Grab'n go montering

Fora ASTRO-FORUM TEKNIK – TELESKOPER OG MONTERINGER Grab'n go montering

  • Dette emne har 0 svar og 1 stemme, og blev senest opdateret for 14 år, 3 måneder siden af outlook. This post has been viewed 316 times
Viser 1 indlæg (af 1 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • #27900

    outlook
    Deltager
      • Super Nova

      Har du nogle Giro indbetalingskort kan du prøve at købe en Giro mini montering, nej, om igen. Jeg har hjemtaget sådan en alt/azimut Giro mini montering her for at prøve den af:

      Giro mini

      Som sådan leveres den, dog med tilhørende M6 skruer til et fx Baader greb for Vixen skinner.

      I mangel af et godt grab’n go montering til en 80mm refraktor har jeg kigget på et par alternativer til fotostativer. Og jeg synes, der fremdeles er en lang vej til Tipperary, fordi de stadig lider under visse irritationsmomenter. Giro’en hører ikke ligefrem til i den billige ende af skala’en. Giro mini vejer lige under 1 kg og kommer ikke med greb og stativ som man altså skal tilkøbe som det hedder på moderne dansk.

      Vejer teleskopet over 3kg anbefales det yderligere at montere en vægtstang og kontravægt. Altså samlet set ikke nogen billig montering til mindre teleskoper, men finish’en fejler ikke noget. Giro er mærkevare og det koster, men altså ikke nogen garanti for en fejlfri mount, hvad jeg senere kommer ind på. Bresser fører én med dobbelte greb som kan håndtere 2 teleskoper med stativ til en rimelig penge. Den er til gengæld heller ikke ligefrem lille og let. Men herunder ses Giro mini på et hjemmefusket ældre SE stativ:

      Teleskopet monteret på billedet er C80ED’en på lige under 3 kilo med det hele monteret til visuel brug. Da jeg i sin tid købte et andet teleskop, fulgte en EQ1 montering med som mildt sagt er noget junk og blev smidt ud bortset fra en vægtstang og en kontravægt der om ikke andet kunne bruges som brevpresse. Et job den egner sig rigtig godt til med en vægt på 2 kg inkl. vægtstangen. Men den kunne jo mageligt bruges her i stedet.

      Gevindet i Giro’en er dog M10x1,5 og stangen en M12x1,75 så en tur ud i hobbyrummet var påkrævet for at slibe og dreje nyt gevind i vægtstangen. Men som I ser sidder den nu i Giro’en og får teleskopet til at dreje let og i balance horisontalt. Da Giro’en sidder “spiddet” på en aksel er det her bedst med en kontravægt.

      Men spørger I til stativet er det også noget hjemmestrikket. Det er nemlig et gammelt Celestron SE stativ der er modificeret lidt. Akslen som Giro’en hviler på er oprindelig akslen der normalt sidder under stativet med en spreder der retter benene ud. Men den kan jo vendes om og pege den anden vej i stedet. Her var problemes også, at gevindet var M12 i den ende jeg skulle bruge, så også her måtte der slibes og drejes nyt M10 gevind.

      Giro’en passer både til 3/8″ og M10, så den kan anvendes til såvel kraftige fotostativer og astronomiske monteringer. Det nye look giver lidt ekstra højde til stativet for når en refraktor bruges til den slags monteringer kommer enden temmelig langt ned, hvad der så kræver et ret højt stativ. Men i dette tilfælde også fordi teleskopet så kan komme fri af basis og benene på stativet, når det rettes mod objekter højere oppe på himlen.

      Og hvordan er den så i brug. Jo, den “svinger” som en drøm horisontalt, men vertikalt lader den noget tilbage at ønske, fordi her er det lige så vigtigt at afbalancere teleskopet så det ikke pludselig vipper op eller ned. Lige så smooth som Giro’en drejer horisontalt, knap så smooth drejer den vertikalt. Der er dog en fingerskrue på toppen af Giro’en, men har tilsyneladende kun to indstillinger; let og stram, og det er en smule irriterende for det gør den i praksis ikke stort bedre end et kraftigt fotostativ på den akse.

      Det gør den så ikke egnet til store forstørrelser fx af planeterne, hvor teleskopet jo for det meste skal holdes i bevægelse, men det er heller ikke det den her er tænkt som, men som en montering man kan scanne himlen med ved lave forstørrelse og et vidvinkel okular. Til det brug er den dejlig uproblematisk og så fylder det heller ikke alverden. Men der er andre alternativer til Giro’en fx fra Universal Astronomics der har flere modeller at byde på og som kan erhverves fx hos SCS Astro i UK.

      Positivt:

      – Lille og let

      – Grab’n go

      – God finish

      – Kan opgraderes

      Negativt:

      – Ikke smooth på den ene akse

      – Kræver modvægt ved last over 3 kg

      – Stativ medfølger ikke

      – Vixengreb medfølger ikke

      outlook2009-12-02 10:25:00


      Hilsen Leif,
      “When you look through a good apo, your world suddenly gets very quiet. Your breathing gets deep, and you don’t seem to be in any hurry to do anything else…” Ed Ting

    Viser 1 indlæg (af 1 i alt)
    • Emnet 'Grab'n go montering' er lukket for nye svar.