Årsberetning 2018 for Ildkuglenetværket

Fora SEKTIONER I ASTRONOMISK SELSKAB Meteorsektionen Årsberetning 2018 for Ildkuglenetværket

  • Dette emne har 0 svar og 1 stemme, og blev senest opdateret for 5 år, 1 måned siden af norup. This post has been viewed 665 times
Viser 1 indlæg (af 1 i alt)
  • Forfatter
    Indlæg
  • #320014

    norup
    Deltager
      • Super Giant

      Det første halvår af 2018 var, trods fint vejr, en noget sløj omgang for ildkuglenetværket. Med blot to all-sky kameraer i drift: NAFAs kamera ved Aalborg, og Hobro kameraet drevet af Henrik Schneider, blev det til få pejlinger. Da de mørke nætter i efteråret satte ind, var netværket bedre rustet, med Jesper Grønnes to kameraer i Silkeborg og Søndervig i sving igen, og lidt senere kom Jannick Peterssons kamera i Kolding også med. Endelig blev en midlertidig løsning etableret i København, omend det kun dækker halvdelen af himmelen. Med det relativt frugtbare efterår endte vi med 107 flerstations-pejlinger, en tangering af høsten fra 2017.

      Der blev gjort forsøg på at få to nye kameraer i drift i hhv. nordjylland og på Falster, men grundet tekniske problemer trækker dette ud. Bl.a. synes kameranetværkets kommunikation at blive vanskeligere at sætte op, efterhånden som firewalls bliver mere og mere avancerede.

      Hverken blandt de visuelle indberetninger eller kamerapejlinger har der været rigtig lovende kandidater til meteoritfald. Skulle man fremhæve nogen, kunne det være en meteor d. 13. oktober kl 01 DST, som med en indgangsfart på under 20km/s ses bremse op til 8km/s og lyse ned til under 45km højde – men ingen rapporter om brag der kunne indikere at meteoren var trængt dybere ned i atmosfæren.
      http://www.stjerneskud.info/fireball/event2018-10-13-01-01-18/

      Siden oktober 2018 er det indført, at når man besøger http://ildkugle.dk for at rapportere en meteor vil man fremover blive viderestillet til en dansk oversættelse af International meteor Organizations indberetningsskema. Da lysstærke stjerneskud ofte ses på flere hundrede kilometers afstand, giver det mening at observationerne samkøres internationalt. Skiftet blev gennemført som en reaktion på de nyligt indførte GDPR regler, da der var bekymring over hvorledes de indsamlede observationer skulle håndteres.
      Der er igennem årene indtastet mere end 8700 observationsrapporter til den danske database. Der arbejdes nu på at få databasen overført til IMO i anonymiseret form.
      Siden oktober er 31 rapporter indkommet, deriblandt 10 rapporter om samme meteor:
      http://fireballs.imo.net/members/imo_view/event/2018/4133
      Trods det relativt beskedne antal rapporter, er det vores indtryk at overgangen til IMO’s system er forløbet gnidningsfrit.

      Med udgangen af 2018 er undertegnede ikke længere medlem af Astronomisk Selskab. Driften af kameranetværket vil fortsætte som før. Søren K. Lynggaard har midlertidigt overtaget kontakten til AS, men hvis nogen har lyst at overtage rollen som officiel kontaktperson til AS, er de velkomne til at melde sig.

      Tak til partnerne i netværket,
      Anton Sørensen

    Viser 1 indlæg (af 1 i alt)
    • Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.