› Fora › ASTRO-FORUM › ER DU NYBEGYNDER? › Hjælp til en nybegynder
- Dette emne har 1 svar og 2 stemmer, og blev senest opdateret for 2 år, 1 måned siden af Torben Taustrup. This post has been viewed 961 times
-
ForfatterIndlæg
-
6. januar 2022 kl. 18:05 #328078
Marcus TiefenbergDeltager- Asteroid
Hej Allesammen.
Ja… Hvor skal jeg starte?
Jeg tænker ved begyndelsen.
Jeg er en 45 årig mand fra det Sønderjydske, som har. godt hjulpet af Corona, fundet tilbage til en gammel hobby.
Jeg har i de gode analoge dage haft fotografi som en hobby. Og altid skudt med Canon Spejlrefleks kameraer.
Af en eller anden årsag, blev hobbyen så lagt på hylden.
Nu siger kalenderen så den 6. Januar 2022 og vi lever stadig midt i en tid, hvor Corona præger vores hverdag.
Jeg havde brug for en hobby. Og at finde det rigtige, lå lige for. Jeg har længe gået og taget en masse billeder med min mobiltelefon. Jeg har så bare nået et punkt hvor mobiltelefonen ikke længere var nok. Fine billeder ja… men Med et dedikeret DSLR kan jeg tage kontrollen tilbage og lade kreativiteten blomstre.Jeg fik så sidst i 2021 anskaffet mig et fint dog brugt Canon Eos 80D. Og ja… jeg er klar over at Canon halter bagefter Nikon, Sony og Fuji. Men jeg er bare mere til Canon. Og med mit “Nye” 80D var det som at genfinde en gammel ven. Jeg var med det samme hjemme igen.
Jeg vil primært holde mig indenfor Landskabs og Astrofotografi. Det er her, at min interesse ligger.
Med mine “billige” Standardlinser, https://store.canon.dk/canon-ef-s-18-55mm-f-4-5-6-is-stm-lens/1620C005/ , https://store.canon.dk/canon-ef-s-55-250mm-f-4-5-6-is-stm-lens/8546B005/ og https://store.canon.dk/canon-ef-50mm-f-1-8-stm-lens/0570C005/ Har jeg indenfor Landskabsfotografien virkelig fået blod på tanden og allerede opnået rigtig fine resultater, den ringe kvalitet af mine kit-linser til trods.Så kommer vi til Astrofotografien.
Jeg har altid været fascineret af Nattehimlen og DSO’erne. Jeg elsker at se på Billeder af, hvad Nattehimlen har at byde på. Så selvfølgelig vil jeg også selv igang med Astrofotografi.Jeg er klar over at al Fotografi og netop særligt Astrofotografi handler om forventnings afstemning. Med mit grej kan jeg ikke forvente Hubble Kvalitet. Og det gør jeg bestemt heller ikke. Meningen er, at jeg stille og roligt vil igang med at udbygge viden og kunnen. Gradvist købe bedre grej, der svarer til mit behov afstemt med hvad min økonomi tillader.
Så lad det være sagt med det samme. På min Indkøbsliste for de næste par måneder er der allerede planlagt ting, der vil gøre det nemmere og mindre frustrerende for mig at komme godt igang med Astrofotografi. Her er der bl.a tale om:
https://www.kikkertland.dk/kikkerter/56-monteringer/1007-star-adventurer-stativ/
https://www.kikkertland.dk/kikkerter/151-alt-til-astrofoto/799-star-adventurer-2i-wifi-pro-pack/
Og derefter i samme rækkefølge enten:
https://www.kikkertland.dk/kikkerter/161-tubus—ota/1014-evostar-72ed-ota/ eller
https://www.kikkertland.dk/kikkerter/161-tubus—ota/2084-ts-optics-photoline-60-mm-f6-fpl53-apo-redline/Så burde jeg være i stand til at lave tilfredsstillende billeder af Standard DSO’s som M31, M42 og hvad der ellers venter derude.
Her så mit Nuværende Problem.
Jeg er lige nu bundet til Det Grej jeg har. Og det vækker en masse frustration.
Jeg har læst meget og set en masse videoer omkring korttids eksponering af himlen. Jeg har selv gjort forsøg med 500 reglen… Kasseret den. med 400 reglen og kasseret den. Fundet frem til NPF reglen og vurderet den som perfekt til at opnå runde stjerner ved kun at bruge et stativ.
Jeg har over flere omgange skudt hundredevis af eksponeringer af både M42 og M42.
Jeg bruger DeepSkyStacker i seneste udgave og for at kunne stacke mine eksponeringer, skal jeg have skarpe runde stjerner. Det opnår jeg også. I Live view on location er stjernerne runde og skarpe. Jeg tester for at finde den bedste eksponeringstid. og ved 135mm @ F5 er det omkring 1.3 sekunder. Ved 50mm @ F 1.8 er det knapt 3 sekunder.Og her kommer roden til min frustration. Jeg bor i et Bortle class 4 område. En Ok Nattehimmel. Jeg sørger for at stille skarpt med en 3D printet Bahtinov Maske. Og manuelt. Opnår fine runde stjerner. Kan på billederne se en smule af Tågen i både M42 og M45. Jeg tager omkring 75 Bias Billeder, 75 Flat billeder og igen 75 Dark Billeder som anbefalet. med de korrekte indstillinger. Sidste Aften/Nat var meget klar. Der fik jeg taget omkring 800 eksponeringer inden Min Linse unægtelig duggede til. De enkelte billeder ser ok ud. Masser af tydelige stjerner.
Alligevel er der for lidt brugbart signal i det færdig stackede billede. I Photoshop “klipper” der en masse signal og at trække signalet tilføjer kun støj. Jeg får intet brugbart.Nu har jeg set en masse billeder og videoer, hvor folk bruger unguidede korttidseksponeringer. Enda med mindre gunstig lysforurening, højere fokuslængde og højere F-stop. Deres resultater plejer… Ikke at være “Hubble-kvalitet” Og det er heller ikke min forventning. Men de opnår masser af fine detaljer, som en tydelig tåge og i det hele taget lækre billeder. Jeg har prøvet alt muligt. Været meget agressiv i Photoshop, meget forsigtig og dobbel og trippelchecket samtlige billeder jeg bruger til DeepSkyStacker.
Hvad gør jeg forkert?
Jeg er klar over at der er en vis logik i, at når man stacker en masse billeder, med ringe signal, vil det færdig stackede billede ligeledes indeholde ringe signal. Jeg har forstået at man ikke øger eksponeringstiden ved at stacke men derimod filtrerer støj. Så min forventningsafstemning burde være i orden. Alt jeg vil, er at opnå et resultat jeg kan lege med i Photoshop. På ingen måde er jeg ude efter billeder til Instagram.
Ja… En frygtelig masse tekst. Men jeg tænker det er nødvendigt med nok info, hvis jeg vil have en forhåbning om at få hjælp.
Klar Himmel til jer derude
M.v.h
Marcus
7. januar 2022 kl. 21:56 #328082
Torben TaustrupAdmin- Neutron star
Hej Marcus
Ja, det var da en længere fortælling 🙂
Du skal helt klart i kontakt med ligesindede, så du kan komme videre.
Se her:https://www.astronet.dk/forum/viewtopic.php?f=32&t=4784&p=35979#p35979
Mvh
TorbenTOC Observatory - "http://tocobs.org -14.5″ – f:4,2 Newt - Atik383 - ZWO2600-mono – SXV H9 - QHY8L-color - SkyWatcher 80 mm ED refraktor - 60 mm F:6 apocromat - TAL Apolar 125 f : 7,5.
-
ForfatterIndlæg
- Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.