Lysforurening Europa 1992 – 2010

Fora ASTRO-FORUM ASTRONOMIENS BETINGELSER Lysforurening Europa 1992 – 2010

  • Dette emne har 79 svar og 11 stemmer, og blev senest opdateret for 11 år, 3 måneder siden af paul. This post has been viewed 2357 times
Viser 15 indlæg - 1 til 15 (af 80 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • #91687

    tom.a
    Deltager
      • Super Giant

      Snuplede over linket nedenfor på http://www.cloudynights.com

      Meget tankevækkende og foruroligende gif-animation af hvordan Europa har skruet op for lyset siden 1992.

      Umiddelbart kommer jeg til at tænke på om noget af forskellen skyldes at kamerateknologien har ændret sig siden 1992. Men det er ESA som har udgivet animationen, så mon ikke de har taget højde for den slags banaliteter.


      Avnø Naturcenter, stedet hvor AFFS og nattemørket mødes.
      Min blog http://grib-stjernerne.dk/

      #91688

      Finn
      Deltager
        • Neutron star

        Ja der er sket noget siden 92, fin animation, det er måske Holland og England jeg har noget Skyglove fra en gang imellem, troede ellers det kom nede fra Leif på Als. LOL

        #91692

        holm
        Deltager
          • Super Giant

          Det er jo helt vildt – man har jo nærmest tabt kampen….

          #91693

          paul
            • Nova

            Fint kort, det har jeg ikke set før.

            Ja tankevækkende og lidt skræmmende at man en dag måske skal rejse tusindvis af kilometer for at slippe væk fra lysforureningen, hvor skal det ikke ende hvis man lader stå til, omvendt hvis skydækket også bliver tættere og tættere i fremtiden grundet varmere og dermed fugtigere og voldsommere vejr forårsaget af al den CO2 udledning der skal til for at man kan lysforurene hele Europa nat efter nat bliver der måske alligevel ikke noget at kigge på.

            Nogen der har regnet på hvor meget CO2 og hvor mange penge man i disse krisetider kunne spare til el og vedligehold hvis man mørklagde Danmark 8 timer hver nat? ligger den ikke lige til højrebenet at spare her blot ved at hive stikket ud?

            Når alle vi andre kan finde ud af at gå med pandelamper, hvorfor kan fodgængere og cyklister så ikke også have en lille LED lampe i panden så der kun spredes lys der hvor der er brug for det. Mener ikke det er en offentlig opgave at brænde el af på lysforurening mens folket sover.

            Enkelte steder bla. i Afrika ændres / falder lysforureningen, så tror ikke ESA blot har taget et gammelt billede og skruet lidt op for brightness.

            #91722

            Julius
            Deltager
              • Nova

              Astronauten Donald Pettit kjent for sine flotte bilder av jorden fra ISS, snakker litt om hvordan byer og dermed lysforurensing sprer seg utover i dette interessante men altfor korte foredraget. http://vimeo.com/51632896

              #91731

              mstauning
              Deltager
                • Black Hole

                Kunne være intersant om nogle har regnet på hvor meget der kan spares, hvis alt det lys blev rettet mod jorden istedet for mod himlen (det skulle være begyndt at blive et problem for fly, at de ikke kan se lufthavne).

                Gad vide hvor mange gigawatt der bliver smidt ud i rummet på denne måde?
                Det må da være muligt at spare dem væk, ved bare at få lyset til at pege derhen hvor det gør gavn – også sætte det mindre watt i!!! Eller er jeg forkert på den?
                MStauning2012-11-07 22:53:31

                #91735

                paul
                  • Nova

                  Tak for link MrJulius.

                  Ja hvis der kom lovgivning om at belysning ikke må lyse op ville man med færre watt kunne få den samme belysning, og hvis man ikke helt vil slukke for belysningen som man allerede gør flere steder nu kunne man lave intelligent belysning så lyset kun tænder når der rent faktisk er folk i gaden klokken 4 om morgenen.

                  Tror det var et link herinde fra der beskrev et forsøg i københavn med intelligent belysning der tænder når der er folk i gaden og kun omkring folk. Det er jo frås og forurening at have hele bydele belyst hele natten hvis alle ligger og sover eller er indendøre.

                  Men når nu nogen byer godt kan finde ud af at hive stikket til gadebelysningen ud et antal nattetimer, hvorfor kan man så ikke få ordningen gjort landsdækkende…vi kan jo se at folk kunne klare sig med mindre lys for 20 år siden…så hvorfor er vi nødt til at skrue op for blusset år efter år til gavn for meget få mennesker allerede efter klokken 2100.

                  Hvor mange procent af befolkningen har mon gavn af at en hel by er oplyst klokken 3 om natten? snakker vi under 1%

                  #91737

                  Bjørn Sandåker
                  Deltager
                    • Neutron star

                    MStauning wrote: Det må da være muligt at spare dem væk, ved bare at få lyset til at pege derhen hvor det gør gavn – også sætte det mindre watt i!!!

                    Det findes allerede gadelys der kun slår sig på ved bevægelse. Men problemet med lysforurening er først og fremst folks holdning, eller manglende sådan. F.eks. kunne stat og kommuner gå foran og reducere sit lys i offentlige bygninger, men det gør de ikke. Hvorfor? Fordi de ikke tænker på det og heller ikke bryr sig om det.

                    Bjørn T. Jønsson2012-11-07 23:32:08

                    Mvh,
                    Bjørn

                    #91740

                    paul
                      • Nova

                      Klokken er nu 0742, det har været lyst et godt stykke tid og gadebelysningen brænder fortsat til hvilken nytte? Den økonomiske og CO2 krisen kan ikke være speciel alvorlig når vi kan tillade os at have denne adfærd.

                      En 100W gadelampe bruger i gennemsnit ca. 450KWh årligt + prisen for lampen og vedligehold og udleder 250kg CO2 årligt. Så kan man selv gange dette tal med de vel millioner af gade, vej, bro, kirke lamper m.m.m. der brænder natten lang.

                      #91741

                      mstauning
                      Deltager
                        • Black Hole

                        Må ski da ud og finde en måde at slå nogle slag for det…

                        #91742

                        paul
                          • Nova

                          Derudover er det mange gange lettere at se en fodgænger eller cyklist med lys/refleks på når det er helt mørkt end hvis cykellyset/refleksen forsvinder i gade lysforureningen. Hvem har ikke prøvet at køre på en mørk landevej og tydeligt kunne se en refleks eller cykellygte på lang afstand, specielt hvis det er en blinkende baglygte.

                          Hvilke hvide striber på vejen er nemmest at se en mørk regnfuld nat, dem der forsvinder i reflekser fra gadebelysningen eller dem der er lavet af reflekterende materiale og reflekterer bilens lys?

                          Vores øjne søger jo hen mod kontrast og bevægelse som en lille lampe eller en refleks vil give mod en hel mørk baggrund. En satellit eller et stjerneskud er jo relativt nemt at få øje på og udskiller sig fra stjerne mylderet alene fordi de bevæger sig og ikke nødvendigvis fordi de udsender kraftigere lys.

                          Hvorfor blinker lyset på udrykningskøretøjer og bag på moderne biler når der katastrofe bremses og hvorfor blinker/roterer de røde lamper på høje bygninger…selvfølgelig fordi det er nemmere at se noget der blinker og bevæger sig end noget der er statisk.

                          Hvad når der er tåge og dis på motorvejen, vil en tågebaglygte så ikke også give en større kontrast mod en sort baggrund end mod en lysforurenet baggrund?…jo da. Og hvad får man først øje på, tågebaglygten eller den sorte eller hvide bil?

                          Hvilken indbrudstyv har det nemmest, den der trigger en bevægelses sensor og er nødt til at bruge lommelygte eller den der kan falde ind i den generelle lysforurening og har godt med arbejdslys?

                          Hvem har glæde af at de store broer er badet i lys der peger op natten lang? er det ikke blot marketing på bekostning af vores fælles nattemørke?

                          OSV. Ja, tror vi trænger til lidt oplysning af borgerne hvis holdningen til lysforurening skal ændres.

                          #91744

                          tom.a
                          Deltager
                            • Super Giant

                            Tja… der er i hvert brug for MEGET oplysning og det hurtigst muligt!!

                            Her er Københavns kommunes version af miljøvenlig belysning Confused

                            og flere detaljer

                            At Kbh. kommune skifter 7000 lamper fra kviksølvlyskilde til LED er virkelig skidt nyt for alle amatørastronomer i og omkring Kbh. For så bliver linjespektrumet pludselig ændret til et kontinuumspektrum og diverse lysforureningsfiltre bliver mindre effektive Unhappy

                            Avnø Naturcenter, stedet hvor AFFS og nattemørket mødes.
                            Min blog http://grib-stjernerne.dk/

                            #91746

                            paul
                              • Nova

                              Det er skidt nyt Tom, de praler af at de skruer ned for forbruget og op for det varme (bredspektrede) lys der bedre kan gengive byens farver (klokken 3 om natten hvor alle sover).

                              Istedet for at helt at fjerne udgiften til at holde lysforureningen kørende gør de den værre ved at bruge skatteydernes penge på nye udgifter til gadebelysning og øget lysforurening med mere forurenende bredspektret lys

                              En udvikling vi måske kan se frem til breder sig over hele landet og hvor incitamentet til at spare på strømmen bliver mindre når LED lys forbruger mindre strøm.

                              Når først vi har fået LED lysforurening over det ganske land bliver det nok svært at slippe af med det igen, så jo, det haster med at fortælle politikerne at de ikke skal erstatte den gamle gadebelysning med ny og endnu mere lysforurenende gadebelysning.

                              Hvad er deres mål, skal jorden en dag stråle lige så klart som Solen? Skal vi være både dag og nat aktive dyr der kræver lys 24 timer i døgnet? er det ikke netop vigtigt at der er mørkt når dag aktive dyr sover og nat aktive dyr er aktive?

                              #91748

                              mstauning
                              Deltager
                                • Black Hole

                                Har da lige skrevet til den lokale forsyning (SEAS/NVE) omkring netop deres udskiftning af gadebelysningen på sjælland, lad os se om vi ikke kan komme i dialog med dem.

                                Men er dette ikke lige hvad der skal til for at vi nedsætter en dansk hjemmeside: Den mørke danske himmel.

                                Med informationer omkring god udebelysning, info, links, og alt hvad vi kan mønstre af viden?

                                Jeg har skrevet til dem (SEAS/NVE) at jeg jo klart håber på at de vil være en samarbejdsparnter, og ikke en modstander 🙂

                                Er der stemning for dette, så det er noget man skal arbejde videre med – eller findes der sådan en side vi bare skal ud og promovere?
                                #91749

                                stubbe
                                Deltager
                                  • Main Sequence

                                  Per Tybjerg Aldrichs hjemmeside om lysforurening:

                                  http://www.lysforurening.dk/Stubbe2012-11-08 11:54:40

                                Viser 15 indlæg - 1 til 15 (af 80 i alt)
                                • Emnet 'Lysforurening Europa 1992 – 2010' er lukket for nye svar.