› Fora › ASTRO-FORUM › ATM – BYGGEPROJEKTER › Kikkertskur til to monteringer
- Dette emne har 18 svar og 3 stemmer, og blev senest opdateret for 6 år, 10 måneder siden af jakob. This post has been viewed 882 timesandersen. This post has been viewed 882 times
-
ForfatterIndlæg
-
7. maj 2017 kl. 17:06 #160391
jakob.andersenDeltager- Super Giant
Michaela og jeg vender endnu engang haven og terrassen i hovedet, for at se om vi kan få plads til et skur til vores kikkerter. Vi vil gerne kunne lave et, der kan rumme to søjler/monteringer, så både “hans” og “hendes” kikkerter kan komme under tag.
Der vil være tale om en skydetags-konstruktion, og skuret skal kun kunne rumme teleskoperne på deres monteringer. Det vil ikke være tænkt som en plads til visuel observation, og der skal
heller ikke være plads til kontrolrum, da vi styrer showet inde fra
huset. Eneste krav er, at de begge kan bevæge sig frit uden at genere hinanden.Så spørgsmålet er, om der er nogen, der har bygget noget lignede før, og hvor stort det mon skal være. Jeg har leget lidt med et målebånd, og mener umiddelbart, at ca. 2 x 4 meter burde være nok. Men hvad mener I?
Jakob A.
7. maj 2017 kl. 17:35 #160393
jens.jacobsenDeltager- Neutron star
Hej Jakob.
Jeg tror du har ret. Men det afhænger af teleskoperne og opstillingerne.
Er det en Newton og en 100 mm ED (Meaden) der skal på?mvh
Jens7. maj 2017 kl. 18:10 #160396
jakob.andersenDeltager- Super Giant
Hej Jens
Lad os bare gå ud fra, at der skal være plads til to fuld-størrelse teleskoper, dvs. to Newtons på minimum 10″. Så burde stort set alle andre typer også kunne få plads. Over 10″ tror jeg ikke at jeg vil bekymre mig om, da det er usandsynligt at vi kommer til at bruge noget i den størrelse.
Jakob A.
7. maj 2017 kl. 18:55 #160400
jens.jacobsenDeltager- Neutron star
Hej Jakob.
Hvordan vil du parkere teleskoperne? Pegende mod polaris?
Jeg parkerer normalt med kikkerten vandret, mod syd, så der ikke kan falde støv på spejlene.
Men overvej hvor meget et 10″ F5 teleskop “rager ud” fra søjlen. Ud fra et konservativt synspunkt ville jeg dimensionere mindst 1,2 meter i radius ud fra centrum af søjlen. Og de to cirkler må ikke overlappe. Så længden ville jeg sætte til 4x 1,2 meter og bredde til 2×1, 2 meter. Søjlerne bør stå på en øst-vest linje.
Dette er vurderet ud fra et rent overslag…. Ingen beregninger eller målinger…
mvh
Jens7. maj 2017 kl. 20:12 #160403
jakob.andersenDeltager- Super Giant
Jeg vil også gerne holde det under 10 kvm-grænsen. Jeg har lige målt min 10″ (F/4.8). Tubus er 122 cm lang. Lidt afhængigt af balaceringen, kan den jo så rage lidt over halvdelen ud fra søjlen.Det må jeg lige måle lidt på næste gang, den er stillet op. Men der skal også lige være plads til at sætte et teleskop på og tage det af igen.
Der er ingen detalje-planer endnu, men jeg tror jeg vil satse på vandret parkering. En anden ting jeg har overvejet, er højden. Det er ikke sikkert, jeg vil lave fuld ståhøjde. De rør, jeg har stående kommer til at bestemme højden på søjlerne. Så det bliver sammenhænden mellem, hvor højt monteringen kommer op, og at teleskopet skal kunne kigge ud over væggene i en fornuftig højde på himmelen, der kommer til at bestemme højden.
Det kommer til at kræve lidt eksperimenter, men det er bare et spørgsmål om at sætte trefoden der, hvor søjlen skal være, og trække benene så langt ud at højden passer. Så kan jeg se, hvor høje væggene kan være uden at blokere for andet end hus, hegn og træer. 😉
Jeg tror rent praktisk, at søjlerne vil kommet til at stå ca. øst-vest. Men hvorfor er det vigtigt?
Jakob A.
Jakob Andersen 2017-05-07 20:13:17 7. maj 2017 kl. 20:23 #160404
RudiDeltager- Neutron star
Spændende projekt. Der er forresten ikke længere en 10 m^2 grænse mht hvad man må mere. Den er væsentlig større nu, slå det op på din kommunes hjemmeside. Som Jens skriver så dimensioner efter teleskoperne er parkeret vandret og gerne med tubus pegende syd, så kan du maksimere søjlehøjden.
Hvad nu hvis det østlige teleskop vil observere i øst mens det vestlige vil observere i øst, så skygger det østlige teleskop for det vestlige hvis de står på en øst-vest linie. Måske er det optimale nord – syd?
/Rudi B. Rasmussen
7. maj 2017 kl. 20:27 #160405
jakob.andersenDeltager- Super Giant
Rudi, jeg er ikke helt sikker på, at du har ret i det med at 10 kvm-grænsen er hævet. Som jeg ahr forstået det, er det grænsen for hvornår man skal have byggetilladelse, der er ændret. Det er ikke helt det samme.
Jakob A.
7. maj 2017 kl. 20:31 #160406
RudiDeltager- Neutron star
Jeg var også lidt i tvivl, så jeg ringede til teknisk forvaltning i Svendborg og forklarede om mit projekt. Det var helt ok og de sagde at så længe det var under 35 m^2 og ellers overholder de gængse regler behøvede jeg ikke oplyse kommunen om noget. Se feks her: https://www.bolius.dk/byggetilladelse-og-anmeldelse-af-byggeri-18117/
/Rudi B. Rasmussen
7. maj 2017 kl. 20:33 #160407
jens.jacobsenDeltager- Neutron star
Af en eller anden grund observerer man mest mod syd, mod meridianen. Der står objekterne højest.
Står der så en person lige syd for ens teleskop og arbejder med et andet teleskop, så giver det sjældent et bedre resultat for det nordlige teleskop. Øst-vest er et kompromis.
Så gik jeg lige ned og målte på mine EQ6’ere. Jeg har tre søjler stående i en trekant der peger mod syd, med en afstand mellem søjlerne på 170 cm.
For en 10″ vil centrum af tubus være i omegnen af 40 cm fra polaksens centrum. Der vil være omkring 100 cm til bagenden af teleskopet. Plus en sjat til tubustykkelse.
mvh
Jens7. maj 2017 kl. 20:33 #160408
jakob.andersenDeltager- Super Giant
Byggeregler:
https://www.bolius.dk/love-og-regler-for-udhuse-og-skure-17566/og ændringen, der betyder at lidt større byggerier ikke længere skal anmeldes først:
https://www.bolius.dk/nye-regler-goer-det-nemmere-at-bygge-skur-carport-og-drivhus-39299/8. maj 2017 kl. 06:32 #160422
RudiDeltager- Neutron star
Jens.Jacobsen wrote: Af en eller anden grund observerer man mest mod syd, mod meridianen. Der står objekterne højest.Står der så en person lige syd for ens teleskop og arbejder med et andet teleskop, så giver det sjældent et bedre resultat for det nordlige teleskop. Øst-vest er et kompromis.Så gik jeg lige ned og målte på mine EQ6’ere. Jeg har tre søjler stående i en trekant der peger mod syd, med en afstand mellem søjlerne på 170 cm. For en 10″ vil centrum af tubus være i omegnen af 40 cm fra polaksens centrum. Der vil være omkring 100 cm til bagenden af teleskopet. Plus en sjat til tubustykkelse.mvhJens
At objekter kulminerer i syd betvivler jeg ikke – jeg har jo bestemt middagsbredden på denne måde utallige gange . Jeg tror at over 90% af mine observationer starter ved ca 30° på øst himlen, kører tæt hen over zenit og ender i vest. Det var ud fra denne tankegang jeg tænkte lidt utraditionelt og at nord-syd placering måske kunne være en fordel?
/Rudi B. Rasmussen
8. maj 2017 kl. 15:28 #160432
jakob.andersenDeltager- Super Giant
Jeg tror som øst-vest vil være fint. Vi fotograferer mest fra øst til syd, evt. lidt længere. Mod vest-sydvest er himlen som regel for lys pga. byen, og mod nord står vores hus og rager op i landskabet. Peger man højere op, er det jo lige meget.
Der skal så helst ikke rende nogen rundt overhovedet mens man fotograferer 😉
Jens: Hvis du har 170 cm mellem søjlerne, har du jo faktisk en fri-radius helt nede på det halve. Jeg forstod ikke helt den med en meter til bagenden plus tubustykkelse? Men jeg vil lave mine egne forsøg med dette alligevel.
8. maj 2017 kl. 15:32 #160433
jakob.andersenDeltager- Super Giant
Noget helt andet: Jeg ved at mange laver gulv, evt. isoleret, i deres observatorier. Jeg kunne godt kigge tilbage og læse diverse gamle tråde igennem, bl.a. Rudis, men det er nemmere lige at spørge konkret:
Har et isoleret gulv et formål i forhold til selve teleskopets ydelse, eller er det mere en komfortting, hvis man opholder sig der? Med andre ord, er der nogen grund til at lave et egentligt gulv i denne situation, eller vil en flisebelægning være nok?
Jakob A.
8. maj 2017 kl. 16:01 #160434
RudiDeltager- Neutron star
Jeg isolerede gulvet udelukkende for at holde observatoriet isoleret fra jorden og dermed holde observatoriet i samme temreratur som luften. Jeg har ikke målt efter om det har den ønskede effekt.
Et flydende gulv der ikke er i berøring med søjlen kan også anbefales. Jeg kan stå og hoppe på gulvet lige ved siden af søjlen uden det kan ses på liveview zoomet helt ind på en stjerne. Og du har set hvor stor jeg er Jakob
Inden jeg fik en fast opstilling og brugte trefod på fliseterasse kunne det ses hvis man hoppede ved siden af monteringen.
/Rudi B. Rasmussen
8. maj 2017 kl. 16:09 #160435
jakob.andersenDeltager- Super Giant
Jeg tænker lidt, at når først taget er åbnet, har jordtemperaturen mindre indflydelse?
Jeg har ikke tænkt mig at hoppe rundt om teleskoperne. Jeg har ikke tænkt mig at være i nærheden af dem overhovedet, så alt det med vibrationer fra når man går der, er mindre interessant.
-
ForfatterIndlæg
- Emnet 'Kikkertskur til to monteringer' er lukket for nye svar.