Årsberetning 2015 for ildkugle-netværket

Fora SEKTIONER I ASTRONOMISK SELSKAB Meteorsektionen Årsberetning 2015 for ildkugle-netværket

  • Dette emne har 2 svar og 2 stemmer, og blev senest opdateret for 8 år, 1 måned siden af jesperg. This post has been viewed 789 times
Viser 3 indlæg - 1 til 3 (af 3 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • #141446

    norup
    Deltager
      • Super Giant

      Kameranetværket lavede i alt 852 automatiske detektioner, næsten fire gange så mange som året før. Stigningen skyldes at der i sensommeren blev sat et nyt kamera på hos Peter Rex Drescher i Glesborg på Djursland, og at kameraet hos Henrik Schneider kort efter blev opgraderet. Kombinationen af en optik med større apertur og et følsomt CCD-kamera gør detektion af meteorer med mere moderat lysstyrke mulig, og flere synlige stjerner gør kalibrering af koordinater lettere. Yderligere lader himlen over Glesborg til oftere at være klar, og mere end halvdelen af det samlede antal detektioner kommer derfra.
      Ligeledes var der næsten en tredobling af meteorer hvor det var muligt at bestemme en bane via pejlinger fra to eller flere kameraer, ialt 132 baner.

      Flere kameraer lider under at have stillet op i lang tid, især fordi kuplens transparens er forringet. Sidst på året har NAFA udskiftet kuplen på deres kamera i Aalborg, hvilket gav en tydelig forbedring. Der er planlagt flere renoveringer og opgraderinger af kameraer i løbet af 2016, og i skrivende stund er et nyt kamera på vej til at blive opstillet i Klokkerholm.

      Året bød på flere imponerende ildkugler, men dog ikke nogen hvor et meteoritfund syntes muligt, idet alle pejlede meteorer er slukket i en højde på omkring 30km eller mere, og der har ikke været plausible rapporter om brag fra vidner.

      Samlet indkom der 322 rapporter til ildkugle.dk i 2015. Flere af disse omhandlede væsentlige ildkugler, som ikke automatisk var registreret af kameranetværket.

      Den meteor der tiltrak sig mest opmærksomhed var ikke blandt de klareste set herfra, men optrådte i synslinien nær horisonten en tidlig lørdag aften d. 31. oktober. Trods hele 70 rapporter til ildkugle.dk blev det fra kamerapejlinger klart at den var ganske langt væk, faktisk over Polen! Det var tale om usædvanlig kraftig Tauride, som blev set over en stor del af Europa. Øjenvidnerapporter kan findes i International Meteor Organizations database.

      Årets kraftigste registrerede ildkugle bidrog til sammenligning blot med godt 30 rapporter, hvilket nok skyldes tidspunktet, en tirsdag nat d. 18/8 kl 00:35. Denne blændede de nærmeste kameraer med en lysstyrke langt større end fuldmånens. Med registrering fra syv danske kameraer, inklusive et farvebillede fra Jesper Grønnes kamera i Søndervig, og endda et norsk foto, var der ikke tvivl om banen: Med en fart på 28km/s gik den næsten lodret ned mellem Viborg og Randers, og det sidste af meteoren brændte op i 32km højde.
      Link til analyse.


      Histogram over detektioner. Stigningen efter opstillingen af nye kameraer i Glesborg og Hobro i august ses tydeligt. Der var en rigtig god sæson for Perseiderne, mens blot optakten til Geminiderne blev registreret, især fra Glesborg.


      Geminiderne før maksimum, natten 13-14 december fra Glesborg. For at gøre radianten tydeligere er de enkelte optagelser transformerede således at positionen svarer til klokken 02.

      Vi har fortsat stort udbytte af samarbejde med Norge og Sverige. Vi kan ofte supplere hinandens observationer, f.eks. når en meteor over Danmark ikke ses lokalt på grund af skyer, men let ses på nogle hundrede kilometers afstand. Med en ny kamerastation på Norges sydspids, Kristianssand, kan vi forvente endnu mere nytte af fælles pejlinger fremover.
      Også software og metoder udveksles. Eric Stempels i Sverige har stået for kodningen af en hurtigere og mere robust metode til beregningen af krydspejlinger.
      Også på europæisk plan er der samarbejde med en årlig indberetning af samtlige observationer til EDMOND (European viDeo MeteOr Network Database). Sammenkøring af data fra alle lande er endnu ikke komplet for 2015, men der er allerede dukket et par fælles observationer op fra Tjekkiet og Slovakiet.

      Tak til alle bidragsydere i det forgangne år, med et håb om et fortsat godt samarbejde!

      norup2016-01-13 18:55:18

      #141447

      norup
      Deltager
        • Super Giant

        Her er lige hovedparten af pejlingerne for 2015, som vist for eksport til EDMOND:

        …og de foreløbig to fælles meteorer fundet i databasen – der kommer formentligt flere:

        #141452

        jesperg
        Deltager
          • Super Nova

          … og ikke mindst tak til dig Anton, for dit store og dedikerede arbejde med ildkuglekameranetværket (et dejligt langt ord )

          Uden det arbejde, ville det ikke være nemt at komme videre…(slet ikke internationalt)

          Når man ser på kortet, kunne det være fedt hvis netværket kunne udvides med lokaliteter på fx Langeland eller Bornholm. Så vidt jeg husker, var der en flink visuel observatør på Bornholm, der på et tidspunkt tilbød at lægge tag og strøm til at ildkuglekamera. Jeg håber at det en dag kan lade sig gøre, Bornholm er jo et fedt sted at kigge på himlen fra, på trods af den tiltagende airglow

          Hvis nogen har en gammel pensioneret bærbar PC liggende (den behøver ikke at være noget særligt) og vil donere den, så vil Anton måske udstyre den med software, så mangler der bare et kamera, et hus og en frame-grabber. Jeg sponserer gerne kr. 500,- som et ydmygt bidrag til stumper, hvis det kan hjælpe det næste kamera i netværket på vej.

          Jeg synes at det er et sjovt og meningsfyldt projekt – dette ildkuglekameranetværk. Måske er det bare et spørgsmål om tid, før netværket er skyld i, at den næste danske meteorit kan lokaliseres. Det kan være en sjælden kulkondrit, som dén fra Maribo, eller måske en asteroidekerne (jernmeteorit) eller en stump af Mars eller Månen.

          Her er i øvrigt farvebilledet af ildkuglen den 18/8 taget fra Søndervig:


          Jesper G.

        Viser 3 indlæg - 1 til 3 (af 3 i alt)
        • Emnet 'Årsberetning 2015 for ildkugle-netværket' er lukket for nye svar.