› Fora › ASTRO-FORUM › TEKNIK – TILBEHØR › Celestron Radial Guider
- Dette emne har 16 svar og 7 stemmer, og blev senest opdateret for 10 år, 9 måneder siden af teejay. This post has been viewed 103 times
-
ForfatterIndlæg
-
21. maj 2013 kl. 16:13 #103373
rune.cb.Deltager- Super Nova
Kjenner noen til funksjonaliteten av en radial guider ?
Stiller man fokus på vanlig måte i tuben ? Hva brukes okularet til ? Stilles computeren/trackingen på sid rate eller guideing ?
Mvh Rune.
Website: www.runecb.com
22. maj 2013 kl. 20:55 #103406
rune.cb.Deltager- Super Nova
Anyone ….. ?
Kan denne brukes til guiding ?Mvh Rune.
Website: www.runecb.com
22. maj 2013 kl. 21:33 #103407
hoestDeltager- Nova
Hej Rune
Det der er det der hedder en Of axis guider og den kan godt bruges til guidning , du skal dog lige være opmærksom på at det kan drille lidt at ramme focus med begge cams22. maj 2013 kl. 22:30 #103415
rune.cb.Deltager- Super Nova
Hei Henning,
Hva mener du med begge cams ….. (dslr/ccd) ? Hva brukes okularet til og hva stilles trackingen på ….. guiding ?Mvh Rune.
Website: www.runecb.com
23. maj 2013 kl. 00:01 #103419
jonas.cDeltager- Super Giant
Hej,Det fanns en tid utan digitala guidekameror när man måste guida för hand genom användning av ett belyst hårkorsokular.Det är en sådan off-axisguider du har i din hand.
Du följde och korrigerade alltså stjärnan visuellt i okularet medan du fotograferade. Ofta en ganska ansträngande övning. Speciellt om det var -20 grader och exponeringstiden var uppemot 30 minuter (med film!).Om du inte anser dig ha behov av denna, kan jag tänkas vara intresserad. Skriv mig i så fall ett mail med prisförslag samt fraktkostnad till Sverige.Bästa HälsningarJonas23. maj 2013 kl. 13:01 #103429
rune.cb.Deltager- Super Nova
Hei Jonas,
Du har nok misforstått mitt innlegg. Jeg skal ikke selge noen radial guider, men vurderer å kjøpe en brukt. Det var bra du skrev hvordan guideren fungerer, siden jeg ikke har fått noe svar på dette. Man korrigerer altså guidstjernen visuelt gjennom okularet.Hvilken brennvidde vil du anbefale på okularet, hvis jeg bruker et DSLR-kamera (f.eks) Canon EOS 550D ?Mvh Rune.
Website: www.runecb.com
23. maj 2013 kl. 13:09 #103430
JohnDeltager- Nova
At guide visuelt hører vist fortiden til! Du skal bruge den med et guidecamera.
23. maj 2013 kl. 13:18 #103432
rune.cb.Deltager- Super Nova
Det er kanskje en fornuftig løsning, John. Da trenger jeg vel en masse software i tillegg ?
Mvh Rune.
Website: www.runecb.com
23. maj 2013 kl. 15:43 #103435
jonas.cDeltager- Super Giant
Rune CB. wrote: Hei Jonas,
Du har nok misforstått mitt innlegg. Jeg skal ikke selge noen radial guider, men vurderer å kjøpe en brukt. Det var bra du skrev hvordan guideren fungerer, siden jeg ikke har fått noe svar på dette. Man korrigerer altså guidstjernen visuelt gjennom okularet.Hvilken brennvidde vil du anbefale på okularet, hvis jeg bruker et DSLR-kamera (f.eks) Canon EOS 550D ?Hej Rune,Jo, jag missförstod dig men det var ju bra att jag kunde hjälpa i varje fall.Avseende brännvidd, var det så att man vid manuell guidning genom hårkorsokular generellt strävade efter att använda dubbla brännvidden på guide-teleskopet.Idag när man använder autoguiders (med små CCD-celler) strävar man efter att generellt använda halva brännvidden på guide-teleskopet.Det beror alltså på om du ska använda manuell guidning eller autoguider.Är okularet på en Celestron Radial Guider avtagbart så att man istället kan sätta dit en autoguider?HälsningarJonas23. maj 2013 kl. 21:20 #103450
rune.cb.Deltager- Super Nova
Jeg tenker i første rekke på manuell guiding. Dette ønsker jeg å prøve på små intervaller (5 – 10 min.) Ja, okularet kan byttes ut med en autoguider.
Mvh Rune.
Website: www.runecb.com
24. maj 2013 kl. 01:34 #103455
edbbobDeltager- Super Nova
Hej Rune
Det du har der er, som de andre skriver, en Off Axis Guider (OAG). Hvis du kigger ind i den ser du et lille prisme/spejl, som sidder helt ude i kanten. Spejlet sender en del af billedet ud til enten et okular eller (smartere) et guidekamera.
For enden af OAG’en sætter man sit kamera (DSLR eller CCD). Det fungerer helt som normalt. I det “lille” hul sætter man et guidekamera, f.eks. et QHY5. Man kan også bruge en standalone autoguider.
Opstillingen kommer så til at se sådan her ud:
Hvis man bruger et guidekamera, skal man også bruge noget guide software. Her vælger mange PHD Guiding, bla. fordi det er supernemt at bruge, og samtidigt er gratis. Man skal også have et usb kabel mellem guidekamera og computeren.
PHD Guiding er som sagt meget enkelt. Når programmet har fundet kameraet, sættes det til at tage billeder. På billedet ser man så forhåbentligt nogle stjerner. En af dem klikker man på, og slår så guidingen til. Resten sørger softwaren for.
Idéen med OAG er at guidekameraet kigger igennem dit teleskop. En anden mulighed er at bruge et separat guideteleskop:
Der er fordele og ulemper ved begge dele.
Et separat guideteleskop gør det nemmere at finde en guidestjerne. Det er fordi en OAG kun sender lys ud til guidekameraet via det lille spejl. Med et guideteleskop bruger man derimod hele teleskopet og det giver derfor mere lys ned på guidekameraets chip. Til gengæld kan de to teleskoper flex’e lidt i forhold til hinanden, og det giver aflange stjerner på det endelige billede.
En OAG har næsten ingen flex, og kan derfor give supergode resultater, men det kan være svært at finde en guidestjerne.
Jeg har prøvet både det ene og det andet, og det er klart nemmere med et guideteleskop. Specielt hvis man ikke har prøvet at guide før. Til gengæld kan man få meget flotte resultater med OAG, når ellers først man har fundet den pokkers guidestjerne. Med mit guideteleskop kan jeg typisk vælge mellem mange forskellige guidestjerner, men min OAG er jeg heldig, hvis der er én eneste.
Glem alt om manuel guiding. Du kommer bare til at skubbe til opstillingen, og så er det ligemeget at guide.
Vh
Morten
EDBBOB 2013-05-24 01:35:10 24. maj 2013 kl. 18:27 #103495
rune.cb.Deltager- Super Nova
Hei Morten,
Takk for ditt flotte innlegg vedr. OAG vs. PHD guiding. Man skal jo alltid lytte til erfarne astro-fotografer. Det gjør jeg denne gangen også, og ditt svar gjør det enkelt å velge. Jeg har allerede et guidescope (Baader 10 x 60) på teleskopet, så jeg mangler kun et guidekamera. Det vil jeg nok snart kjøpe og heller satse på PHD guiding, istedet for OAG.Takker for svaret!Mvh Rune.
Website: www.runecb.com
24. maj 2013 kl. 19:42 #103497
edbbobDeltager- Super Nova
Hej Rune
Jeg føler mig nu ikke så erfaren endnu
Jeg tror du misforstår mig. PHD er softwaren, som hele tiden holder øje med om guidestjernen bliver der, hvor den skal være. Hvis den flytter sig sender PHD en “besked” til monteringen om at den skal korrigere lidt så guidestjernen kommer tilbage på plads.
Det bruger man både når man kører med et almindeligt guideteleskop, og med OAG. Kører man derimod med en standalone guider (Synguider osv), ligger softwaren i den i stedet for. Fordelen ved standalone guidere er at man ikke behøver at tage en computer med, hvis man kører ud i mørket med sit teleskop.
Jeg kan kun anbefale at starte med dit 10×60 guideteleskop. Guiding er lidt bøvlet i starten, men når man først får det lært, er det til gengæld rigtigt sjovt at have en OAG liggende i skuffen.
Du kan iøvrigt bruge de lyse sommermåneder til at lege med udstyret og få prøvet noget af det, som man ikke orker når det er hård frost.
God fornøjelse
Vh
Morten
24. maj 2013 kl. 20:54 #103500
rune.cb.Deltager- Super Nova
Jeg misforstår ikke. Jeg skjønner at PHD er software for guiding og at man må ha et guidekamera tilkoblet dette. Jeg har forsøkt LVI smartguider tilkoblet guideskopet tildligere, men den vil ikke lenger fungere, så jeg tror heller jeg vil prøve et eget ccd-guidekamera med PHD guiding, som antagelig er noe mer pålitelig.
Mvh Rune.
Website: www.runecb.com
25. maj 2013 kl. 12:35 #103516
teejayDeltager- Super Nova
Det står sikkert andre plasser på forumet, men hvilket guidekamera anbefales sammen med PHD ?
TeeJay
-
ForfatterIndlæg
- Emnet 'Celestron Radial Guider' er lukket for nye svar.