med at vores gas og olie indtægter svinder. 🙂
Der er mange, hvis ikke langt de fleste nulevende Danskere der aldrig har oplevet en rigtig mørk stjerneklar nat og derfor heller ikke ved hvad de er gået glip af…det burde være obligatorisk i folkeskolen at alle skolebørn som et fag i naturvidenskab, udstyret med håndkikkerter og en 30″ Dobson skal opleve en stjerneklar månefri nattehimmel et mørkt sted hvor de samtidig undervises i hvad man kan se på sådan en nattehimmel. (ja ok, man bliver måske så nødt til at rejse lidt væk fra det tykke skydække der oftest dækker DK.)
Men den økonomiske vinkel hvor man udover at kunne spare penge på udendørsbelysningen (EL / CO2 kvoter / vedligehold af gadelamper m.m.) også kan kæde øgede turist indtægter sammen med mindre lysforurening er nok den vinkel politikere bedst forstår.
Som et minimum burde der være lovgivning om bølgelængder på udendørs belysning således at man ved at blokere en enkelt bølgelængde i sit lysforureningsfilter kan lukke det meste lysforurening ude.
5. marts 2012 kl. 09:19 #79904
paul- Nova
Og forøvrigt, hvor mange har glæde af gadebelysning der lyser generende ind gennem ens vinduer natten igennem?. Man kunne passende og som et minimum slukke for gadebelysningen mellem 22 og 06 hvor de fleste alligevel sover trygt. Så vil bevægelses tænd/sluk lamper nok også have større effekt på indbrudstyve hvis der kun er lys når der er bevægelse.
5. marts 2012 kl. 11:58 #79908
tom.aDeltager- Super Giant
Ja, det er fascinerende at stå under en rigtig mørk himmel og mange flere burde opleve det. Og det er da noget jeg håber at turisterne bliver opmærksom på at prøve nu, når de besøger Møn & Sydsjælland og ved at vi har de mørke steder – Allerbedst vil det være hvis turisterne begynder at efterspørge nattemørket, men det lægger vist flere år ude i fremtiden
Det der gør bevarelsen af nattemørket svær, er at de fleste mennesker ikke har nogen interesse i det. Og hvis vi amatør astronomer vil have at vores mørke nattehimmel skal bevares / forbedres, så er vi nød til at komme ud af busken og vise himlen frem for den almindelige dansker. Og endnu bedre er det hvis vi kan skaffe os allierede i form af andre interessenter, som har en økonomisk interesse i at bevare nattemørket! Og her er turisterhvervet jo en oplagt kandidat, da de er med til at skaffe penge til lokalområderne.
Vedrørende det med at vise nattehimlen frem for den almindelige dansker, så havde vi d. 26. februar flyttet et af vores møder i Astronomisk Forening for Sydsjælland til Nyord, som er et af de steder der nævnes i Destinationskataloget. Her holdt vi et offentligt stjernekiggearrangement, hvor stjernebillederne blev peget ud og alle interesserede kunne få et kig på Månen, Venus, Jupiter og Mars. Til arrangementet mødte der 50-70 mennesker op, langt langt flere end jeg og nogle af de andre fra foreningen havde forventet i vores vildest fantasi. Et tilsvarende arrangement har vi på Avnø Naturcenter mandag d. 12. og hvis der kommer lige så mange besøgende, så kan det næsten ikke blive bedre.
At der møder så mange mennesker op til et arrangement viser at interessen for nattehimlen er derude og ikke kun findes på Astro-Forum og andre fora. Og hvis vi virkelig vil bevare nattemørket, så er vi som ”natte-eksperterne”, nød til at vise nattemørket og nattehimlen frem med vores teleskoper og fortælle vidt og bredt om hvor fedt det er at stå ude i natten
Avnø Naturcenter, stedet hvor AFFS og nattemørket mødes.
Min blog http://grib-stjernerne.dk/5. marts 2012 kl. 12:13 #79910
paul- Nova
Ja Tom, du har ret i at vi bedst bevarer mørket ved at skabe interesse for at bevare mørket ude i befolkningen, og her er det måske i første omgang lokalbefolkningen i de mørke områder man skal have fat i og få til at forstå at en mørk nattehimmel er et aktiv i lokalområdet, en vigtig del af naturen og naturoplevelsen i lokalområdet hvorfor lysforurening på lige fod med støj og anden forurening er noget der skal begrænses, for forurening det er det.
Derudover er lysforurening måske den eneste form for forurening man direkte kan spare penge og sikkert også tjene penge på at bagrænse, så den ligger lige til højrebenet at skrue lidt ned for strømforbruget om natten ude i lokalområderne.
6. marts 2012 kl. 09:55 #79966
tom.aDeltager- Super Giant
Paul wrote: Derudover er lysforurening måske den eneste form for forurening man direkte kan spare penge og sikkert også tjene penge på at bagrænse, så den ligger lige til højrebenet at skrue lidt ned for strømforbruget om natten ude i lokalområderne.
Det har du ret i. Besparelsen er især til at mærke økonomisk hvis der kigges på by eller kommune niveau, hvor f.eks. gadebelysningen kan slukkes om natten. Anderledes er det med en husstand, som måske kun har nogle få udedørslamper de kan slukke for, så vare det rigtig længe inden en evt. investering i timer eller bevægelsessensor har tjent sig hjem og så er det lidt sværere at bruge det økonomiske argument.Her må man så appellere til ejerens sunde fornuft. De fleste mennesker kan godt se det fjollede i at have lys tændt som ikke bruges til noget. Og valg af fornuftige udendørslamper, som lyser hvor der er behov for, er også et emne der kan informeres meget mere om. Jeg har selv to naboer som havde lamper der sendte halvdelen af lyset til himmels eller langt ud over markerne og her hjalp det blot at tage en snak med dem
Avnø Naturcenter, stedet hvor AFFS og nattemørket mødes.
Min blog http://grib-stjernerne.dk/6. marts 2012 kl. 16:58 #79987
paul- Nova
Herunder en samling link omhandlende lysforurening.
Dyrelivet (herunder mennesket) risikerer også at blive påvirket negativt af lysforurening.
Det er forhåbentlig kun et spørgsmål om tid inden nogen for alvor får øjnene op for problemet og anerkender at lysforurening er forurening på sammenlignelig fod med støj og anden forurening.
Hvis en lille krise kan hjælpe med at skubbe udviklingen i den rigtige retning er der jo ikke noget der er så skidt at det ikke er godt for noget :-).
Kan se at ålborg kommune har lidt fokus på problemet, mon ikke der er andre kommuner der er lidt OBS på lysforurening?
http://aakwww.aalborgkommune.dk/Kommuneplan/Retningslinier/0-11_Det+_aabne_land/11.3/11.3.16.htm
http://www.astrosociety.org/education/publications/tnl/44/lightpoll.html
http://www.newyorker.com/reporting/2007/08/20/070820fa_fact_owen
http://www.njaa.org/light.html
http://www.space.com/spacewatch/skies_czech_020318.html
http://www.darksky.org/news/press-2007-08-31.php
http://www.inquinamentoluminoso.it/dmsp/artbri.html
http://www.sciencenewsforkids.org/articles/20071205/Feature1.asp
http://en.wikipedia.org/wiki/Light_pollution
http://hjem.get2net.dk/aldrich/lysforureningsintro.html
http://hjem.get2net.dk/aldrich/Observationssteder.htm
http://www.inquinamentoluminoso.it/dmsp/starvis.html
http://as.dsri.dk/sekt/light.html
http://www.lightpollution.org.uk/
http://www.vnagency.com.vn/Home/EN/tabid/119/itemid/180992/Default.aspx
http://www.lightsoutamerica.org/
http://science.nasa.gov/headlines/y2001/ast01nov_ http://www.windows.ucar.edu/citizen_science/starcount/1.htm
http://www.rundetaarn.dk/dansk/observatorium/lysfour.htm
http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-9487007.html
http://www.berlingske.dk/article/20071123/danmark/711230397/
http://hjem.get2net.dk/aldrich/LF-links.htm
http://www.uni-mainz.de/FB/Biologie/Zoologie/abt1/eisenbeis/Homepage_Licht_Umwelt.htm
http://www.usatoday.com/tech/world/2003-08-05-dark-skies_x.htm
8. marts 2012 kl. 12:52 #80073
Bjørn SandåkerDeltager- Neutron star
Tak for lenkesamling, Paul. Kunne du gøre dem klikbare så havde det været flot!
Bjørn T. Jønsson 2012-03-08 11:52:45 Mvh,
Bjørn8. marts 2012 kl. 21:04 #80113
palle.b.Deltager- Nova
Godt “sort” arbejde Tom
14. marts 2012 kl. 10:09 #80358
tom.aDeltager- Super Giant
Paul wrote:
Kan se at ålborg kommune har lidt fokus på problemet, mon ikke der er andre kommuner der er lidt OBS på lysforurening?http://aakwww.aalborgkommune.dk/Kommuneplan/Retningslinier/0-11_Det+_aabne_land/11.3/11.3.16.htm
Meget interessant at Aalborg Kommune er obs på lysforureningsproblematiken. Det er da værd at undersøge ved ens egen kommune om de har en tilsvarende retningslinje. Hvis ikke, så kan Aalborg Kommune bruges som eksempel i den efterfølgende diskussion.
Avnø Naturcenter, stedet hvor AFFS og nattemørket mødes.
Min blog http://grib-stjernerne.dk/14. marts 2012 kl. 10:12 #80359
tom.aDeltager- Super Giant
Palle B. wrote: Godt “sort” arbejde Tom
Tak’erBrug af “sort” arbejde til oplysning af folket
Avnø Naturcenter, stedet hvor AFFS og nattemørket mødes.
Min blog http://grib-stjernerne.dk/14. marts 2012 kl. 12:14 #80361
thommyDeltager- Giant
Hej alle,
Flot arbejde Tom! Jeg er selvfølgelig enig i, at vi skal bevare/genskabe den mørke nattehimmel. Vi flyttede til Stenløse for 4 år siden, og i løbet af den tid er lysforureningen tiltaget ganske meget– og så har man lige fået bygget et observatorium!
Men for nu lige at være Fandens advokat: Lys skaber tryghed. Indbrudstyve elsker mørke, og det kan jeg tale med om, for vi har allerede haft to indbrud! Og de lærer efterhånden at omgå/ignorere tænd/sluk lys. Det taler for mere belysning af veje, byggepladser, industrigrunde mv. og er det ikke vigtigere end at forholdsvis få mennesker får glæde af en mørk himmel? Iøvrigt kommer det hele an på øjnene der ser på det. Vi ser det som lysforurening, men de fleste vil nok synes en god kraftig belysning er et plus, både af praktiske og æstetiske årsager.Inden jeg begynder at få trusselsbreve, vil jeg lige pointere at dette er nogle af de argumenter jeg tit får, når jeg argumenterer imod lysforurening. Jeg synes faktisk, at det er svært at argumentere imod: man forstår jo godt at folk er utrygge, særlig når man selv har haft det inde på livet./Thommy14. marts 2012 kl. 13:55 #80366
paul- Nova
Hej Thommy!
Ikke sjovt at have indbrud, har selv prøvet det så kan sagtens følge dig.
Og du har fuldstændig ret i at det er argumenter som dem du nævner man møder hos det store flertal af ikke amatør astronomer, ligesom det er svært at argumentere mod den medfødte følelse af utryghed ved mørke, berettiget eller ej, de fleste mennesker har. Ja de fleste amatør astronomer vil nok heller ikke bryde sig om at færdes på Nørrebro en kulsort nat hvor gadebelysningen er slukket.
Så rigtig godt at der er nogen der leger Fandens advokat for en stund 😉 så vi kan høre hvad vi er oppe imod som den minoritet vi jo er. (Det er iøvrigt ikke kun amatør astronomer der kan have en interesse i mindre lysforurening, også ornitologer, naturelskere og alle dem der generelt ønsker at nedbringe forurening.)
Som amatør astronom vil jeg så sige at når de nu oplyser vores nattehimmel må vi også have lov til at oplyse dem ;-), ikke med dyr og forurenende gade og gårdbelysning, men med argumenter der er hold i og som taler til folks fornuft og ikke til deres genetisk baserede frygt for mørke….ja ved godt det kan være svært at kæmpe mod en frygt der er nedarvet gennem millioner af års evolution, men det er før lykkedes at overvinde den indre stenaldermand, så måske det også kan lykkes i denne sammenhæng.
Det stærkeste argument imod at slukke lyset er nok folks frygt for indbrud og deres generelle utryghed ved mørke, og deres argumenter er forståelige nok, men holder argumentet med at ingen gadebelysning = flere indbrud så også vand?
Har hørt mange udokumenterede påstande herom, men hvor mange videnskabelige undersøgelser er der lavet på området? Selv ville jeg jo mene det forholder sig omvendt. Nemlig at hvis der generelt er mørkt, jamen så skaber det meget mere opmærksomhed hvis der pludselig tændes lys i og ved et hus midt om natten.
endelig findes der jo også et hav af forskellige tyveri alarmer der er designet til at holde ubudne gæster ude af huset.
Der er som sagt nok ingen tvivl om at lys generelt skaber tryghed blandt den brede befolkning (uanset om det så måtte være falsk tryghed), men som advokat for den sunde fornuft og fakta vil jeg gerne her udfordre påstanden om at antallet af indbrud vil stige hvis udendørs belysning afskaffes.
Der findes flere videnskabelige undersøgelser der tyder på at lys om natten er skadeligt for levende væsener, hvilket jo giver mening idet livet på denne planet har været mørklagt om natten gennem millioner af år lige indtil det moderne menneske begyndte at lysforurene.
Så oplysning af befolkningen og interesseskabende aktiviteter til fremme af en mørk nattehimmel som Tom bla. gør det må være vejen frem hvis man ønsker mindre lysforurening.
Til sidst et link der giver lidt indsigt i hvordan indbrudstyven tænker.
PS. Kan ikke selv få linket herover til at virke og ved ikke hvorfor linket bliver ændret så det ikke virker når jeg sakser det ind her? Men måske i selv kan finde linket hvis i googler “Få indbrudstyvens gode råd: Sådan undgår du indbrud” der findes på nyhederne.tv2.dk
Paul 2012-03-14 13:14:10 -
ForfatterIndlæg
- Emnet 'Natten som turist destination' er lukket for nye svar.