› Fora › ASTRO-FORUM › OBSERVATIONER OG VISUEL ASTRONOMI › Lyskurve på Nova Delphini 2013
- Dette emne har 8 svar og 3 stemmer, og blev senest opdateret for 10 år, 6 måneder siden af jens. This post has been viewed 44 timesjacobsen. This post has been viewed 44 times
-
ForfatterIndlæg
-
1. september 2013 kl. 12:04 #106382
jens.jacobsenDeltager- Neutron star
Hejsa.
Har lige submitted mine målinger over de sidste dage på novaen. Er egentlig overrasket over hvor få målinger der er i V og B, med tanke på alle de tusinder af CCD kameraer der er derude.
Se hvor store tidsmæssige huller der er i dækningen.
mvh
Jens1. september 2013 kl. 13:14 #106386
Anonym- Super Nova
Hej Jens
Undskyld min uvidenhed, men hvordan måler man V og B værdierne rent praktisk med sit ccd kamera? Jeg spørger fordi jeg sidder og læser og løser opgaver i bogen ” Det levende univers” for at prøve at tilegne mig lidt bedre basisviden, og er netop noget til kapitel om ” tilsyneladende og absolutte- størrelsesklasser samt om fotometri. Det vil være super godt hvis du vil dele lidt af din viden :-))
Hilsen Jan. H.
1. september 2013 kl. 13:24 #106389
jens.jacobsenDeltager- Neutron star
Hej Jan.
Man bruger specielle (og dyre!) fotometriske filtre, som man sætter foran CCD’en. De slipper netop det rigtige lysområde igennem.
Jeg vil gerne anbefale dig at slutte dig til sektionen for variable stjerner, der kan du få meget mere at vide om emnet, fotometri.
mvh
Jens1. september 2013 kl. 15:51 #106397
Anonym- Super Nova
Hej Jens :-))
Tak for dit svar. Undskyld Jens, men hvad mener du med at ” slutte til sektionen for variable stjerner” ? er det et subforum på Astro forum? Undskyld min uvidenhed.
Hilsen Jan.
(ps. er fascineret af den utrolige mængde oplysninger man tilsyneladende kan trækker ud af spektralanalyse)
1. september 2013 kl. 15:56 #106398
jens.jacobsenDeltager- Neutron star
Hej Jan.
Astronomisk selskab, som driver dette forum, har en sektion dedikeret til variable stjerner. Deri beskæftiger vi os med observationer og analyser af og på variable stjerner, deriblandt også spektroskopi. Vi taler også om observationer af exoplaneter og asteroider i sektionen.
Du kan finde dedikerede områder nederst på siden for forummet.
mvh
Jens1. september 2013 kl. 17:17 #106402
Anonym- Super Nova
Hej Jens
Fandt det,:-)), tak for din tålmodighed og svar.
Hilsen Jan.H
2. september 2013 kl. 20:50 #106472
mira.cetiDeltager- Moon
Hej Jens.
Hvis du havde taget de visuelle observationer med, ville der være bedre dækning. De visuelle observationer af novaen er iøvrigt fuldt ud lige så gode som de fotometriske. Se bare hvad Arne Henden skriver:
http://www.aavso.org/nova-del-2013-photometry.
Jeg har selv bidraget med 3 visuelle observationer til lyskurven.
Venlig hilsen
Eigil
2. september 2013 kl. 21:21 #106479
mhansenDeltager- Nova
Jeg kan godt skyde ind med lidt mere viden på det punkt. Til fotometriske opgaver er der udviklet en række filtre, oprindeligt kendes de som Johnson eller bare UVB filtre. Man benytter dem til fotometriske beregninger, hvor man blandt andet kan finde ekstinktionen fra kosmisk støv etc. Jeg mener at beregningen er
A_V = E(B-V)
men jeg er ikke sikker.UVB(R) filtre er kendetegnet ved at U filteret er aktivt i det ultraviolette, B filtere i det blå, V filteret i det grønne og R filteret i det røde. Jeg har sat R filteret i parantes fordi jeg ikke mener at det er en del af den oprindelige Johnson pakke, men der findes efterhånden forskellige udgaver. På NOT benytter man blandt andet Bessel UVBR HiRAC filtre.
Herunder ses transmissionsområdet for de fire filtertyper
U Filteret
B filteret
V filteret
R filteret
Disse filtre minder umiddelbart meget om RGB filtre og i al almindelighed er der ikke den store forskel. Men netop i transmissionsområdet er den store forskel. Man kan sagtens bruge BVR filtre til RGB billeder, men de har et langt højere videnskabeligt formål.
MHansen 2013-09-02 21:29:37 2. september 2013 kl. 21:52 #106481
jens.jacobsenDeltager- Neutron star
Hejsa.
Til Eigil; Du har fuldstændig ret, og Arne brokker sig da også gevaldigt over at der tilsyneladende er så mange der sjusker så novaen er i mætning. Rent sjusk.
Og du har fuldstændig ret, specielt på en Nova som denne er Visuelle observationer gode, da den ikke hopper et meget op og ned i lysstyrke, men jævnt aftager.Mit formål med opråbet var at få folk til at bruge deres fine dyre CCD/DSLR kamera udstyr til noget mere interessant end pæne billeder
(uha ude på vippen her!) og begynde at opsamle data istedet.
Tak til Michael for uddybning vedr fotometriske filtre.
mvh
JensJens.Jacobsen 2013-09-02 21:52:38 -
ForfatterIndlæg
- Emnet 'Lyskurve på Nova Delphini 2013' er lukket for nye svar.