DSLR all-sky kamera

Fora ASTRO-FORUM ATM – BYGGEPROJEKTER DSLR all-sky kamera

  • Dette emne har 5 svar og 5 stemmer, og blev senest opdateret for 9 år, 8 måneder siden af Rudi. This post has been viewed 377 times
Viser 6 indlæg - 1 til 6 (af 6 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • #118937

    jesperg
    Deltager
      • Super Nova

      Jeg har i nogle år deltaget i et internationalt kameranetværk, der registrerer lysende natskyer for Institut for Rumfysik i Kiruna, samt i det danske kameranetværk der registrerer ildkugler og potentielle meteoritnedfald. Begge netværk er udsprunget af forskeres behov for at observere himlen kontinuerligt. Det ene netværk registrerer lysende natskyer i høj opløsning og i farver, men er begrænset i billedvinklen af et normalt objektiv. Det andet netværk registrerer ildkugler på hele himlen, men er begrænset af lav opløsning og manglende farver. Jeg vil derfor forsøge at kombinere den høje billedkvalitet i spejlrefleks kameraet og den store billedvinkel i fiskeøje objektivet, med en computerbaseret kamerastyring, der i rimelig grad kan tilgodese behovene i begge de videnskabelige kameranetværk. Billederne kan vise lysende natskyer med større udbredelse på himlen end hidtil, og ildkugler kan vises i langt højere opløsning og i farver. For ildkuglernes vedkommende, registreres det præcise tidspunkt samt ildkuglens hastighed m.v. af videokameraerne i netværket, DSLR kameraet supplerer med større følsomhed og opløsning i billedet, samt farver der evt. kan fortælle noget om de stoffer i meteor- og atmosfære, der laver lys-emissionerne på himlen. Den høje billedkvalitet, sammen med en relativ god mørk lokalitet i Vestjylland, burde kunne give mere præcise beregninger af en nedfalden meteorits bane i rummet og nedfaldsområde. Det nye kamera er monteret ved mit sommerhus i Vestjylland, begge kameranetværk har stor fordel af den nye lokalitet, da samtidige observationer fra flere steder, giver bedre data og beregningsmuligheder. Desuden kan systemet forhåbentlig fange andre atmosfæriske lysfænomener, det bliver spændende at se resultaterne.

      Herunder vises nogle billeder af kameraets opbygning. Kamerahus og computerstyring er sponseret af IRF – Institut for Rumfysik i Kiruna, resten står jeg selv for, idé/design, optik og den praktiske opbygning.

      Systemet består grundlæggende af et 20 cm. bredt solidt PVC-rør indeni et 25 cm. rør, med isolering mellem og inderst, samt en overdækning hvor kuplen er monteret.

      Rørerne med isolering og kuplen på toppen udgør en slags skorsten, der er ført gennem taget – netop som en skorsten.

      Der er adgang nedefra, hvor kameraet kan føres op gennem “skorstenen”. Kameraet er på toppen af en kameramontering, bestående af en “stang/håndtag” lavet af en samling 10 mm alu-rør (der samtidig fungerer som ventilation), med en plade til montering af kameraet øverst.

      De 19 alu-rør set fra indblæsningsenden, inden montering af slange fra ventilator:

      Her ses kameramonteringen, med pladen til kameraet og udblæsningen yderst (ender lige under kuplen), luften returnerer ned gennem “skorstenen” og filtret i bunden skal holde fluer og andre insekter væk.

      Her ses toppen af “skorstenen” inden kuplen monteres, kuplen spændes fast med 8 rustfri bolte, der er naturligvis tætnet med pakninger under kuplen, det er gjort med en gummi O-ring samt en ekstra lidt tykkere og blødere ring af porre-gummi. Det er væsentlig, at kuplen kan udskiftes, derfor er den ikke bare limet med epoxy.

      Her sidder jeg og limer fugleskræmsler på “skorstenen”. Det er kulfiberstænger på 1×6 mm, der vender den tynde ende mod kameraets synsretning. De bliver naturligvis synlige i billederne, men de forstyrrer ikke de videnskabelige data, til gengæld holder de tilsyneladende både solsorte, gribbe og andre fugle fra at lande på kuplen og benytte den som rasteplads og toilet (som især solsorte i Klokkerholm har for vane )

      Stængerne kan nemt retoucheres væk, hvis der skal laves “pæne” billeder.

      Her ses “skorstenen” nedefra efter montering, der er isolering omkring og der laves en isoleret boks, som indeholder styre-PC, strømforsyninger og ventilator, det er meningen at varmen fra elektronikken skal blæses op under kuplen om vinteren, for at modvirke dug.

      Boksen under opbygning, der er monteret en PC-ventilator i den lille træboks øverst. Den røde slange henter om sommeren kølig luft nær gulvet, om vinteren tages luften øverst i den lune boks og cirkulerer i et lukket kredsløb, det udnytter varmen til antidug.

      Her ses lysende natskyer, natten mellem den 9. og 10. juni 2014:

      … og selvfølgelig – et skud af DSLR all-sky kameraet efter montering:

      Kameraet er et Canon 1100D, optikken er et Sigma 4,5 mm f/2,8 fiskeøje-objektiv.


      Jesper G.

      #118940

      apollo.13
      Deltager
        • Main Sequence

        Spændene – meget syntes jeg.

        Måske en dag man kan forklare de mange UFO obsevationer som har fundet sted. Tongue


        Vh. Morten

        #118942

        frank
        Deltager
          • Main Sequence

          det ser godt ud jesper

          du har haft den store georg gearløs tænkehat på

          hvor tit tar den så billeder

          og hvad med lukketider og iso?

          Frank

          #118943

          munkholm
          Deltager
            • Neutron star

            Spændende at se hvad der kommer ud af det Munkholm2014-06-16 21:36:46

            Takahashi FSQ-85ED APO GSO RC 10" SBig 8300M SW NEQ6 pro

            #118957

            jesperg
            Deltager
              • Super Nova

              Tak for kommentarerne

              Her i sommerperioden tager det kontinuerlige 30 sek. exponeringer hele natten. Lukkertidsprioitering og auto-iso.

              I skumringerne blænder den automatisk ned, i de mørke timer skruer den lidt op for iso´en. Det bliver ca. 465 skud hver nat.

              PC´en lagrer billederne, laver en automatisk batch-crop til kvadratisk format, så datamængden reduceres, inden billederne overføres til en ftp-server hos Institut for Rumfysik i Kiruna, hvorfra jeg så kan downloade billederne om morgenen.

              Til vinter vil jeg formodentlig køre manuelt med 30-45 sek. exponeringer og en højere iso, det skal der eksperimenteres med, indstillingerne kan styres hjemmefra over nettet.


              Jesper G.

              #118958

              Rudi
              Deltager
                • Neutron star

                Spændende projekt, og flot og veludført løsning.

                Er spejlet pillet ud af kameraet eller er det permanent låst?

                /Rudi B. Rasmussen

              Viser 6 indlæg - 1 til 6 (af 6 i alt)
              • Emnet 'DSLR all-sky kamera' er lukket for nye svar.