› Fora › ASTRO-FORUM › ASTROTRÆF OG KLUBSNAK › Astronomitræf på Stevns Natur Center 2018
- Dette emne har 0 svar og 1 stemme, og blev senest opdateret for 6 år, 1 måned siden af pederdanielsen. This post has been viewed 570 times
-
ForfatterIndlæg
-
11. januar 2018 kl. 21:00 #315671
pederdanielsenDeltager- Asteroid
Astronomitræf på Stevns 2018. (Foreløbigt Program. Der kan komme mindre justeringer).
Fredag den 16. til søndag den 18. Marts 2018.
Arrangører: Astronomisk Forening for Køge Bugt (AFKB) og Astronomisk Selskab (AS)Stevns klint er noget så fornemt som Unesco Verdensarv på grund af klintens enestående vidnesbyrd om kollisionen, der for 65 mio. år siden udryddede dinosaurerne.
Naturcentret, som er vores base, ligger helt ude på kanten af den højeste del af Stevns Klint med flot udsigt over Øresund, og kigger man ned ad klinten er der mulighed for at se et af de meget få par vandrefalke, som har ynglet i Danmark i nogle år.
Vi håber at mange vil benytte denne lejlighed til at komme væk fra byens lysforurening og møde andre astronomi-interesserede under Stevns’ mørke himmel. Ifølge kortet over lysforureningen i Danmark er grænse-magnituden for stjernehimlen over Stevns ca. 5,7 ud af 6 mulige, og vi har sørget for at Månen ikke blander sig, for det er nymåne den 17. marts. Tag derfor dit teleskop med, hvis du har et, for her er chancen for at se nye objekter og få gode tip af andre amatørastronomer. Deltagerne plejer at medbringe udstyr i alle størrelser og typer, som du kan få lejlighed til at kigge i. Astronomisk Forening for Køge Bugt medbringer for eksempel sin 16” dobson og teleskoper til observation af solen.
Stjernehimlen i marts 2018. Et lille overblik.
På forårets stjernehimmel kan man blandt andet se stjernebilledet Løven, som huser en række fine galakser. Til venstre for Løven i stjernebilledet Jomfruen ligger den nærmeste galaksehob, Virgo-hoben. I sydvestlig retning findes vintertrekanten der dannes af stjernerne Sirius (Store Hund), Procyon (Lille Hund) samt Betelgeuze (Orion). I Orion finder vi også Orion tågen – en fødeklinik for nye stjerner. Højt på himlen nær zenit har vi Store Bjørn med flere flotte galakser. Så der er nok at kigge på!
Planeterne ser vi derimod ikke så meget til, med mindre man er på dupperne ved 3-4. tiden!
I Tyren over Orion ligger stjernehobene Plejaderne, Hyaderne samt supernovaresten M1 der også kaldes Krabbetågen. Her så kinesiske astronomer en klar stjerne i år 1054 der var så lysstærk, at den var synlig om dagen.
Men frem for alt er Mælkevejen et pragtfuldt syn på Stevns mørke himmel!
Vi bruger selvfølgelig også teleskoperne om dagen. Solen er stadig aktiv med solpletter og flares, som kan studeres sikkert gennem solfiltre og H-alfa filtre.
Når vi ikke har gang i teleskoperne, er der mulighed for at høre spændende foredrag af amatørastronomer på Naturcenteret, og lørdag skal vi på guidet tur i Koldkrigsmuseet alias Stevnsfortet. Hvis aftenhimlen mod forventning er overskyet, har vi flere foredrag at byde på!
En naturvidenskabelig verdensarv!
For astronomer har Stevns en særlig betydning, som hænger sammen med klintens specielle profil. Ordet Stevns er afledt af det gamle danske ord for ambolt, og sådan ser klinten faktisk ud. En stærk, yngre kalksten med masser af flint overlejrer et tykt lag blødt skrivekridt, som tidens tand hurtigt gnaver bort.
Til en ambolt hører en hammer, og den faldt for ca 65 millioner år siden i form af en kæmpemeteorit, som godt nok ramte i Mexico på den anden side af kloden, men ikke desto mindre fik katastrofale følger for hele Jordens liv. Ikke kun de store dinosaurer blev udryddet, men op mod 75% af alle arter uddøde ved samme lejlighed. Det tynde lag fiskeler mellem de to mægtige lag kridt vidner om denne masseuddøen og om de voldsomme klimatiske ændringer, som fulgte efter den kosmiske kollision. Fiskeler kan man se mange steder, men på Stevns Klint har vi en af klodens flotteste forekomster! Forhåbentlig kan klintens nye status få os til at passe bedre på denne verdensarv!Program:
Børn og voksne er meget velkomne til at komme på besøg på Stevns Naturcenter og kigge med i teleskoperne og høre foredragene. Har du selv en kikkert, eller tænker du på at købe en, kan du få gode råd og vejledning.
Fredag d. 16. marts 2018
17.00 Ankomst
18.00 Velkomst og fællesspisning (Pizza)19.30 Præsentation af den aktuelle aftenhimmel og dens objekter
20.00 Præsentation af deltagerne
Vi foreslår, at man ganske uformelt præsenterer sig og fortæller lidt om det udstyr, man har taget med og hvad man har brugt det til. Inden observationerne starter kan teleskoperne studeres i gymnastiksalen.
21.00 -> Observationer i haven
Lørdag d. 17. marts 2018
8.30 – 9.30 Morgenmad – som buffet
10.00 Foredrag om nogle af disse emner:Gravitationsbølger, New Horizons visit ved Pluto, Stjernernes spektre,
Hubble rumteleskopet 15 År – video med highlights
12.00 Frokost
13.30 – 15.30 Besøg på Stevnsfortet med guidet rundvisning16.00 Gruppefoto
15.30 – 18.00 observationer
18.00 Aftensmad – gallamiddag.
21.00 -> Observationer. I tilfælde af dårligt vejr er der foredrag – se ovenstående liste, som evt kan suppleres med emner som Observatoriebygning, Astrofotografering …Søndag d. 18. marts 2018
8.30 – 9.30 Morgenmad – som buffet
10.00 Observationer eller foredrag om et aktuelt astronomisk emne.12.00 Frokost.
14.00 Rengøring og afgangRegnvejrsforedrag
Hvis vejret mod forventning ikke er til observation, vil der undervejs være kortere oplæg ved deltagerne på træffet, som ved tilmelding har tilbudt dette. Kan du selv tilbyde at holde et regnvejrsforedrag på max. 20 minutter så skriv det i mailen ved tilmeldingPraktiske oplysninger
Har du lyst til at deltage i træffet, kan du melde dig til ved at sende en mail til Jørgen Albertsen på mailen: jorgen.albertsen26@gmail.com senest torsdag den 8. marts 2018.Der er 42 overnatningspladser som opfyldes efter “først til mølle” princippet så hurtig tilmelding tilrådes. Har man ikke lyst til at sove på sovesal med andre mennesker, findes der i nærheden fine overnatningsmuligheder fx Bed and Breakfast – kontakt Stevns Turistbureau for yderligere information:
https://stevns.dk/oplev-stevns/turist/visit-stevnsPrisen er 350 kr. per person for hele arrangementet med overnatninger, måltider og museumsbesøg.
Hvis man kun deltager i dele af træffet er prisen 100 kr. for fredag, 200 kr. for lørdag og 100 kr. for søndag. Priserne er inklusiv alle dagens måltider og aktiviteter samt overnatning.
Beløbet indbetales til AFKB’s konto inden 8. marts – husk navn på indbetalingen.
Reg.nr. 2282 Konto: 6882450307
Ved tilmelding bedes oplyst, om man har plads i bilen og kan tage nogen med, eller om man ønsker transport. Der er mulighed for at komme med tog til Store Heddinge, som ligger 6 km fra naturcenteret. Vi prøver så at koordinere kørsel, og vil i hvert fald love, at hente deltagere ved stationen. Naturcenterets adresse er Mandehoved 10, 4660 Store Heddinge.
Du skal selv medbringe dyner, hovedpude, lagen, håndklæde mm. Deltagerne opfordres desuden til at medbringe kikkerter, egne astrofotos, computerprogrammer med astronomisk indhold mv. Tag gerne en bærbar eller tablet med – der er trådløst internet på Stevns Naturcenter.
Alle deltagere forventes at give et nap med til det praktiske, det vil sige madlavning, borddækning, oprydning osv.
Træffet arrangeres af Astronomisk Forening for Køge Bugt og Astronomisk Selskab, men træffet er åbent for alle interesserede amatørastronomer!
Få mere information med app’en Stevns Klint.
Vel mødt på Stevns!
Peder Danielsen og Jørgen Albertsen (AFKB)
-
ForfatterIndlæg
- Emnet 'Astronomitræf på Stevns Natur Center 2018' er lukket for nye svar.