› Fora › ASTRO-FORUM › NYT FRA VIDENSKABEN › Livet er måske opstået på Jorden for 4 milliarder år siden
Tagget: Astrobiology
- Dette emne har 6 svar og 2 stemmer, og blev senest opdateret for 6 år, 1 måned siden af Bjarne. This post has been viewed 650 times
-
ForfatterIndlæg
-
19. december 2017 kl. 20:39 #315024
BjarneModerator- Super Nova
Der er kommet rapporter om, at livet allerede fandtes på Jorden for 4 milliarder år siden. Sådenne påstande er næsten altid kontroversielle, da det er meget vanskeligt at sikre sig, at sporene ikke er opstået via geologiske processer. Dette viser, at det kan blive vanskeligt at bevise, at der har været liv på Mars, for slet ikke at tale om liv på andre planeter.
Life may have originated on Earth 4 billion years ago, study of controversial fossils suggests
Jeg har tidligere forklaret, at dannelsen af liv kræver en høj koncentration af information (negativ entropi), hvorfor det forventes at finde sted langt fra termodynamisk ligevægt, dvs et sted, hvor der flyder varmeenergi fra en høj temperatur til en lav temperatur.
22. december 2017 kl. 11:04 #315145
jespergDeltager- Super Nova
Det er egentlig ikke en nyhed, at livet på Jorden kan være op mod 4 milliarder år. Et kursus fra KU (Origins) viste for tre år siden, at bl.a. danske undersøgelser af grafit i klipperne ved Isua i Grønland, der er 3,7-3,8 milliarder år gamle viser, at kulstofisotoperne er af organisk oprindelse. De mikrober der ligger bag, må antages at have været i live noget tid før grafitten blev dannet, altså op imod de 4 milliarder år. Det er i øvrigt forklaret lidt nærmere i bogen Hvad i himlen… på side 13-15. Det er dog nyt, at der er fundet fossile rester af liv, der er op imod 4 milliarder år gamle (hidtil kun 3,5), men forholdet mellem kulstofisotoperne har vist de meget tidlige tegn på liv.
Oxford Reference: The ratio between the heavy, stable isotope of carbon and the normal isotope in a sample of interest. Since organisms take up C12 in preference to C13, the ratio is used to determine whether or not the carbon in the specimen is of biological origin.
Jesper G.
31. december 2017 kl. 08:49 #315331
BjarneModerator- Super Nova
Jo, men det kontroversielle hentyder til usikkerhederne. Et er, at man ikke kan udelukke, noget andet er, om det er tilstrækkeligt sikker.
29. januar 2018 kl. 19:49 #316133
BjarneModerator- Super Nova
Der tales ofte om livet, som om, at det er en given ting, at der kun findes en slags liv, nemlig den, som vi har haft på Jorden de seneste nogle hundrede millioner år: nemlig livsformer, hvis stofskifte og udvikling er styret af gener, som igen består af stykker af det dobbelt strengede DNA molekyler. Nu kræver en tilstrækkelig fejlfri kopiering af DNA molekylet ganske mange fejlkorrigerende enzymer, som også kræver et tilsvarende antal gener. En DNA-baseret organisme kan kun udvikle sig ifølge Darwins principper, hvis kopiering af DNA er tilstrækkeligt fejlfri til at organismens stofskifte fungerer. Det store spørgsmål er derfor: Hvordan er de DNA-baserede livsformer opstået? Det man kan måle i gamle fossilers isotopforhold er resultaterne af organismernes stofskifte, som er et netværk kemiske processer styret af enzymer, som igen er foldede proteiner opbygget af aminosyrer. Kan man tænke sig, at de første livsformer slet ikke var kontrolleret af DNA-molekylet? Det er meget lettere at producere aminosyrer abiotisk en det er at producere nukeinsyrer, som indgår i DNA. Mig bekendt har man ingen mulighed for at påvise forekomsten af DNA i gamle fossiler.
Dette her problem forekommer mig at være af helt fundamental betydning, når man leder efter liv andre steder, men det er et problem, som man sjældent læser noget om? Det er jo en dårlig ide, at basere eftersøgningen på meget fintfølende DNA-metoder, hvis der findes livsformer, som ikke er baseret på DNA. Man ender med at detektere sine egne fodspor.
2. februar 2018 kl. 13:42 #316180
BjarneModerator- Super Nova
Lad mig give et par citater fra artiklen om ‘Oumuamua og hypotesen om panspermia:
“For instance, meteorites on Earth do not appear to possess the nucleobases cytosine and thymine, thus making the RNA/DNA world problematic from this particular standpoint”.
“… we note that the synthesis of prebiotic compounds could also be facilitated due to the energy released from the impacts. A wide range of organic molecules – including amino acid, peptides and nucleobases – have been synthesized via this process”
Nukleobaser udgør bogstaverne i den genetiske kode. Det er måske ikke tilfældigt, at livet ser ud til at være opstået under det karftige nedfald af meteoritter.
Men dette beviser ikke, at RNA/DNA kom før stofskiftet i organismer med proteinenzymer.
3. februar 2018 kl. 14:40 #316189
BjarneModerator- Super Nova
Jeg kan i denne forbindelse henvise til læserbrevet Life Among the Stars i Sky & Telescope november 2017 side 6.
Biologe Ed Zanders, England, skriver
“Even the most primitive bacterium is vastly more complex than a mixture of its component chemical molecules. Its sophisticated system for information storage and transfer is prone to just enough error to allow evolutionary processes to occur. The probability of finding even these simple life forms elsewhere is tiny, in my view, leaving aside the (quite plausible) issue of life on Earth having been seeded from another part of the solar system.”
Denne “error” er ekstrem lille og kræver en korrektionsmekanisme, som involverer flere hundrede enzymer med tilhørende gener. Selv den simpleste nulevende organisme kræver flere tusinde gener til kontrol af stofskiftets tilsvarende enzymnetværk. Sandsynligheden for, at så kompliceret maskineri opstår tilfældigt er ikke blot “tiny”, den er effektivt nul. Den evolutionsmæssige afstand mellem simple organiske molekyler of den simpleste nulevende organisme er af samme størrelse som den evolutionsmæssige afstand mellem den simpleste organisme og mennesket.
Man mangler imidlertid helt en forståelse af udviklingen fra simple præbiotiske molekyler til den simpleste nulevende organisme. Det hjælper ikke, at man fejer problemet ind under gulvtæppet. Livet i dets nuværende form kan ikke være opstået i kometer, da dannelsen af nukleobaserne cytosine og thymine (jeg ved ikke, om de hedder det samme på dansk) kun kan dannes ved medvirkning af høje temperaturer.
5. februar 2018 kl. 13:52 #316206
BjarneModerator- Super Nova
Det er interessant, at ingen af de kommende landinger på Mars vil forsøge at finde liv. Man har brændt fingrene så kraftigt med Viking i 1976, at man har opgivet forsøget. Man vil lede efter “biosignaturer” i 2.3 til 4.0 milliarder gamle aflejringer. Men man har så det samme problem som med tilsvarende fossiler på Jorden eller i meteoritter fra Mars. Kan man nu også være sikker på, at fossilerne stammer fra “liv”? Selv hvis man kan vise, at fossilerne viser isotope tegn på et stofskifte, kan man så være sikker på, at der er tale om DNA-baseret liv? Der må have fundet en udvikling sted før det første DNA-baserede liv, med mindre det DNA-baserede liv er kommet til Solsystemet via de interstellare objekter.
Detektion af organiske molekyler nær overfladen på Mars har ikke nødvendigvis noget med tidligere liv at gøre. Der drysser hele tiden meteoritter med organiske molekyler ned på overfladen. Disse molekyler ødelægges til gengæld hurtigt af kosmiske stråler, som ikke stoppes af den tynde atmosfære.
-
ForfatterIndlæg
- Emnet 'Livet er måske opstået på Jorden for 4 milliarder år siden' er lukket for nye svar.