› Fora › ASTRO-FORUM › ER DU NYBEGYNDER? › Håndtering af billeddata?
- Dette emne har 14 svar og 11 stemmer, og blev senest opdateret for 13 år, 8 måneder siden af nikolas. This post has been viewed 62 times
-
ForfatterIndlæg
-
2. maj 2010 kl. 16:28 #38452
cjdenDeltager- Planet
Efter de første par nætter som Amatør! Astrofotograf kan jeg se, at der genereres anseelige mængder af data som på kort tid kan fylde selv den største disk. Derfor vil jeg lige høre jer proffer, hvordan I håndterer jeres fotodata., dvs.
– Gemmer I orginalt videoklip/fotos (som kameraet gav fra sig).
– Efter stacking/første behandling, hvilket format gemmer I billedet i (fits/tiff/jpeg etc.)
– Efter færdig billedbehandling (i Photoshop mm.), hvilket format gemmer I i?
– Når I er færdige med billedbehandlingen, sletter I så alle forudgående rådata?
Der er sikkert mange personlige preferencer og måske ikke en “Sådan gør du metode!”, men lad mig høre hvordan I griber det an …
Meade LS6 ACF
Astro 2" Diagonal / Meade monitor / Stella Wi Fi
Baader Hyperion range of 1.25” eyepiece’s
Meade XWA 5000 range of 2” eyepiece’s
and some other stuff to complicate things2. maj 2010 kl. 17:36 #38461
hoestDeltager- Nova
Jeg har en extern harddisk til billeddata=200GB der er til mange billeder.
og gemmer altid i Fits og en kopi til billedbehandling i tiff da konvertering til jpeg udgør et betydeligt datatab2. maj 2010 kl. 17:51 #38464
jesperDeltager- Neutron star
Gem altid dine rå data. Ellers kan du ikke vende tilbage og starte forfra. Eksterne harddiske er efterhånden både billige og store, så der er ingen grund til at slette de rå data.
Efter stacking bør du gemme i fits/tiff, aldrig i jpeg eller andet 8 bit format. Det samme efter endt billedbehandling. Jpeg er kun til internettet.3. maj 2010 kl. 18:16 #38520
anivision- Asteroid
Jag sparar alltid bilder i alla steg i bildbehandlingen.
Första steget, alla .fitAndra steget, stackad bild i .tiffTredje steget, efter bildbehandling i photoshop .psdFjärdesteget, ev beskär och spara som .jpganivision 2010-05-03 18:17:31 4. maj 2010 kl. 12:57 #38586
mstauningDeltager- Black Hole
Jeg har et par TB data liggende, på to 1TB diske. Den ene gik der dersværre ged i fil systemet, så overvejer nu at gemme dobbelt.
4. maj 2010 kl. 13:52 #38591
cjdenDeltager- Planet
Ja det er surt når en disk dør inkl. data der helst ikke skulle stryge med i graven. Efter selv at have mistet data på den måde anskaffede jeg mig en Drobo til backup lager. Købt for et par år tilbage en i tysk webshop, og har været ganske tilfreds med den. Se evt. http://www.drobo.com
Ellers tak til alle for input til datahåndtering Jeg kan se, at alle passer godt på alle data i alle trin af billedprocessen…
Meade LS6 ACF
Astro 2" Diagonal / Meade monitor / Stella Wi Fi
Baader Hyperion range of 1.25” eyepiece’s
Meade XWA 5000 range of 2” eyepiece’s
and some other stuff to complicate things26. juni 2010 kl. 11:08 #40295
kimmerrildDeltager- Main Sequence
Jeg er endnu ikke begyndt at tage billeder, jeg er mere til visuelt obso indtil videre.
Jeg kender godt til at miste DATA som man egentlig gerne ville have gemt. Førhen når jeg formaterede min computer, så tog jeg en backup af det jeg skulle gemme, og det kunne meget ofte blive en backup af backup a backup af bac….. så tilsidst blev min backup hurtig stor og meget rodet. Nu har jeg anskaffet mig en mediecenter, som skulle klare det problem for mig.
Desuden bruger jeg den til at downloade torrents, backup, FTP og hvad jeg ellers lige kunne tænke mig. Det fedeste ved den er nok at som idle tager den 26 watt, og i max tager den 40 watt. 1 watt der er tændt årligt koster 15 kr. Så kan man selv regne ud hvad en computer på 150 watt koster.En NAS server som CJDEN bruger er nok det ultimative valg af dedikeret backup på netværket. Den kører sikkert et RAID 1, som laver et backup af ens data på 2 forskellige diske.
her er et link til en redegørelse af RAID
http://www.acnc.com/04_01_00.htmlhvis man selv har noget hardware til at ligge og flyde så kan man selv bygge en NAS server, Som altid Google “howto build a NAS server” og du vil få tonsvis af info.
God fornøjelse.26. juni 2010 kl. 12:16 #40297
michaelb- Planet
Selvom jeg også selv er tilfreds nok ved at have mine data på et NAS der køre en eller anden form for RAID 1, 5, 6, 10, osv, så skal det dog pointeres, at det IKKE er en backup at have det der. Godt nok beskytter det mod at en disk dør, men dør filsystemet – så er der intet til at redde det.
26. juni 2010 kl. 16:06 #40299
Bjørn SandåkerDeltager- Neutron star
Ja, det er riktigt som Michael siger. En RAID-løsning med spejling af disker er ikke et alternativ til backup. Dog er en NAS-server med et antal disker i RAID udmerket til lokal backup på hjemmenettet! En slik backup-løsning koster fort mindst 5-8000 kroner, inkl. disker. Backup er aldrig billigt, men det bliver meget tenners gnissel og måske tårer osse hvis man ikke har backup når ulykken er ude.
Mvh,
Bjørn26. juni 2010 kl. 16:31 #40300
cjdenDeltager- Planet
Backup er en videnskab for sig 🙂 … Som Mac bruger er jeg velsignet af TimeMachine som hver time backer up til en enkelt ekstern disk via firewire – så har jeg min “Drobo” stående i kosteskabet som også tjener til back-up, dog kun af udvalgte filer, og sidst, men ikke mindst, abonnerer jeg på en on-line back-up løsning (Memopal) som automatisk tager løbende backup af alle mine datafiler. Online back-up er idag ikke så kostbart, og selv på blot en 1 mbit upload hastighed fungerer det OK.
Så jeg har valgt at gå med to bælter og en sele løsning
Meade LS6 ACF
Astro 2" Diagonal / Meade monitor / Stella Wi Fi
Baader Hyperion range of 1.25” eyepiece’s
Meade XWA 5000 range of 2” eyepiece’s
and some other stuff to complicate things26. juni 2010 kl. 19:26 #40301
outlookDeltager- Super Nova
Sikker kan man vel aldrig være. En backup i en eller anden form bør for den sags skyld heller ikke opbevares der hvor data normalt genereres, men faktisk uden for hjemmet! Det kunne jo brænde ned eller drukne i en syndflod. Og så er begge dele tabt, en computer altid kan købes igen, men ikke de gamle data. De goe billeder har man så tilbage på Internettet… som jpeg filer!!!
Hilsen Leif,
“When you look through a good apo, your world suddenly gets very quiet. Your breathing gets deep, and you don’t seem to be in any hurry to do anything else…” Ed Ting27. juni 2010 kl. 01:07 #40307
Bjørn SandåkerDeltager- Neutron star
Fjernlagring av de vigtigste data bør man have, ja. En ekstern disk eller NAS er flot til lokal backup, men hvis huset brenner ned er jo den også tabt, som Leif siger. En gang pr. måned bør man vurdere at tage med en backup på minnepinne el.l. og gå i bankboksen med den. Hvis man ikke har bankboks, er en annen løsning at spørge et familiemedlem som bor et andet sted om man kan legge backupen der.
Hvis man har meget dyrt udstyr, og det har jo mange af os her, er det også en god idé at filme det med et videokamera og legge filmen på en minnepinne i bankboksen. Da bliver et evt. forsikringsopgjør nemmere senere.
Mvh,
Bjørn27. juni 2010 kl. 12:18 #40313
joergen.kDeltager- Nova
en lille brændsikker boks koster ikke spidsen af en jetjager,god til dokumenter backups osv.
30. juni 2010 kl. 09:15 #40396
mstauningDeltager- Black Hole
Eller gøre netop som jeg 🙂
Fjern backup til en server på jobbet, denne server har så et raid system den lægger filerne på. Samt et lokalt backup så den har det på to filsysystemer, det har nu virket i mange år.2. juli 2010 kl. 19:04 #40473
nikolas- Asteroid
Hej allesammen. Jeg kommer fra Dansave Backup. Dansave Backup er forholdsvis nye på market. Vores nye priser gøre os til en af Danmarks billigste online backup firma. 35 kr for 100gb backup data. Vi tilbyder også 4GB gratis backup. Går ind og tjek det på http://www.filebackup.dk
-
ForfatterIndlæg
- Emnet 'Håndtering af billeddata?' er lukket for nye svar.