Det danske ildkugle-kameranetværk 2021-2022

Fora SEKTIONER I ASTRONOMISK SELSKAB Meteorsektionen Det danske ildkugle-kameranetværk 2021-2022

  • Dette emne har 0 svar og 1 stemme, og blev senest opdateret for 1 år, 12 måneder siden af norup. This post has been viewed 747 times
Viser 1 indlæg (af 1 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • #328394

    norup
    Deltager
      • Super Giant

      Det danske ildkugle-kameranetværk 2021-2022
      Status og generel information.

      Langt tilbage har Astronomisk Selskab stået for at modtage indberetninger om ildkugler. Det er fortsat muligt at indberette visuelle observationer, men det foregår nu i et samarbejde med International Meteor Organisation, via siden http://ildkugle.dk, som linker videre til IMO’s formular.

      Fordelt over landet er en god håndfuld kameraer, som hver nat holder øje med lysstærke meteorer, også kaldet ildkugler. Kameraerne er forbundet i et netværk, således at banerne automatisk bestemmes indenfor få minutter.

      Efter nogle indledende forsøg blev kamera-netværket påbegyndt i 2009, med all-sky kameraer i København og hos Kim Lang i nordjylland. Gennem tiden er flere stationer kommet til, og nogle faldet fra igen. Netværkets storhedstid var omkring 2015-16, hvor der var flere eksempler på samme meteor fotograferet fra seks forskellige stationer, og 461 automatiske pejlinger på et år. Trods en nedgang siden da, kunne vi stadig i 2021 levere 190 pejlinger fra syv aktive stationer og meteorer blev simultant observeret af op til fem kameraer.

      De anvendte kameraer er kompakte overvågnings-TV kameraer med et objektiv der giver nær 180 graders synsfelt og placeret i en beskyttende kuppel. Der sendes et analogt videosignal til en digitaliserings-boks, forbundet via USB til en PC. PCen er gennem årene skrumpet fra at kræve en desktop computer til nu f.eks. en Raspberry Pi. Billederne analyseres i real-tid på den lokale computer. Registreres noget der ligner en meteor, sendes data videre til en server. Modtager serveren samtidig pejlinger fra to eller flere stationer, laves en triangulering, så meteorens bane kan bestemmes.
      Pejlingerne vises kort efter på http://www.stjerneskud.info/

      Et næsten identisk opbygget netværk anvendes også i Sverige. Meget af data-analysen foregår også på samme vis i Norge, men her anvender man en anden type kameraer.

      I kameranetværkets levetid har vi oplevet to metoritfund her i landet, Maribo og Ejby. Skydække gjorde dog, at kameraerne ikke kunne bidrage til at indkredse faldene eller bestemme baner. Omvendt har pejlinger fra netværket i adskillige tilfælde kunne give præcise pejlinger på ildkugler, hvor der ellers ville herske stor usikkerhed ud fra øjenvidneberetninger alene.

      Interesserede der ønsker at stille et meteorkamera op er meget velkomne til at deltage i netværket. Omend installationsvejledning og nogen software kan findes på stjerneskud.info, er dette ikke komplet, og man bør kontakte undertegnede inden man går i gang. Dog skal det siges, at systemet på flere punkter er ved at være noget forældet, og der udvikles ikke i nævneværdig grad på det længere.
      Derfor bør man overveje alternative netværk som nævnes nedenfor.

      Flere internationale meteorkamera netværk er etablereret, og nogle af disse har allerede enkelte stationer her i landet, eller synsfelter der dækker dele af landet.

      Global Meteor Network er meget udbredt i Europa, omend endnu ikke i Skandinavien. Flere stationer i Tyskland ser dog mod nord ind over Danmark. Kameraerne dækker hver et begrænset synsfelt, men med høj præcision. Det er muligt at bestille komplette stationer med kamera, computer osv.
      Flere detaljer om GMN kan findes på: https://globalmeteornetwork.org/
      En status for netværket er for nyligt publiceret i Marts 2022 udgaven af MeteorNews.

      March issue of eMeteorNews online

      Et andet interessant netværk er AllSky7. Igen er det udbredt over meget af Europa, og med stationer i Tyskland, der allerede laver pejlinger af meteorer over Danmark. Henning Haack har i november 2021 etableret den første danske station i Sorø.
      Hver station består af syv kameraer, der tilsammen giver et billede af hele himmelen i høj opløsning. Også her er det muligt at bestille komplette stationer.
      Se mere på: https://allsky7.net/

      Et stort tak skal lyde til de som gennem årene har bidraget til det danske kameranetværk. Dataene strømmer stadig ind til serveren og producerer pejlinger, uden at kræve særlig meget vedligeholdelse. Så længe blot nogle få ønsker at fortsætte med at være vært for kamerastationer, regner jeg med at holde serveren kørende.

    Viser 1 indlæg (af 1 i alt)
    • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.