› Fora › ASTRO-FORUM › ER DU NYBEGYNDER? › Mælkevejen
- Dette emne har 16 svar og 6 stemmer, og blev senest opdateret for 8 år, 8 måneder siden af landbo. This post has been viewed 1269 times
-
ForfatterIndlæg
-
26. maj 2015 kl. 21:57 #133711
juniorwolf- Asteroid
Håber i vil hjælpe mig med, at få taget nogle billeder af mælkevejen.
Jeg leder efter et let forståeligt “skema”, der viser hvornår mælkevejen er tydeligst, set her fra Danmark og i hvilke retning man skal pege kameraet.
Jeg har taget nogle mælkevejsbilleder før, men det var mere held end forstand, at jeg var på det rette sted på det rette tidspunkt, nu hvor jeg har investeret i noget bedre udstyr, kunne jeg godt tænke mig at planlægge nogle foto-nætter, hvor muligheden for at se mælkevejen er størst.Hvornår er der bedst mulighed for at tage billeder af Mælkevejen ? Jeg tænker her på datoer.
Det er selvfølgelig bedst ved nymåne, når der er skyfrit og så langt væk fra lysforurening som muligt.Håber i kan og vil hjælpe mig.
På forhånd tak!
26. maj 2015 kl. 22:10 #133712
tom.aDeltager- Super Giant
Bedste årstid er perioden midt august til medio oktober. Hvis du besøget et sted hvor der er MØRKT er du ikke i tvivl om, hvor du skal pege kameraet hen for at fotografere Mælkevejen.
Hvilken landsdel bor du i?
Hvis du bor på Sjælland, vil jeg anbefale dig at tage en tur til Møn og Nyord, her er der mørkt!
Avnø Naturcenter, stedet hvor AFFS og nattemørket mødes.
Min blog http://grib-stjernerne.dk/26. maj 2015 kl. 22:18 #133713
landboDeltager- Nova
Hej og velkommen.
På alle dage med klart vejr kan du faktisk de Mælkevejen som et lysende bånd. Her om sommeren “ligger” den ikke så højt som om vinteren. Det er derfor vores nordiske venner kalder den vintergatan, altså vintervejen. Du har nok en computer og hvis du installerer Stellarium LINK, der er en gratis software, kan du se Mælkevejen selv når der er overskyet.
Det er et meget avanceret stykke software du nok skal bruge et par dage til at lære og kende, men er meget naturtro og vil forhåbentlig kunne lede dig videre i fotograferingen.
Du spørger bare hvis der er noget du er/bliver i tvivl om.
26. maj 2015 kl. 23:29 #133714
juniorwolf- Asteroid
Hej Leif,
Mange tak for svar
Jeg har hørt at den lyseste del af Mælkevejen, kun er synlig på nogle tidspunkter og tænker,
at der må det være optimalt, at tage billeder af den. Mælkevejen er vel tydligere nogle specifikke dage frem for andre og flytter sig vel rundt, lige som stjernerne ?
Ved du om der findes et kort eller skema, hvor man kan se Mælkevejens position hele året rundt, så jeg kan planlægge mine billeder på forhånd ?Jeg har installeret Stellarium, men kan ikke få det til at vise min placering(på Fyn).
Det er måske en anelse for avanceret til migMed venlig hilsen Rolf
26. maj 2015 kl. 23:48 #133715
landboDeltager- Nova
Juniorwolf wrote: Hej Leif,Mange tak for svar Jeg har hørt at <span style=”line-height:28px;”>den lyseste del af Mælkevejen, kun er synlig</span> på nogle tidspunkter og tænker, at der må det være optimalt, at tage billeder af den. Mælkevejen er vel tydligere nogle specifikke dage frem for andre og flytter sig vel rundt, lige som stjernerne ? Ved du om der findes et kort eller skema, hvor man kan se Mælkevejens position hele året rundt, så jeg kan planlægge mine billeder på forhånd ?Jeg har installeret Stellarium, men kan ikke få det til at vise min placering(på Fyn).Det er måske en anelse for avanceret til mig Med venlig hilsen Rolf
Der findes mig bekendt ikke noget på tabel.
Mælkevejen er ikke nemmest og se på nogle specifikke datoer. Det der har betydning er hvor klart vejret er når du kigger.
Mælkevejen består udelukkende af stjerner og vistnok nogle usynlige sorte huller.
Sætte din position i Stellarium er simpelt. Tryk F6 og dy får denne form frem. Søg Odense med søgefunktionen, hvis du ikke er stiv i dine længde og breddegrader. Luk så formen igen. De lille forskel der er på der hvor du husserer og Odense betyder ikke noget.
Igen, spørg bare om det du ikke selv kan finde ud af. Vi har alle været begyndere udi ……………
Landbo 2015-05-26 23:51:54 27. maj 2015 kl. 06:06 #133717
store.bjoernDeltager- Giant
Hej. Jeg vil tro, at Fynshoved må være noget af det ultimativt mørkeste Fyn. Men, der kan natuligvis være langt ud, for så at blive overrasket af skyer…
27. maj 2015 kl. 07:09 #133718
clauskafDeltager- Nova
Hej
Jeg vil forslå at du prøver at bruge Stellarium, så vil du finde ud af at den kraftigste del af mælkevejen ligger langt mod syd og derfor kun lige akkurat kommer over horisonten her i DK (Skorpionen etc.)om sommeren med de lyse nætter men derfor kan man da godt få interessante dele af mælkevejen her på vores breddegrader f.eks, omkring Svanen. Det kræver mørk himmel og jeg vil foreslå sydfyn. Jeg var for mange år siden på en campingplads vest for Svendborg med en helt fantastisk aften
Hilsen Claus
27. maj 2015 kl. 08:02 #133719
jespergDeltager- Super Nova
Hej Rolf.
Hvis du gerne vil fotografere de lyseste områder af Mælkevejen, så skal du finde et mørkt sted i slutningen af august, hvor der er frit udsyn og ingen lysforurening mod syd. Månefri naturligvis.
Der vil du finde den centrale udbuling på galaksen og de lyseste områder.
Brug gerne en vidvinkel eller et fiskeøje, så kan du eksponere i 30 sek. uden motor.
JesperG 2015-05-27 08:03:35
Jesper G.
27. maj 2015 kl. 15:08 #133724
juniorwolf- Asteroid
Mange tak for alle jeres indput
Jeg bruger et Nikon D750 og skal have erhvervet mig et Samyang 14mm f/2.8 til at fotografere Mælkevejen, da mine gamle objektiver ikke duer på fullframe.
14. August siger kalenderen der er nymåne, så det må vel være optimalt der +/- et par dage på begge sider, hvis nu skyerne er mod mig.
Jeg har fundet disse lysforurenings kort og tænker om i evt. kender noget er er mere præcist/opdateret ?
https://djlorenz.github.io/astronomy/lp2006/
http://www.lightpollutionmap.info/#zoom=4&lat=5759860&lon=1619364&layers=B0TFFFTT
http://darksitefinder.com/maps.html
http://www.blue-marble.de/nightlights/2012
Jeg har endelig fundet udaf at bruge stellarium og det er jo en rigtig god hjælp, når man vil planlægge lidt i forvejen
27. maj 2015 kl. 15:30 #133725
landboDeltager- Nova
Juniorwolf wrote: Mange tak for alle jeres indput
Jeg bruger et Nikon D750 og skal have erhvervet mig et Samyang 14mm f/2.8 til at fotografere Mælkevejen, da mine gamle objektiver ikke duer på fullframe.14. August siger kalenderen der er nymåne, så det må vel være optimalt der +/- et par dage på begge sider, hvis nu skyerne er mod mig.Jeg har fundet disse lysforurenings kort og tænker om i evt. kender noget er er mere præcist/opdateret ?https://djlorenz.github.io/astronomy/lp2006/http://www.lightpollutionmap.info/#zoom=4&lat=5759860&lon=1619364&layers=B0TFFFTThttp://darksitefinder.com/maps.htmlhttp://www.blue-marble.de/nightlights/2012Jeg har endelig fundet udaf at bruge stellarium og det er jo en rigtig god hjælp, når man vil planlægge lidt i forvejen
De kort om lysforurening ville jeg nu nok tage med en gran “salt” med risiko for og blive buet helt ud. Men de kan da give et fingerpeg om de bedre steder.
Nu er det sådan med lysforurening op i luften, det er fugten (mikroskopiske vanddråber) der reflekterer. Derfor er problemet ikke så stort når vandindholdet i luften er lavt, som på de klare nætter du efterlyser.
Der findes også filtre der kan tage en del af lysforureningen. Et sådanne vil dog være ret pebret til din linse.
Så var det ikke spildt krudt og lige få hevet i startsvinget til Stellarium.
Håber du får noget ud af anstrengelserne. Hvis du viser os frugterne fra dit arbejde, er du en
Landbo 2015-05-27 15:32:19 27. maj 2015 kl. 21:52 #133736
clauskafDeltager- Nova
Hej JuniorWolf
Jeg har tidligere omtalt en mulighed for at bringe lysforureningen helt ned på gade niveau i denne tråd:
http://www.astro-forum.dk/forum_posts.asp?TID=12293&KW=
Det er et layer til Earth som fungerer rigtigt godt
Hilsen Claus
27. maj 2015 kl. 21:52 #133737
clauskafDeltager- Nova
27. maj 2015 kl. 23:17 #133744
juniorwolf- Asteroid
Mange tak Claus, det var lige præcis noget i den stil jeg ledte efter
14. juni 2015 kl. 20:21 #134114
juniorwolf- Asteroid
Jeg har lige tjekket både Stellarium og Google Earth for i hvilke retning Mælkevejen befinder sig kl.01.00 i nat, da jeg gerne vil have noget pænt, i bunden af billedet, er dette vigtigt for mig, men når jeg kigger på Stellarium, fremgår det at Mælkevejen, er mere eller mindre stik syd på dette tidspunkt, når jeg kigger på Google Earth, fremgår det at Mælkevejen er nærmere stik øst på dette tidspunkt, hvad skal jeg tro på ?
14. juni 2015 kl. 20:50 #134115
landboDeltager- Nova
Juniorwolf wrote: Jeg har lige tjekket både Stellarium og Google Earth for i hvilke retning Mælkevejen befinder sig kl.01.00 i nat, da jeg gerne vil have noget pænt, i bunden af billedet, er dette vigtigt for mig, men når jeg kigger på Stellarium, fremgår det at Mælkevejen, er mere eller mindre stik syd på dette tidspunkt, når jeg kigger på Google Earth, fremgår det at Mælkevejen er nærmere stik øst på dette tidspunkt, hvad skal jeg tro på ?
Kender ikke Google Earth, men der hvor Stellariun viser Mælkevejen er, plejer den nu sjovt nok også og være. Så jeg holder helt klart på Stellarium.
Har du sat Google Earth rigtigt op ???
Lige for en sikkerheds skyld starter den i Nord og går østen for zenit og ned i syd kl 1 i nat.
Håber det er så klart at du får noget ud af anstrengelserne. Her oppe ved mig ser det ikke for godt ud.
-
ForfatterIndlæg
- Emnet 'Mælkevejen' er lukket for nye svar.